Odp: Pierwsza lustrzanka Canon EOS 20D i jaki obiektyw.
Cytat:
Zamieszczone przez
wolf1953ii
Ok czyli z tego co zrozumiałem samo body jak na początek może być
Tak o ile nie jest zajechany i dobity. Upewnij się. 20D było dosyć mocno eksploatowane.
Cytat:
Zamieszczone przez
wolf1953ii
jeszcze jedno pytanie ze specyfikacji wyczytałem że można zamontować obiektywy o dwóch różnych typach mocowania EF i EF-S czyli bez różnicy czy to będzie obiektyw z jednym lub z drugim typem to będzie on kompatybilny?
Tak.
EF i EF-s podepniesz pod canon xx/xxx i xxxxD(np. 20D, 400D czy 1200D). Natomiast pod body EF xD(1D/5D/6D) podepniesz tylko obiektywy EF.
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Tak o ile nie jest zajechany i dobity. Upewnij się. 20D było dosyć mocno eksploatowane.
Jak dla mnie 20d przy przebiegu 60tys. to właśnie jest ryzykowny zakup.
Cytat:
Zamieszczone przez
wolf1953ii
Ok czyli z tego co zrozumiałem samo body jak na początek może być a obiektyw to najlepiej 18-55 (is) szukać , jeszcze jedno pytanie ze specyfikacji wyczytałem że można zamontować obiektywy o dwóch różnych typach mocowania EF i EF-S czyli bez różnicy czy to będzie obiektyw z jednym lub z drugim typem to będzie on kompatybilny? i tak cenowo to w jakim zakresie takie obiektywy powinny oscylować?
20D to bardzo stara puszka, celowałbym w 40D albo jakąś 400-450D
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Jak dla mnie 20d przy przebiegu 60tys. to właśnie jest ryzykowny zakup.
Zapewne większa jest szansa na zakup niezajechanego 350D lub 400D. Kolega jak zrozumiałem jest na budżecie więc do 300zł w grę wchodzi jedynie 20D albo 350D lub ostatecznie 400D.
Niestety tak budżet jest skromny. Ald co do tego w jakim stanie i jak był eksploatowany aparat to raczej nie będę miał wątpliwości. A co do ilości cykniętych zdjęć to czytałem ze zdążały się przypadki ze owe modele dożywały nawet 120 tyś. zdjęć jednakże zawsze jest ryzyko a z tego co wiem to wymiana migawki to kosztowna sprawa. Jakoś obawiam się kupować body w Internecie szczególnie używane dla tego skłaniam się do tego bo mogę go faktycznie dotknąć i zobaczyć przed zakupem.
Cytat:
Zamieszczone przez
wolf1953ii
Niestety tak budżet jest skromny. Ald co do tego w jakim stanie i jak był eksploatowany aparat to raczej nie będę miał wątpliwości. A co do ilości cykniętych zdjęć to czytałem ze zdążały się przypadki ze owe modele dożywały nawet 120 tyś. zdjęć jednakże zawsze jest ryzyko a z tego co wiem to wymiana migawki to kosztowna sprawa. Jakoś obawiam się kupować body w Internecie szczególnie używane dla tego skłaniam się do tego bo mogę go faktycznie dotknąć i zobaczyć przed zakupem.
Może i jakieś dobijały do 120 tys, ale bardziej realna jest liczba 40-60 tys.
Czyli lepiej nie ryzykować. Nie chcę narażać się na dodatkowe ekstra koszta.
Cytat:
Zamieszczone przez
wolf1953ii
Czyli lepiej nie ryzykować. Nie chcę narażać się na dodatkowe ekstra koszta.
Nie będzie żadnych dodatkowych kosztów. Ewentualna naprawa będzie nieopłacalna o ile ten model ma jeszcze wsparcie serwisowe
To też racja. Ale niestety to jest nie uniknione bo nie sądzę aby w tym budżecie można by dostać coś z małym przebiegiem.