Nie bardzo jestem wstanie wyobrazić sobie co znaczy fajniejszy Aparat :O . Może Hasselblad :)
Wersja do druku
Nie bardzo jestem wstanie wyobrazić sobie co znaczy fajniejszy Aparat :O . Może Hasselblad :)
Jesteście złośliwi. Brakuje mi punktów AF i regulacji.
7d mark ii to stary aparat? Myślałem że nowy jak 80d
^^ Może i nowy ale 80d jest zdecydowanie nowszy i ma lepsza (nową) matryce. Wadą 80d z punktu widzenia fotografujacego są jego zaawansowane funkcje filmowe za które trzeba płacić - ale taki trend ma Canon (1dx mk2 to tez nie wiadomo czy to aparat czy juz kamera do filmowania). Kup sobie dobre stalki do portretów (35/2 albo 85/1.8) i więcej zyskasz a wyjdzie taniej. Ludzie robią portrety 5dc, 5d2, 6d a w nich gorszy af niż w 700d i żyją. Z cropa obecnie tylko 80d ma sens pomimo swojej jednak wysokiej, zawyzonej ceny.
No i po co to portretów jakiś ultra super AF? W 700D można łatwo ustawiać ostrość w trybie LV, także ręcznie i wtedy mamy dokładnie to, co chcemy, do tego ze 100% celnością.
Ilość punktów nie jest tak istotna jak wielkość pola które pokrywają. Tutaj AF 80D wypada bardzo korzystnie:
Canon DLC: Article: What's New: 45-point AF on the Canon EOS 80D
Nowa matryca jak raz ma zdecydowanie polepszone niskie ISO (większy zakres DR). Moim zdaniem także lepszą kolorystykę niż stara matryca 18Mp. Do portretu się przyda.
Masz fajne obiektywy. Przy plenerach i portrecie to ja bym się już cropem nie katował. Tym bardziej, że 80D kosztuje ok. 5tys. a 7DII prawie 6tys.
Za podobne pieniądze możesz sobie kupić FF no ale twój wybór.
Czy FF jest "fajniejszy" od 7DII i 80D to nie wiem ale na pewno uzyskasz lepszą jakość obrazka.
^^ Jeśli autor tego wątku narzeka na af 700 to 6d (bo tylko ten model jest w zasięgu kropowych body) doprowadzi go do załamania nerwowego ;)
Ma. Jedynie centralny punkt 6d wygrywa. AF 80d to już nawet szkoda porównywać :)
Subiektywnie to obiektyw 24-70 o stałym świetle 4 nie pasuje mi do żadnego kropa a tym bardziej do zastosowań portretowych na półklatce. Osobiście kupił bym aparat który będzie lepiej współgra z tym obiektywem lub kupił bym porządne obiektywy. Dodatkowo też nie rozumiem dlaczego do portretu jest potrzebny AF rodem z 7dmk2.