A ja nie 8-) 50mm w polaczeniu z cropem w wiekszosci fotagraficznych sytuacji jest zbyt waskie. Lepiej zainwestowac w jakies 28-35mmCytat:
Zamieszczone przez shaqi
Wersja do druku
A ja nie 8-) 50mm w polaczeniu z cropem w wiekszosci fotagraficznych sytuacji jest zbyt waskie. Lepiej zainwestowac w jakies 28-35mmCytat:
Zamieszczone przez shaqi
Niewątpliwie EF50/1,8.Cytat:
Zamieszczone przez tatakazika
W każdym innym przypadku przyrost ceny jest znacznie większy, niż przyrost jakości.
A czy nie przydałby Ci się tu bardziej Tamron 28-75/2,8 ?Cytat:
O ile go nie masz, bo nie wiemy co posiadasz?
I drugie pytanie: dlaczego stałka? Szukasz jakości? jasności? Bo pracy to Ci stałka na pewno nie ułatwi...
eeee tam.... raptem 500 znakow. jak mi szefostwo przyzna wiekszy limit to dopiero bedzie stopka, bo na razie to jakas po*******ka :)Cytat:
Zamieszczone przez shaqi
CB to maly pikus. nie jest tak zle jesli sie zaakceptuje, ze to jest forum dla informatykow i elektronikow, nie dla fotografow.Cytat:
Zamieszczone przez shaqi
poziomem onanizmu i tak nie siegamy do piet przecietnym uzytkownikom dpreview :)
Przede wszystkim zalezy mi na jasnosci.
Mam jedynie 18-55 :((
kup sobie 50/1.8 i pofoc. jak Ci nie podejdzie to bedziesz wiedzial czy wolisz szerzej czy weziej.Cytat:
od 2.8 piecdziesiatka jest zupelnie w porzadku.
No to praktycznie każda stałka będzie jaśniejsza lub dużo jaśniejsza :-)Cytat:
A jak wygląda sprawa z ogniskowymi? wystarcza Ci zakres 18-55? czy potrzebujesz dłuższej ogniskowej?
Najjaśniejszy z półki dostępnej dla śmiertelnika (chociaż to rzecz względna) jest chyba 50mm f 1,4. Bardzo dobre opinie zbiera także 85mm f 1,8
a 35/2 ?? bedzie troche szerzej i bardziej uniwesalnie.
szkoda ze ciagle nie wiadomo o co chodzi z ta stalka bo np 35/2.0 nie zrobi sie takiego klasycznego portretu bez przerysowan, portret na 85/1.8 z cropem to ciasny partret, 50/1.8 IMHO bedzie najlepszy rozwiazaniem tym bardziej ze cena ponizej 400zl wiec stosunek mozliwosci od ceny jest najlepszy.. a jesli mieli bysmy wymieniac stalki to rowniez fajne sa canona 24/2.8 i sigma 20/1.8
Toż właśnie ja próbuję wybadać o co chodzi, ale ludzie po kolei wymieniają wszystkie stałoogniskowce jakie znają i w ten sposób do niczego nie dojdziemy.Cytat:
Zamieszczone przez Jac