Odp: CF w canon 5dmkII - spust migawki a pomiar
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Iczek twierdzi inaczej...
iczek chciałby nic nie robić ;) a tu trzeba nacisnąć przycisk AF-ON zaprogramowany na AF-OFF i dopiero wtedy można przekadrowywać i mierzyć światło do woli :)
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
iczek chciałby nic nie robić a tu trzeba nacisnąć przycisk AF-ON zaprogramowany na AF-OFF i dopiero wtedy można przekadrowywać i mierzyć światło do woli
A widzisz. Trzeba jasno i przejrzyście ;)
Bez AF-ON łatwo nie jest. Instrukcja jest jaka jest:
"With evaluative metering, the
exposure setting will be set at the
same time focus is achieved.">
U mnie takie rozwiązanie odpada. Zbyt często przypadkowo macam ów przycisk AF-ON. Pewne rzeczy działyby się poza moją kontrolą...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
iczek
Co chce uzyskac?
Spust migawki ma blokowac AF, ale nie blokowac pomiaru. Czyli po zlapaniu ostrosci i przekadrowaniu, z wciśnietym spustem pomiar mierzy swiatlo stale. Nie blokuje sie wraz z AF.
Wydaje się, że najłatwiejszym rozwiązaniem jest użycie innego pomiaru światła niż wielosegmentowy. Pozostają także inne kombinacje związane z przyciskiem AF-ON. Ogólnie rzecz biorąc da się :)
Aptur - rządzisz chłopie! Dokladnie zduagnizowales problem. Dwa dni temu podtanowilem zmienic ustawiony od 30 lat pomiar centralniee wazony na segmentowy i sie zdziwilem! W zyciu bym sie nie domyślił, ze blokowanie pomiary aktywuje sie wraz z segmentowym. Jakaś obłąkana "pomoc" od Canona. W kazdym razie to mi calkowicie wystarcza i workfliw stosowany przeze mnie od tylu lat uratowaleś Aptur! Dziękuję!!! :)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Cytat:
Zamieszczone przez
iczek
Aptur - rządzisz chłopie! Dokladnie zduagnizowales problem. Dwa dni temu podtanowilem zmienic ustawiony od 30 lat pomiar centralniee wazony na segmentowy i sie zdziwilem! W zyciu bym sie nie domyślił, ze blokowanie pomiary aktywuje sie wraz z segmentowym. Jakaś obłąkana "pomoc" od Canona. W kazdym razie to mi calkowicie wystarcza i workfliw stosowany przeze mnie od tylu lat uratowaleś Aptur! Dziękuję!!! :)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Nie ma za co. Cieszę się, że mogłem pomóc. Pozdrowienia.