Odp: UWAGA na allegro! Nowe opłaty od sprzedaży
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomek67
Gospodarka rynkowa znakomicie się sprawdza gdy jest faktyczna konkurencja.
Niestety w wielu branżach porobiły się firmy / molochy i tam jest problem.
Allegro to ma prawie monopol.
Gdzieś słyszałem, ze e-bay ma ich wykupić ??
tak, dobrze słyszałeś...w kolejce jest e-bay i alibaba...uważam że na 90% będzie to e-bay...i tak od dawna allegro jest zagraniczny więc dużo się nie zmieni oprócz nazwy i wyglądu
Cytat:
Zamieszczone przez
dave88
tak, dobrze słyszałeś...w kolejce jest e-bay i alibaba...uważam że na 90% będzie to e-bay...i tak od dawna allegro jest zagraniczny więc dużo się nie zmieni oprócz nazwy i wyglądu
Świat dąży do tworzenia gigantycznych firm mających faktyczny monopol.
W sklepach mamy niby mnóstwo marek na każdy produkt, ale jak dokładniej znamy temat to okazuje się często,
że marek jest dużo a producentów bardzo mało.
W ciągu ostatnich lat już kilka razy okazywało się, że awaria dosłownie jednej fabryki powodowała zaburzenia odczuwalne na całym świecie.
Np. ostatnio Sony miał jakieś problemy.
Allegro ma iść pod młotek
Za coś ok 3 mld zielonych
http://m.bankier.pl/wiadomosc/Allegr...z-7411452.html
Podwyżka opłat przestaje dziwić
wystawiłem szkło na OLX i w tydzień poszło
4free
Wystawiłem (używane, starsze, amatorskie) body na olx. Przez miesiąc nie poszło, nie licząc propozycji "pół ceny i dziś odbieram".
Wystawiłem po miesiącu to samo na all za cenę z olx +jakieś 15%, poszło w dwa dni.
I czego to dowodzi?
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Wystawiłem po miesiącu to samo na all za cenę z olx +jakieś 15%, poszło w dwa dni.
I czego to dowodzi?
Niczego. Po prostu tak wyszło. Zbieg okoliczności. Dodaj do tego osoby dla których allegro wciąż jest bardziej bezpieczne niż OLX. Poza tym kupujących w ogóle nie interesuje zwiększona prowizja od sprzedaży.
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
I czego to dowodzi?
Dowodzi to, że istnieją ludzie, którzy nie wiedzą o istnieniu olx. Zaliczam się do nich.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
wystawiłem szkło na OLX i w tydzień poszło
4free
Ale jak poszło 4free to nie sztuka! Trzeba było sprzedać za jakieś pieniądze :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Dodaj do tego osoby dla których allegro wciąż jest bardziej bezpieczne niż OLX
Dokładnie, ja to wiem, inni kupujący też, łatwiej kupić coś z drugiego końca kraju, jeśli istnieje jakiś "Program Ochrony" (niektórzy nawet mówią, że działa), jesli można zapłacić karta (i w razie problemów pomyśleć o chargeback). W przypadku olx albo odbiór osobisty, albo zaufanie jednej strony do drugiej, bez żadnych gwarancji i żadnych zabezpieczeń (nawet teoretycznych). Niestety to powoduje takie sytuacje, o jakich jest ten watek - "sprzedajecie, to płaćcie ile sobie wymyślimy, bo jak nie to równie korzystnie nie sprzedacie".
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Dowodzi to, że istnieją ludzie, którzy nie wiedzą o istnieniu olx. Zaliczam się do nich.
już nie;)
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Dokładnie, ja to wiem, inni kupujący też, łatwiej kupić coś z drugiego końca kraju, jeśli istnieje jakiś "Program Ochrony" (niektórzy nawet mówią, że działa), jesli można zapłacić karta (i w razie problemów pomyśleć o chargeback). W przypadku olx albo odbiór osobisty, albo zaufanie jednej strony do drugiej, bez żadnych gwarancji i żadnych zabezpieczeń (nawet teoretycznych). Niestety to powoduje takie sytuacje, o jakich jest ten watek - "sprzedajecie, to płaćcie ile sobie wymyślimy, bo jak nie to równie korzystnie nie sprzedacie".
nu, ale OLX opiera się głownie na sprzedaży bezpośredniej , z raczki do raczki
pan przyjechał,obejrzał i kupił
osobiście chyba bym nie kupił na OLX na odległość-za duże ryzyko
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Ale jak poszło 4free to nie sztuka! Trzeba było sprzedać za jakieś pieniądze :-)
coś tam klient zostawił ale za to ja nic nie zostawiłem OLX ;D