Odp: lampa błyskowa czy 70 200?
Cytat:
Zamieszczone przez
abi85
Może i jestem porywczy, hardy i czego am by nie przyczepił, będzie pasowało.
Jednak jest mi z tym dobrze i ciężko pracuję aby pozwolić sobie na to aby takim być.
A co do macho, rzeczywiście nim jestem, od urodzenia, przecież nie znaczy to nic innego niż facet.
Co do Kochanego, to ok nie będę mówił do Kochanie, Kochanie. :D To taka ironia, mam nadzieję że nie zaczniesz się rzucać. :P
A porady na ogólnym poziomie i sprzętu, cóż myślcie co chcecie.
nie, nie będe sie rzucał, bo widze że "gramy w innych ligach" nie tylko foto ,ale i kultury osobistej. To taka ironia:p
w profilu jest ikonka "Dodoaj do listy ignorowanych" własnie ja nduszam, i możesz być z siebie dumny, zrobiłem to pierwszy raz odkąd jestem na forum
Cytat:
Zamieszczone przez
abi85
Może i jestem porywczy, hardy i czego am by nie przyczepił, będzie pasowało.
Jednak jest mi z tym dobrze i ciężko pracuję aby pozwolić sobie na to aby takim być.
A co do macho, rzeczywiście nim jestem, od urodzenia, przecież nie znaczy to nic innego niż facet.
Co do Kochanego, to ok nie będę mówił do Kochanie, Kochanie. :D To taka ironia, mam nadzieję że nie zaczniesz się rzucać. :P
A porady na ogólnym poziomie i sprzętu, cóż myślcie co chcecie.
Skąd mamy wiedzieć co ci jest potrzebne. Nie wiemy co fotografujesz, jakie masz obiektywy, jaki aparat. Potrzebujesz lamp z parasolkami czy obiektywu ? Z 70-200 będzie wygodniej wybrać się w plener niż z parasolkami. Kup obiektyw
Bardzo bym prosiłbym o stonowanie emocji.
Miałem kiedyś zagwòzdke co wybrać I zdecydowałem Sam. :) kupiłem obiektyw, 3x młotki 580 mk2 , a że nie byłem jeszcze pewien czego potrzebuję kupiłem zestaw elinchrome rx600 I okrasiłem 5xTT5 + Ac3 i 3xst4 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
w profilu jest ikonka "Dodoaj do listy ignorowanych" własnie ja nduszam, i możesz być z siebie dumny, zrobiłem to pierwszy raz odkąd jestem na forum
Heh, ja robię to samo. Niby nie brałem udziału w dyskusji, ale przez samo czytanie się poirytowałem. A zupełnie niepotrzebnie bo piątkowy piękny wieczór jest czerwcowy... szkoda zdrowia.
PS. Kup lampę, będzie ekstra ;)
Przyznaję, przegiąłem trochę delikatnie wczoraj.
Tydzień wku... w pracy wyszedł mi bokiem i dał o sobie znać.
Przepraszam Tombasa http://www.canon-board.info/members/tombas-6231/ za kochanie, nawet go nie znam a przegiąłem nie dopatrując się "".
Co do sprzętu to mam tylko: lampę Youngnuo 560 + sigmę 24-70 2.8 + Canon 1D mk.II + statyw i blenda szt. 1.
Poza sprzętem: Sporo wiedzy na temat światła, techniki fotografowania i obróbki zdjęć.
Brakuje mi natomiast doświadczenia ze światłem (jedynie lampa na stopce ze słoikiem) i brakuje wiedzy jak wygląda praca z 70 - 200.
Focę czasem na ślubach i powyższy sprzęt daje radę, w zupełności do tego mi wystarcza.
Niczego nie kupuj. Jak jesteś dobry macho, to żadna zabawka twojej zajefajnosci nie poprawi. Jak jesteś kiepski to i tysiąc zabawek tego nie naprawi. Za te kasę pojedź sobie na wycieczke
Cytat:
Zamieszczone przez
abi85
Focę czasem na ślubach
Dla świętego spokoju swojego i Twoich klientów zacznij listę zakupów od:
- "jakieś body"
- "jakieś szkło", choćby 50/1.8 STM
- druga lampa
W tej chwili jeśli na początku dnia coś Ci padnie (dowolny element body-szkło-lampa) nie robisz nic (a jak młody lub drużbowie będą "wyrywni", to...).
Jak dla mnie to dość ryzykowne przy robieniu na zlecenie.
Abi85 IMHO podstawá fotografi na poczátek to odpowiednià szklarnia I poznania jej możliwości w zderzeniu ze światłem zastanym. Pracá z fleszami wymaga już trochę wiedzy I znajomości Jak skorygować oświetlenie sceny. Skoro rozważasz parasolki to wnioskuję żemyślisz o domowych studio ... To jeszcze wyższy stopień wtajemniczenia I zasobności portfela. Niestety Nie kończy się tylko na zakupie palnikòw ... Dobry osprzęt to też spore wyrzeczenia. Pozatym sterowanie całym tym ustrojstwem to też ciágłe problemy gdy chcesz tanio I ciágle testujesz wciáż nowe experymenty made in PRCh. Przeszłem tá całá drogę od pixeli I srykseli youngnuo I srongnuo, po zakupie pocketWizzard -òw zapomniałem co to problem ... No ale to sporty wydatek , ale jednorazowy :)