Odp: Wyprawka dla fotografa
Napewno kupię akumulator, kartę i jakąś folię na wyświetlacz i prawdopodobnie torbe. Macie jakieś konkretne firmy, modele, typy toreb i kart pamięci?
Będę też musiał wymienić pasek. Możecie jakiś polecić i co myślicie o filtrach UV do ochrony obiektywów?
Cytat:
Zamieszczone przez
Adi1
Napewno kupię akumulator, kartę i jakąś folię na wyświetlacz i prawdopodobnie torbe. Macie jakieś konkretne firmy, modele, typy toreb i kart pamięci?
Będę też musiał wymienić pasek. Możecie jakiś polecić i co myślicie o filtrach UV do ochrony obiektywów?
Zawsze będzie brakować prądu i pojemności kart. Karta zależy od modelu aparatu. Filtr jak najbardziej ale to już do obiektywów > 500-1000zl zależy jak kto przewrażliwiony jest. Folia ? Po co to ?
Tom, to takie szaleństwo zakupowe związane z pierwsza lustrzanką :) prawdopodobnie każdy to kiedyś przechodził. A potem zalegają nie potrzebne dodatki w szufladach:)
Dobrze koledze Adi 1 radzą inni-kup dodatkową baterię , kartę pamięci,i tę torbę .Resztę sam w miarę użytkowania dokupisz.Lampa,statyw,filtry.to na potem.No chyba że masz na tyle funduszy żeby zakupić wszystko - to wtedy nic- tylko kupować;)
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Tom, to takie szaleństwo zakupowe związane z pierwsza lustrzanką :) prawdopodobnie każdy to kiedyś przechodził. A potem zalegają nie potrzebne dodatki w szufladach:)
Dobrze koledze Adi 1 radzą inni-kup dodatkową baterię , kartę pamięci,i tę torbę .Resztę sam w miarę użytkowania dokupisz.Lampa,statyw,filtry.to na potem.No chyba że masz na tyle funduszy żeby zakupić wszystko - to wtedy nic- tylko kupować;)
Wiem, że na początku jest szaleństwo. Jak mnie ogarnęło to internetu jeszcze nie było i nie miałem się kogo poradzić :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Wiem, że na początku jest szaleństwo. Jak mnie ogarnęło to internetu jeszcze nie było i nie miałem się kogo poradzić
I dlatego kupowało się niezbędne dodatki, wiem coś o tym, choć do dziś zalegają mi w pudelku żarówki do lampy błyskowej Amilux-a która stosowałem z Druhem :)
Tu wyjaśnienie dla młodych :) - Druh to też aparat fotograficzny :)
nieprawda, to był taki bardziej wyrośnięty harcerz
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
I dlatego kupowało się niezbędne dodatki, wiem coś o tym, choć do dziś zalegają mi w pudelku żarówki do lampy błyskowej Amilux-a która stosowałem z Druhem :)
Tu wyjaśnienie dla młodych :) - Druh to też aparat fotograficzny :)
Też mam te żarówki :) To były czasy
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
W tym czasie bakelit to jak teraz magnezowa obudowa
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
No tak, wg starych stopni to Druh zastępowy, drużynowy i przyboczny :)
Kurde kiedy to było :) starzeję się:)
No , ale my tu gadu gadu o Druhach, a kolega Adi1 wciąż nie wie co kupić :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Adi1
Do zestawu minimum kupiłem torbę LowePro Event Messenger 150.
Oczywiście mam wielką torbę, plecaki itp. ale to nie jest pakiet startowy.
Pasek oryginalny wymieniłem na Matin Neoprene 43.
Karty wyłącznie SanDisk. Innych nie sprawdzam bo te działają.
Używam też filtrów UV na wszystkich obiektywach co na CB jest poczytywane jako wyjątkowo ekscentryczne podejście.
Zakup statywu i lampy to gruby temat. Wymaga poważniejszego rozeznania.
Na początek kup sobie torbę, do której włożysz aparat z przypiętym ulubionym obiektywem, drugi obiektyw i trochę zabawek, czyli karty pamięci, akumulator, ewentualnie bułkę z szynką. Większe torby lub plecaki to - podobnie jak statyw, lampa i filtry - kwestia późniejsza, zależna od potrzeb.
Na stronie Lowepro (chyba) jest konfigurator; wybierasz co byś chciał zapakować, a on sugeruje odpowiednie opakowanie.
Czuwaj!