Zobacz czy promgram DMDE zobaczy Ci karte i pozwoli odzyska dane. Jesli nie to polecam poszukac na facebooku Marek Socha - powinien Ci pomóc.
Wersja do druku
Zobacz czy promgram DMDE zobaczy Ci karte i pozwoli odzyska dane. Jesli nie to polecam poszukac na facebooku Marek Socha - powinien Ci pomóc.
Hej zrobilam tak jak w instrukcji (program ZAR) odzyskalo jakies pliki ale dlaczego sa one w rozszerzeniu Tiff? I co to jest? Nie wiem czy sa to te naprawione czy te dobre ktore juz wczesniej skopiowalam z karty? Ktos moze pomoc? Az tak nie znam sie na tych rzeczach, a nie mam nikogo kto moglby mi pomoc akurat teraz. Mam te pliki tiff i nie wiem jak mam je otworzyc i co z nimi zrobic?
--- Kolejny post ---
Prawdopodobnie można Ci już teraz wstępnie pogratulować.
Pewnie nie zauważyłaś, że po otwarciu linka, który podałem, w dole strony ukazuje się tekst:
ZA Digital Image Recovery recovers Canon .CR2 files as TIFF. To open recovered files, Jeff used Photoshop CS "Open With" feature, which allows to specify image format override.
Pliki tiff są bezstratnie skompresowanymi plikami graficznymi. Są to Twoje zdjęcia, które należy otworzyć odpowiednim programem. Wyżej napisano, że może to być Photoshop CS, w którym używa się do otwarcia opcji Otwórz z ... . U mnie jest opcja Otwórz jako (Open as).
--- Kolejny post ---
Pliki tif lub tiff można otwierać różnymi programami, które następnie mogą posłużyć do ich zapisania w innym, dogodnym formacie.
Przykładowy link:
http://pl.downloadastro.com/Pliki%20Windows/tif/
Probowalam w 2 roznych programach i nie da rady, mozliwe ze te pliki tiff nadal sa uszkodzone?
Tak, możliwe, że program "coś" odczytał, wydawało mu się, że to są pliki w formacie TIFF (a nie rawy), zapisał co znalazł - a że znalazł przypadkowe dane, które tylko uznał za TIFF, to nie da się ich otworzyć w programach. Możesz na próbę zmienić nazwę jednego z nich z "plik.tif" na "plik.tif.cr2" i spróbować to otworzyć np. w Photoshopie, jeśli nie zauważyłaś porady powyżej ;)
Mimo wszystko jestem dobrej myśli, Paulinka jest prawdopodobnie za szybka i zdarzyło się być może dokładnie to, co i mnie ponad rok temu, gdy w jakiejś opcji przez pośpiech nie zaznaczyłem chyba odzyskiwania tablicy alokacji plików FAT. Wtedy skopiowane na kompa pliki nie chcą się otwierać.
Podzieliłem się z przemiłą Autorką wątku swoimi spostrzeżeniami poza forum i trzymam kciuki za pomyślność całej operacji, podobnie jak każdy, kto przegląda ten wątek.
Ale z dużą przykrością stwierdzam, że pozostało mi już tylko 98% zaufania do programu :(
Ponieważ nie ma wiadomości od PAULA5678, mój optymizm uległ dużemu wygaszeniu.
Uprzytomniłem sobie, że konwersja plików RAW stanowi przecież problem nawet dla Camera Raw w Photoshopie przy zmieniających się ciągle matrycach w coraz nowszych aparatach.
Tak więc program ZAR może też mieć problem z konwersją RAW na TIFF.
Jeżeli tak jest, to muszę przyznać, że mój nieuzasadniony optymizm mógł zaszkodzić tylko Autorce wątku.
Mogę jedynie stwierdzić, że jest mi bardzo przykro i mam nadzieję, że inne drogi doprowadzą Panią Paulinę do celu.
Witam, niestety pliki ktore odzyskalam, a ktorych nie moglam otworzyc okazaly sie tymi "dobrymi" zdjeciami, ktore skopiowalam z karty na samym poczatku, gdy tylko sie zorientowalam ze cos jest nie tak ze zdjeciami. Program ZAR odzyskal zdjecia, niestety te ktore juz mam. Nie wykryl nawet tych ciagle istniejacych na karcie, ktorych nie mozna otworzyc :( Zadnych czerwonych punktow podczas 3,5 godzinnej pracy programu... Pozostaje mi probowac dalej chociaz stracilam juz nadzieje, ale bardzo dziekuje wszytskim za pomoc
Koniec tej historii jest taki:
Program Zar nie pomogl, skontaktowalam sie z Panem Markiem Socha poprzez facebooka i poradzil mi, zeby sprobowac DMDE i HxD.
DMDE nie pomogl, ale po sprawdzeniu w HxD okazalo sie ze pliki sa puste, czyli nie karta a zdjecia sa uszkodzone i nic nie da sie zrobic :(
Niestety..... W prawdzie nie byly to najwazniejsze zdjecia ze slubu, jednak wolalabym miec i te stracone... Teraz pytanie, dlaczego? Czy to wina aparatu ktory kupilam 1,5 miesiaca temu (Canon 70D), czy karty? Dziekuje za wszystkie porady i pomoc :)