Można w tym celu wykorzystać dodatkową lampę błyskową? Mam do dyspozycji Canon Speedlite 580EX II.
Wersja do druku
Można w tym celu wykorzystać dodatkową lampę błyskową? Mam do dyspozycji Canon Speedlite 580EX II.
Oczywiście, że można, trzeba jej tylko dorobić coś w rodzaju tuby-reflektora do skierowania miękkiego światła na obiekt. Tu na forum i w sieci są informacje na ten temat. Ostatnio kolega RobertON to ćwiczył.
(Sory Robert, że Cię tak za plecami do tablicy wywołuję ;))
Wszystko ma swoje wady i zalety ;) ja z braku cierpliwości focę z samego ranka, więc ogniskowa nie ma znaczenia jeśli chodzi o podejście do owada ;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Nic się nie stało, samoróbki działają całkiem nieźle.
Lampa z dyfuzorem.
https://www.canon-board.info/przyrod...2/index44.html
https://www.canon-board.info/przyrod...2/index47.html
mam ten sam dylemat co autor wpisu, i dokładnie taki sam budżet ;)
W praktyce zdecydowałem się na Canon 100 f/2.8, którego zamierzam kupić po powrocie z wakacji. Chodzi mi po głowie jeszcze wersja L tj. 100 L f2.8, ale jest on dwukrotnie droższy i nie wiem czy warto dopłacać. Muszę się rozejrzeć za oceną jakości w stosunku do ceny.
Witam. Może trochę odbiegam od głównego wątku ale potrzebuję informacji na temat makro. Przymierzam się do fotografii produktu. Zdjęcia na stronę internetową. Mam w tej chwili Canona 60D i obiektywy Canon 15-55 oraz szerokokątny + tele. Przymierzam się kupić obiektyw makro.W zasadzie są dwa typy: Canon 100 mm f/2.8 USM Macro oraz Canon 60 mm f/2.8 EF-S Macro. wolałbym 100 bo bardziej uniwersalny i przyszłościowy. Jest jednak mały problem. Ograniczone miejsce. Nie pytajcie dlaczego bo tak po prostu jest i muszę z tym żyć. Odległość aparatu od obiektu to ok 70 - 80cm. Wielkość fotografowanych przedmiotów to max 30cm. Oświetlenie: światło ciągłe i oczywiście statyw. Proszę o informację czy przy 100mm aparat nie będzie zbyt blisko produktu i czy wyosatrzy prawidłowo. Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź. Z góry wielkie dzięki.