Odp: Brakujące szkło do 40d
Potwierdzam powyższe
Miałem te same rozterki
6d rozwiał wszystkie. Tylko zanim do tego dojrzałem nakupowalem kilka szkieł pod apsc. I równie szybko je posprzedawalem
I tak samo miałem 40d. Który jednak został. Jest do niego na stałe przyspawany c70-200
Kurka 6d, fajne ale mnie nie stac. Wchodzi w gre 5d mk1 ale przegladam aukcje i albo ceny niebotyczne albo stan mocno watpliwy. Swoja drogą uważam ze zdjecia z mojej 40-stki maja slaba jakosc, tyle ze chyba wszystkie aparaty xxD maja ten problem. (przedewszystkim mam zastrzezenia do ostrosci, na każdym szkle jakie mam).
Co do szkieł, jesli kupuje to raczej mysle o tym zeby pasowały do FF a nie jak radzili powyzej na odwrót bo zawsze wiedzialem ze wczesniej czy pozniej bede miał pełna klatkę. Tylko czy juz jest ten czas ? :D
Z innej beczki troche - co mnie moze spotkac jak kupie "Trefna" piątke? Migawka do wymiany? - to ok 1 tys zl. Mechanizm ponoszenia lustra?, przycisk spustu? co jeszcze? i za ile przedewszystkim
Ew jak bardzo moze to bolec? Sa sprzety na allegro ale te dokumentowane kosztuja na tyle duzo mozna sie zastanawiac czy warto tyle płacic za aparat z 2005r, z drugiej strony mozna zaryzykowac ale to ryzyko trzeba oszacowac i wlasnie proboje to zrobic.
jak kupisz trefna 5 to przyjdzie pan policjant i ci ja zabierze
ale przynajmniej punktów nie dostaniesz, co najwyżej zarzut paserstwa
Cytat:
Zamieszczone przez
hannahg
Migawka do wymiany? - to ok 1 tys zl. Mechanizm ponoszenia lustra?, przycisk spustu? co jeszcze? i za ile przedewszystkim
Wymianę mirrorboxu rok temu wycenili na ok. 1100-1200zł, wymiana migawki powinna być tańsza, spust wydaje mi się, że pomiędzy 100 a 200, więc przy pewnej dozie pecha, same naprawy mogą Cię kosztować więcej niż body ze zweryfikowanym niskim przebiegiem w "chorej" cenie z allegro.
Kurka, r_m mozesz miec racje. Czy mozna ufac aparatom ktore maja na papierze z zytniej ok 20k? JEst jakis sposob zeby zrobic wala na tym liczniku? Pewnie ew po wymianie migawki licznik idzie od zera, ktos pisal ze jak sie przekreci to tez tak jest, czyli w przypadku piatki po 100 000???
Cytat:
Zamieszczone przez
hannahg
Kurka 6d, fajne ale mnie nie stac. Wchodzi w gre 5d mk1 ale przegladam aukcje i albo ceny niebotyczne albo stan mocno watpliwy. Swoja drogą uważam ze zdjecia z mojej 40-stki maja slaba jakosc, tyle ze chyba wszystkie aparaty xxD maja ten problem. (przedewszystkim mam zastrzezenia do ostrosci, na każdym szkle jakie mam).
Co do szkieł, jesli kupuje to raczej mysle o tym zeby pasowały do FF a nie jak radzili powyzej na odwrót bo zawsze wiedzialem ze wczesniej czy pozniej bede miał pełna klatkę. Tylko czy juz jest ten czas ? :D
Kup Sigmę 18-35 i zdjęcia będa ostre. 17-40 to kiepskie szkło, zmienia się bardzo na + na FF.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
hannahg
Z innej beczki troche - co mnie moze spotkac jak kupie "Trefna" piątke? Migawka do wymiany? - to ok 1 tys zl. Mechanizm ponoszenia lustra?, przycisk spustu? co jeszcze? i za ile przedewszystkim
Ew jak bardzo moze to bolec? Sa sprzety na allegro ale te dokumentowane kosztuja na tyle duzo mozna sie zastanawiac czy warto tyle płacic za aparat z 2005r, z drugiej strony mozna zaryzykowac ale to ryzyko trzeba oszacowac i wlasnie proboje to zrobic.
Jak kiepsko trafisz to 2-2,5 tys za lustro, mirror box i spust zapłacisz na żytniej
I to są jakies konkrety. Wole kupić puszkę z ff niż inny obiektyw zwłaszcza ze ten zakres ogniskowych juz mam. Dzięki za podpowiedzi. Faktycznie lepiej kupić drożej pewniaka. Mam na myśli 5d. Proszę podpowiedzie mi jeszcze czy ten wydruk z serwisu z przebiegiem migawki to jest jakiś żelazny argument. Czy można tu cos kombinować, Ew piątka z 20 tys przebiegu - to raczej pewniak? - z papierem serwisowym potwierdzającym przebieg.
Albo do wszystkiego będziesz podchodzić na zasadzie "chcą wykiwać Polaka", albo zaufasz. Owszem, kanty się zdarzają, ale jeśli poczekasz spokojnie i kupisz nie najtańszą opcję, tylko w rozsądnej cenie od wiarygodnego sprzedawcy (np. stąd, w końcu to się zdarza), to z pewnością dobrze zrobisz. Super-hiper okazja może się zemścić.
A i tak przy najlepszych chęciach i sprzedawcy i kupującego po prostu coś może wyskoczyć. I migawka może nawalić przy przebiegu 5 tysięcy i 500 tysięcy. Na to nic nie poradzisz.
Najlepiej po prostu kup, rób zdjęcia i się nie zastanawiaj, kiedy migawka czy co innego padnie.
Pewnie to trdne pytanie ale ile warto dać za taka *pewna* piątkę?