Odp: Canon 1200d, 1300d, czy 100d?
No mniej więcej o takich pierścieniach mówiłem. Tylko te najtańsze są bez przeniesienia AF. Co prawda w makro i tak na ogół ostrzy się ręcznie kręcąc pierścieniem lub przesuwając wolno cały aparat z obiektywem, najlepiej na specjalnej szynie na statywie ale... Ale na pewno na początku większość Twoich obiektywów to będą STM-y. Bardzo przyzwoite szkła za przyzwoitą kasę ale... Ich pierścień ostrości nie jest bezpośrednio połączony z optyką lecz poprzez silniczek. I ręczna zmiana ostrości pierścieniem jest możliwa tylko przy podpięciu obiektywu do aparatu. W innym przypadku kręcić można sobie do woli a obiektyw ani drgnie. Lepiej więc kupić nieco droższe pierścienie z zasilaniem obiektywu i przeniesieniem AF.
A obiektywy kitowe różne są. O 18-55STM poczytaj sobie choćby tutaj:
Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS STM - Optyczne.pl
Tu zaś masz test, w który ten kit okazuje się być ciut lepszy od 15-85USM kosztującego 2300zł:
Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 STM IS - Review / Test Report
wez do reki, ktory Ci bardziej pasuje: 1200D czy 100D.
jako podstawowy aparat chyba wolalbym 1200D, bo to jest jednak wygodniejsze przy dlugotrwalym foceniu. 100D jest, jak na takiego malucha, zadziwiajaco fajny w rece, ale jednak uchwyt 1200D jest o niebo solidniejszy na dluzsza mete
Hmm czyli podsumowując. Z tego co udało mi się ustalić to 1300d to tak naprawdę minimalnie ulepszony 1200d z dodatkiem wifi lepszego ekranu i procesora digic4+ zamiast digic4. 100d różni się od nich wyłącznie procesorem digic5 oraz rozmiarem? Rozumiem, że sam procesor wpłynie wyłącznie na szybkość aparatu? Czy są jeszcze jakieś znaczące różnice?
Na chwilę obecną waham się między 1300d (1200d odrzucam, wole trochę dorzucić do lepszego ekranu), a 100d. Po przymierzeniu się do aparatów, stwierdzam, że rozmiar na chwilę obecną nie robi dla mnie większej różnicy, oba wpasowują się pewnie w dłoń. Pytanie czy warto zakupić 100d tylko dla lepszego procesora.
Przy okazji podpytam, żeby się przygotować psychicznie;p. Czy poczuję jakąś różnicę(na plus lub minus) między fotkami z tych aparatów, a tymi z 550d, którego miałem okazję używać?
Wszystkie te aparaty (550D, 100D, 1300D) mają tą samą 18MPx matrycę, więc zdjęcia będą bardzo podobne. W jpegach z aparatu mogą być jakieś bardzo minimalne różnice na korzyść tego z nowszym procesorem. W przypadku ręcznego wywoływania z rawów wszystko zależy od Ciebie, z każdego z tych aparatów będziesz miał praktycznie taki sam materiał wyjściowy.
Ekran jest ważny, dlatego słusznie wyeliminowałeś 1200D. Na słabym ekranie w słoneczny dzień kompletnie nic nie widać. Ani się nie da ocenić gotowej fotki ani pracować w trybie LV.
Czy będziesz fotografować w świątyniach, muzeach? W takich miejscach cisza i pewien poziom dyskrecji miewają znaczenie. Tu 100D prócz najmniejszych wymiarów ma drugą zaletę w postaci trybu cichej migawki.
Każdy z tych aparatów był solidnie przetestowany np. przez optyczne.pl. Poczytaj te testy, porównaj zdjęcia, szumy, opinie użytkowników itp.
Ja skłaniałbym się własnie ku 100D. Ale ja fotografuję głównie w plenerze, na wyprawach pieszo-rowerowych, a także w muzeach i tym podobnych przybytkach. Lubię możliwości oferowane przez lustrzankę (szeroka dostępność szkieł o bardzo dużych zakresach ogniskowych, możliwości fotografii przyrodniczej, chwytania zwierzaków w ruchu itp.), z którymi w bezlusterkowcach bywają na razie problemy. choć z uwagi na ciężar i rozmiary bezlusterkowce byłyby chyba dla mnie lepszym wyborem. Mam naprawdę fajnego 70D, ale jego rozmiary i ciężar bywają dużym utrudnieniem. Stąd moja skłonność do maleństwa pokroju 100D, który nie odbiega wielkością od bezlusterkowców a jest pełnoprawną lustrzanką. No i ma najlepszy procesor z wymienionych, tryb cichej migawki, dotykowy ekran...
Po Allegro widać, że użytkownicy niechętnie się go pozbywają a aparat trzyma cenę.
Cytat:
Zamieszczone przez
janhalb
Zdebix, nie obraź się, ale takie odpowiedzi wywołują u mnie odruch otwierania noża w kieszeni :-) Gość zadaje KONKRETNE pytanie - podaje trzy KONKRETNE modele i prosi o radę, który wybrać. W dodatku zaznacza, że budżet ma niewielki. Ty proponujesz zupełnie inny aparat, za sporo większe pieniądze.
;-)
Nie obrazam sie ale wywalanie kasy na kotleta klasy 1200/1300 to moim zdaniem wywalenie pieniedzy w bloto. Sa to stare konstrukcje, kolejne modele to wieksza ilosc gumy na gripie. Taka Alfa polozy Canona w kazdej sytuacji.
Plusem w C, sa uzywane szkla - reszta na minus.
Pomysl o jakims nikonowym cropie. Na pewno wypadnie lepiej niz to co wymieniasz z canona xd
tapnięte z tela
Np? W tej cenie znalazłem tylko D3300? Czy faktycznie jest to lepszy wybór? Nigdy nie miałem styczności z nikonami.
A musi to byc nowy sprzet? Ile chcesz przeznaczyc kasy?
tapnięte z tela
Elektronikę zawsze kupuję nową (takie zboczenie). Budżet do 1800
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
No mniej więcej o takich pierścieniach mówiłem. Tylko te najtańsze są bez przeniesienia AF.
Jak dla mnie funkcja "przeniesienia AF" w pierścieniach makro nie ma większego znaczenia, ale funkcja sterowania przysłoną w obiektywie (jeśli nie używamy starych, manualnych) to już inna bajka ;)
Jeśli kupisz pierścienie "bez AF" to nie będzie można zmieniać przysłony, obiektyw będzie miał cały czas maksymalny otwór, a to spowoduje bardzo małą głębię ostrości. Dlatego o tych "bez AF" można zapomnieć.