Odp: Obiektyw do fotografowania ciast/tortów
Cytat:
Zamieszczone przez
zanussi
Albo ma się odpowiednio dużo miejsca albo się je organizuje. 50mm do zdjęć lifestyle, 85mm do planów ogólnych, 100mm macro do wszystkiego
Moją intencją było udzielenie rady Koledze ktas. Ale powyższą radę, adresowaną prawdopodobnie do mnie przyjmuję z dużą wdzięcznością.
Wszelkie rady są cenne :) Pozdrawiam!
A czemu nie 600 mm i sesja na boisku piłki nożnej? Tam dobre światło jest, to można i bez statywu...
EDIT. aaa... ok... tylko 2000 pln...
Setka jest dobra pod względem perspektywy i jej niełamania :) Po pięćdziesiątce już widać że to trochę szeroki kąt. Dużo się żarcia w życiu nafotografowałem i wiem ci piszę :)
Tak na prawdę to nie ma większego znaczenia jakim obiektywem się będzie focić ciasta i torty. Robiłem to różnymi szkłąmi i poza pewną specyfiką jaką daje każdy obiektyw i ew. pierścieniami makro koniecznymi przy niektórych, zdjęcia wychodziły zadawalająco. Dużo większe znaczenie ma światło i cała kompozycja. Najbardziej lubiłem 85 mm analog od P-six.
Cytat:
Zamieszczone przez
mqqlka
Jeśli obiektyw ma być dokupiony do posiadanego już aparatu, to powinniśmy wiedzieć, jaki to aparat.
Do tortow i ciast tylko FF.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Do tortow i ciast tylko FF.
Zdecydowanie. Zupełnie inaczej się rozkładają plany i nieostrości.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
kit wystarczy
Jak ktoś wykrzesze z siebie trochę talentu (nie mylić z "doświadczeniem"), to i kit z APS-C wystarczy.
Tylko kit do czego należy rozpatrywać w tym konkretnym przypadku?
Wolałbym wiedzieć, co piszę, zamiast pisać, co wiem (to oczywiście nie jest do becekpl)
sugerujesz ze crop służy tylko do robienia sweetfoci i do niczego innego się nie nadaje?
ciekawe