Tylko ff i 50mm.
Wersja do druku
Tylko ff i 50mm.
Ja nie bardzo pamietam, zeby 60-tka miala problemy z lustrem - juz raczej z przegrzewajaca sie matryca przy filmowaniu i wylaczaniem awaryjnym. Niemniej z tych dwoch aparatow ja wybralbym 60D. D300 to ta, co to sie w niej srubki w plycie zasilacza potrafia odkrecic (i czesto sie odkrecaja :-) , ale glowna kwestia jest sam system i zwiazane z tym ceny i mozliwosci naprawcze sprzetu oraz jego podatnosc i sklonnosci do uszkodzen lub wad zwiazanych ze zuzyciem. W tym Nikon bije wszystkich innych na glowe. Czyste zdzierstwo...
A to tak - jak najbardzieej - cos mi sie nie doczytalo... :-) Sorki...
Hmm 60D nie mialem. Ale jak tak czytam o nim to w sumie mysle, ze wolalbym nowe 700D. Niby nie ma gornego wyswietlacza. Ale raz, ze gwarancja a dwa, ze hybrydowy AF ktory czasem sie przydaje i dotykowy wyswietlacz. 760D troche drozszy... A 70D juz w ogole sie nie zmiesci w tej kasie.
700D ma klasyczna ergonomie Rebeli i tez klasyczna dla nich baterie :(
czyli: niesz ani tylnego kolka (do korekty ekspozycji w AV badz normalnej pracy w M, albo do wygodnej zmiany punktu AF) a bateria trzyma gdzies polowe tego co szanujace sie LP-E6.
no a poza tym celownik 60D jest wyraznie wiekszy (powiekszenie 0,95x)
hybrydowy AF sprawdza sie ze szklami STM, jesli takowych zamierzasz uzywac. chociaz przyznam, ze osobiscie nie widze jakiejs drastycznej roznicy w pracy 50 STM pod 100D (z tym hybrydowym AF-em) i 6D. jest ciut szybciej ale nie jakos wybitnie.
IMHO w tym zestawieniu 60D a 700D bardzo zdecydowanie wygrywa 60D. sens, jesli chodzi o kupienie "nowki" z ta matryca 18Mpix - ma 100D..
50D+50/1.8 STM+Tamron 17-55/2.8+ ewentualnie do tego UWA(10-18).
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
60D + 50 STM + 18-55 STM i będzie spoko na początek. Ewentualnie bierz 650D/700D zamiast 60D.
Powiedzmy, ze mam okazje kupic bardzo tanio body 60d. Czy jest to dobra opcja, jeśli reszte przeznaczyłbym na szkło. Powiedzmy jakieś 1500zł na jakiś obiektyw (albo moze lepiej kupić 2 różne stałki np?). Co byście polecili w tej cenie?