to ubolewamy razem :)Cytat:
Zamieszczone przez baca
Jakoś nie widzę zwolenników sigmy 10-20.
Jeszcze jedna prośba do tych co wybierają opcje "inny" aby w miarę możliwości wpisali co to za obiektyw.
pozdrawiam
Wersja do druku
to ubolewamy razem :)Cytat:
Zamieszczone przez baca
Jakoś nie widzę zwolenników sigmy 10-20.
Jeszcze jedna prośba do tych co wybierają opcje "inny" aby w miarę możliwości wpisali co to za obiektyw.
pozdrawiam
ten "innny" to 15-30 DG.
Bo... nie miałem kasiory na 12-24 DG - który jest poezją :mrgreen:
Nie uzywam i nie planuje zakupu. Gdybym planowal zakup to zbieralbym na Sigme 12-24 bo:
- pasuje do fullframe
- macalem ja razem z EF-S 10-22 i Sigma ma mniejsze dystorsje
no ale potem musialbym kombinowac jak do niej polara/polowke przypasowac :roll: .
Tylko do jakiego użytku? Jakoś niemal nikt w takich dyskusjach nie bierze pod uwagę, że zakres zastosowań takiego szkła w FF jest jednak inny niż w cropie. To tak, jakby planować wykorzystanie 6mm dla cropa - rzecz dla konesera, jak sądzę :) Jeśli ktoś nie czuje potrzeby posiadania takiego szkła dla cropa, to tym bardziej dla FF będzie mu niepotrzebne.Cytat:
Zamieszczone przez Jac
PS1. Gdy będę zmieniał puszkę na FF, to superkrótkie szkło sprzedam /albo podaruję ;)/ razem z puszką, bo to co dziś nim focę, w FF i tak będzie wymagało innego szkła...
PS2. Jednak C. dał marketingowego ciała z 10-22. Gdyby to szkło było choć teoretycznie do wykorzystania w FF, pewnie sprzedaż byłaby większa ;)
a gdzie zenitar
no pewnie ze to tak jest, jednym jest potrzebne i sobie kupia a inni uznaja to za ekstremum... mi sie bardzo podobaja przerysowania perspektywy z fisheye'ow roznej masci, i ekstremalnie szerokie katy ;-)... No jasne ze to nie bedzie podstawowy obiektyw... jego zastosowanie jest porownywalne z filtrami efektoymi (np typu gwazdka) wiadomo ze nie na codzien i nie do wszystkiego...Cytat:
Zamieszczone przez RafalK
umowmy sie ze standardowy zakres ogniskowych to 35-200... wsyztko co sie w tym nie miesci to juz jest specjalizacja ;-)
Tu :roll: :Cytat:
Zamieszczone przez GaGacek
http://canon-board.info/showpost.php...61&postcount=7
pytanie retoryczneCytat:
Zamieszczone przez Vitez
inne - Sigma 15-30
Kategoria inne
- 16-35/2.8L na pełnej klatce (przy 16mm już za szeroko)
- 14/2.8L czasami bo pożyczam (jeszcze bardziej za szeroko).
Przy ekstremalnie szerokim kącie stawiał jednak na stałą ogniskową. Wg mnie zoomy wysiadają. Choć prywatnie mam zoom. Zawsze trochę taniej niż 2 mocne stałki.