Odp: Gdzie kupić Sigma Art?
Nie bardzo rozumiem, czemu to ma być ta "rewelacja". Sporo szkieł przewija się przez moje ręce, z firm trzecich zdecydowanie najlepszy trzyma poziom Sigma, czy bym tego chciał czy nie. Są najbardziej powtarzalne, choć jak pokazałem wyżej zdarzają się wyjątki. Za to mają różnie skalibrowany na "0" AF, na nieskończoności czasem nawet nie są blisko optymalnego ustawienia, bo 95% zdjeć na fabrycznych ustawieniach jest nieostre. Miałem też ostatnio chyba 3 sztuki C16-35/2.8LII, wszystkie były niesymetryczne, tzn. prawa strona bardziej nieostra niż lewa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Miałem też ostatnio chyba 3 sztuki C16-35/2.8LII, wszystkie były niesymetryczne, tzn. prawa strona bardziej nieostra niż lewa.
a nie jest czasem tak (wiem, że to spiskowa teoria, ale...) że są rynki/dystrybutorzy ważni i ważniejsi (bez urazy) ale może jesteś małym graczem np. dla canona i dlatego w Twoje rece trafiaja "słabe" szkła?
Nie sądzę, sprzęt Canona biorę od dwu pro-dealerów Canona. Poza tym szkła w większości są "dziewiczo" (fabrycznie) zapakowane, nikt ich nie maca na etapie obrotu hurtowego. Ale za to 16-35f4IS i 24-70f4IS jeszcze mi się nie trafił kiepski. Mimo, że f/4, wszystkie pieruńsko ostre i symetryczne.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Sporo szkieł przewija się przez moje ręce, z firm trzecich zdecydowanie najlepszy trzyma poziom Sigma, czy bym tego chciał czy nie. Są najbardziej powtarzalne
Cichy uważasz, że nowe Sigmy prezentują wyraźnie lepszy poziom jakości od nowych obiektywów Tamrona? Dotyczy to tylko szkieł Art, czy wszystkich?
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
może jesteś małym graczem np. dla canona i dlatego w Twoje rece trafiaja "słabe" szkła?
tombas myślisz, że trafiają do niego odrzuty produkcyjne Canona :?
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Cichy uważasz, że nowe Sigmy prezentują wyraźnie lepszy poziom jakości od nowych obiektywów Tamrona? Dotyczy to tylko szkieł Art, czy wszystkich?
Mam styczność tylko z serią Art. W zasadzie byłoby nieuczciwe, gdybym poparł powyższe stwierdzenie, bo nie mam wcale do czynienia z zoomami Sigmy, a stałkom Tamrona póki co niewiele można zarzucić. Jak i droższym zoomom typu 70-200VC czy 15-30VC, choć ten ostatni trafił się taki: http://www.negatyw.org/wysylka/rozne/t1530.jpg Płaszczyzna ostrości wyraźnie z lewej strony bliżej, z prawej dalej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
tombas myślisz, że trafiają do niego odrzuty produkcyjne Canona :?
tego nie powiedziałem;)
ale..., skoro na 3 szt, 3 były niesymetryczne, to daje do myslenia, czyz nie?
może w canonie znają stosunek Cichego do szkieł canona i "dają" mu te słabe...
przeczytaj co dokładnie napisał we fragmencie który zacytowałem "prawa strona bardziej nieostra niż lewa." każdy kto choc troche ceni/lubi szkła canona by napisał że "prawa jest bardziej OSTRA niż lewa" a tu odwrotnie...
ale to taki żarcik (bez złośliwości-serio)
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
"prawa jest bardziej OSTRA niż lewa" a tu odwrotnie...
ale to taki żarcik (bez złośliwości-serio)
W większości przypadków nieosiowości obiektywu kwestia, z której strony jest ostrzej, to kwestia AF... Można tym samym obiektywem zrobić prawą stronę ostrą, lewą nie i zupełnie odwrotnie :) To tak, jak na w/w zdjęciu z Tamrona, jest tutaj prawa strona ostra, lewa nie, ale gdyby ręcznie wyostrzyć z lewej, to prawa by była nieostra.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
W większości przypadków nieosiowości obiektywu kwestia, z której strony jest ostrzej, to kwestia AF... Można tym samym obiektywem zrobić prawą stronę ostrą, lewą nie i zupełnie odwrotnie :) To tak, jak na w/w zdjęciu z Tamrona, jest tutaj prawa strona ostra, lewa nie, ale gdyby ręcznie wyostrzyć z lewej, to prawa by była nieostra.
no chyba się nie zrozumieliśmy, Ty o technicznym aspekcie a ja o odczuciach (to jak ze szklanka, dla mnie jest w połowie pełna a dla Ciebie w połowie pusta), ale to nie istotne, bo nie o tym jest wątek:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Nie bardzo rozumiem, czemu to ma być ta "rewelacja". Sporo szkieł przewija się przez moje ręce, z firm trzecich zdecydowanie najlepszy trzyma poziom Sigma, czy bym tego chciał czy nie. Są najbardziej powtarzalne, choć jak pokazałem wyżej zdarzają się wyjątki. Za to mają różnie skalibrowany na "0" AF, na nieskończoności czasem nawet nie są blisko optymalnego ustawienia, bo 95% zdjeć na fabrycznych ustawieniach jest nieostre. Miałem też ostatnio chyba 3 sztuki C16-35/2.8LII, wszystkie były niesymetryczne, tzn. prawa strona bardziej nieostra niż lewa.
Ja miałem cztery sztuki sigmy, wszystkie miały jakieś wady albo mydło albo żółtaczka albo jedno i drugie. Rozumiem że na tej podstawie mogę pisać że sigma ma najgorsze szkła na rynku? :lol:
Kupiłem 3 35A u 3 sprzedawców i różnicy nie znalazłem, straciłem tylko czas na testy i odsyłanie szkieł. Wszystkie ostrzyły w punkt i na pełnej były ostre. Kiedyś kupowałem Tamrona 17-50 potem 17-50 VC w ciemno i tez problemów nie było. Wystarczy kilkanaście trefnych egzemplarzy które w kółko krążą w necie i rodzi się legenda o potrzebie przebierania. Ile jest informacji o kiepskich T17-50 na dziesiątki czy setki tysięcy sprzedanych egzemplarzy ?