np. wagę
Wersja do druku
np. wagę
28-300mm F/3.5-6.3 Di VC PZD - Tamron Polska
Tamron 28-300 mm F/3.5-6.3 Di VC PZD (Model A010) - Optyczne.pl - przeczytaj sobie "ocenę czytelnika".
Ja kupiłem ten obiektyw chyba jako drugi w Polsce po cauchy (to jeden z forumowiczów), używałem go na 6D i przez chwilę na 5DS. Sprzedałem go później innemu forumowiczowi z 6D i bezpośrednio po dokonaniu zakupu był bardzo zadowolony - nie wiem czy ma go jeszcze, nie pamiętam jego ksywy. Świetnie pracuje na ogniskowej 300mm z włączoną stabilizacją. Gorzej wypada na ogniskowej 28mm ale da się to obejść podbijając w górę przysłonę na f/8 i wyłączając stabilizację. Podczas używania tego obiektywu najlepiej mieć wyłączoną korekcję aberracji w aparacie (w 5D mark II była już taka opcja?).
https://1drv.ms/f/s!Asmd3i9rvqAbkU0cSsaBAnKNIl-m
^ Gratis dla Ciebie, 4x RAW+JPEG z 5DS - dwa robione do południa, dwa robione po południu a wszystkie zimą 2015 r. Pobaw się RAWami (o ile Twój program do obróbki zdjęć je wyświetli) i oceń sobie jaką ma dystorsję na 28mm, czy jest to straszna beczka czy też nie. W Adobe Lightroom jest profil korekcyjny dla tego obiektywu. Możesz sobie zmienić rozmiar zdjęć na 21 Mpix Twojego 5D Mark II czyli 5616 x 3744, będą trochę mniejsze to będą lepiej się prezentować niż w rozmiarówce z 5DS.
24-105 l (będzie trochę beczka na 24 mm ale na 28 już bdb) jak masz 16-35 to nie problem :-)
Sigma 24-105 f4,0 Art - podobny obrazek do Canona (będzie trochę ostrzejsza) ale większa cięższa AF wolniejszy i mniej pewny.
Zostaje jeszcze 24-70 ze światłem 2,8 ze stajni Tamrona albo Canona :-)
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, oraz @mkamelg dziękuję za sample i zaangażowanie.
Spędziłem kilka godzin na opiniach o wymienianych wyżej obiektywach wraz z przykładami korzystania.
24-105L póki co został liderem, bo pomimo małej beczki na krótkim końcu, która de facto nie jest aż tak zauważalna jest szybki i świetnie radzi sobie w większości warunków wyjazdowych.
24-70 ma zwolenników ale i przeciwników, albo się go kocha albo nienawidzi (a przy tak mieszanych uwagach, w wyborze ostatecznym pomogła mi jednak ogniskowa) kilka metrów na zoomie więcej może być pomocne :)
zamówiłem 24-105L
Aktualnie chyba skompletowałem wszystko co jest mi potrzebne na wyjazdy:
16-35mm L + 50mm + 24-105mm L + 100-400mm L
Jak będę szukał czegoś więcej na pewno się do Was zwrócę, bo jesteście na prawdę pomocni!
Dziękuję raz jeszcze :)
Jakie wady ma Sigma? Też rozglądam się za uniwersalnym zoomem dobrej jakości :)
Potwierdzam :-)
Fajne, uniwersalne szkiełko. Ale po jakimś czasie koniec końców odsprzedałem dalej. Brakowało 24mm (generalnie czuję że i tak czasami brakuje 16/17mm), a co do 300mm to mam drugie body z 70-200 F4 IS który daje jednak lepszy obrazek i ma znacznie lepszy AF