Odp: szeroki jasny kąt do ff canona
Do czego mi potrzebny taki szeroki kąt na ff? ślubniaki i te małe drewniane kościółki z młodymi 3m przed ołtarzem. Chyba że szukać od 24 ogniskowej? jeśli się przesiadam z 28 to i tak powinienem być w miarę zadowolony, ale pytanie czy znajdę coś fajnego, a może lepszego w tym budżecie od wymienionych wcześniej obiektywów
Za 2,5k kupisz nową tokine 16-28/2.8 która ma najlepszy stosunek ceny do jakości i poza wagą i wypukłą soczewką wad raczej nie posiada lub I wersję 24L, która jest dla mnie szkłem genialnym.
Też szukałem jasnego szerokiego kąta i padło właśnie na Tokinę 16-28 f2,8. Powiem Ci tak genialne szkło przerabiałem c16-35 f2,8 c16-35 f2,8 II i popularne 17-40 f4,0 (chociaż ciemne). Wybrałem tokinę bo:
Rogi lepsze jak w każdym z wymienionych Canonów, ostrość w centrum moim zdaniem również. AF wystarczająco szybki i celny. Ostra w całym zakresie f2,8 magiczne zdjęcia f4,0 to już super żyleta. Co do minusów żeby nie było tak ach :-) Ciężki i dobrze wyważony z 6D mi się fajnie pracuje,wypukła przednia soczewka, lubi łapać flary, wolniejszy AF jak w E-lkach, brak możliwości przeostrzania w trybie AF. Podsumowując Świetne szło za relatywnie nieduże pieniądze 16 20 24 28 o jasności 2,8 w jednym szkle w zupełności "ogarniane" przez 6d. Przełącznik AF/MF pierścieniem skali odległości nie jest wcale głupi mi to pasuje :-) Bijcie mnie ale nie zamienię go na żaden szeroki kąt od Canona :-)
Na C16-35/4 IS byś pewnie zamienił :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Na C16-35/4 IS byś pewnie zamienił :)
Oj wiem, że jest genialny owszem tylko to światełko :-) fotografia składa się z wyborów i dylematów :-)...Tu mnie przekonało f2,8 które jest w pełni użyteczne i często przeze mnie używane.
Canon 20 2.8 daje rade. Na plus szybki AF, małe wymiary, niewielka waga i cena. Z wad: na 2.8 brzegi kadru słabiutkie i często łapie flary.
Za 1000zł chyba bez konkurencji. Przy większym budżecie wolałbym szerokiego zooma.
Czasami za ok. tysiaka można wyrwać tamrona 17-35 2.8-4. Warto.
Cytat:
Zamieszczone przez
PRZEMOLO79
Też szukałem jasnego szerokiego kąta i padło właśnie na Tokinę 16-28 f2,8. Powiem Ci tak genialne szkło przerabiałem c16-35 f2,8 c16-35 f2,8 II i popularne 17-40 f4,0 (chociaż ciemne). Wybrałem tokinę bo:
Rogi lepsze jak w każdym z wymienionych Canonów, ostrość w centrum moim zdaniem również. AF wystarczająco szybki i celny. Ostra w całym zakresie f2,8 magiczne zdjęcia f4,0 to już super żyleta. Co do minusów żeby nie było tak ach :-) Ciężki i dobrze wyważony z 6D mi się fajnie pracuje,wypukła przednia soczewka, lubi łapać flary, wolniejszy AF jak w E-lkach, brak możliwości przeostrzania w trybie AF. Podsumowując Świetne szło za relatywnie nieduże pieniądze 16 20 24 28 o jasności 2,8 w jednym szkle w zupełności "ogarniane" przez 6d. Przełącznik AF/MF pierścieniem skali odległości nie jest wcale głupi mi to pasuje :-) Bijcie mnie ale nie zamienię go na żaden szeroki kąt od Canona :-)
Bardzo piękna reklama tego szkła.Z opinią zgadzam się całkowicie i mam ten obiektyw do sprzedania,ponieważ sprzedałem 5D3 a do 7D2 mam inne szerokie katy.Zapraszam zainteresowanych na priv.
No to ja inaczej.
Wiem, że masz tylko 2,5k na wydanie, ale nie lepiej wziąć Sigmę 24-35mm f/2.0 za 4k? To co masz wpłacasz a te 1500zł bierzesz sobie na rok na raty 0% i masz genialne szkło?!
Powiem szczerze, że stoję przed identycznym wyborem i najbardziej mi pasi taki układ. Chociaż nie wiem czy czasami coś z okolicy 14-16mm też by się nie przydało.