Kup jej karte podarunkowa do sklepu foto na kwotę kilku tys, niech sama wybierze ;-)
Wersja do druku
Kup jej karte podarunkowa do sklepu foto na kwotę kilku tys, niech sama wybierze ;-)
6d i 50stm
Porozmawiaj z jej rodziną. Może się dorzucą do prezentu. Tanio i tak nie będzie.
Lepiej wez slub, bo jeszcze z tym 6D ucieknie hehhe.
Moze bezlustro? Male lekkie, zdjecia tez robi.
A mi się marzy 5d mk IV na prezent :lol: a tak poważnie wszystko rozbija się o finanse i kwestię crop czy FF... Zestaw 70d+50 stm na początek będzie bardziej niż dobry. Kwestia jaki dziewczyna ma talent czy zaraziła się fotografią na poważnie (lu wie że się zarazi)co fotografuje i jaka będzie jej dalsza droga, czy typowo amatorska dla przyjemności, czy może chce iść w komercję...w tym drugim wypadku i tak skończy się na FF pewnie więc warto rozważyć czy od razu nie dołożyć do 6d szkła są potem również droższe a apetyt rośnie w miarę jedzenia. 70 d z kolei może być z czasem zapasowym body ale..to zainwestowane ponad 3k na dzień dobry...Dylematy....
a mi się marzy Chevrolet Camaro..ale jakbym dostał nowego VW Golfa to tez bym był się ucieszył...tak właśnie to wygląda...marzyć można o wszystkim, a to na co nas w życiu stać to już inna sprawa...jeżeli 6d to dla Ciebie dużo za dużo no to kup coś tańszego...skoro teraz fotografuje smartfonem to nawet zaawansowany kompakt powinien sprawić jej niespodziankę i powinna być zadowolona...no chyba że chce mieć 6d bo tak, bo widziała w necie fotki z 6d i jej się podobały..bo wygląda profesjonalnie i uważa że ona też będzie tak wyglądała nosząc przy sobie FF...czy w ogóle kiedykolwiek fotografowała lustrzanką ? ja uważam że jeżeli nie stać Cię na 6d to śmiało kup 70d...a może u niej to chwilowa fascynacją fotografią i jej przejdzie ? chodzi z telefonem i foci co popadnie ? czy może bardziej się tym interesuje ? od jak dawna ? bo szkoda wywalać kasę na coś co za pół roku będzie leżeć w szafie bo zapał minie..Ty ją znasz najlepiej więc odpowiedz sobie na kilka pytań i podejmij decyzję
Gdybym teraz zaczął zbierać sprzęt foto (czyli kompletować system), to - wiedząc, to co wiem - wybrałbym bezlustro.
Jeśli marzy o 6d to nie kupuj cropa. Gdyby chciała cropa marzyłaby o 7d II.
W sumie mam dla Ciebie najlepsze i najtańsze rozwiązanie. Kup dziewczynie fajne buty. Na bank będzie bardziej zadowolona :-)