Racja, nie doczytałem.
To w takim razie czekamy na zdjęcie przykładowe. :)
Wersja do druku
A próbowałeś dociążyć statyw? I zrób test tak jak kolega wyżej mówi - na czymś w 100% stabilnym zrób :) To zwykła 100 2.8, a nie L IS? Bo tak to przyczyna była by prawie wiadoma - włączona stabilizacja ;)
Aparat masz z gripem?
Jeśli masz grip to zdemontuj
Wszystkie złącza, zaciski po_dokręcaj, pozaciskaj mocno (statyw, głowica, mocowanie aparatu do głowicy)
Centralna schowana.
LV ale tak, że lustro nie może "klapać" przed ekspozycją
Gdyby nadal była nieostrość to trzeba/można przetestować statyw.
1. Kupić prosty (może być zabawkowy za 5zł) wskaźnik laserowy
2. Ustawić statyw z aparatem jakieś 5 - 7 metrów od ściany
3. przymocować wskaźnik laserowy do aparatu i "rzucić" plamkę na ścianę
4. stojąc przy ścianie, obserwując plamkę wyzwolić zdalnie aparat (pilot, samowyzwalcz 10 s)
jak plamka drga to masz gotowy prezent dla początkującego adepta fotografii
jp
nie rozumiem, rozwiniesz o co chodzi?
zdjęcia testowe, tak bardzo na szybko ale widać o co chodzi, chociaż nie tak dokładnie jak w tifie, wierzcie mi tam jest to bardzo widoczne tu chyba kompresja to spłaszczyła:
nie mam gripa, nie mam stabilizacji, wszystko skręcone, brak mi pomysłów, muszę przetestować ten statyw w/g Waszych sugestii chociaż celowo kupiłem markowy niby miał być hiper super itd.. ale roboty mam w ch... powinienem robić zdjęcia a nie bawić się w testy, strasznie to irytujące.
W LV lustro jest podniesione a ostrość można ustawiać na 2 sposoby :
- albo przez matrycę, lustro cały czas uniesione, robi to wolno
- albo przez system AF, przed samym zdjęciem lustro opada, system AF znajduje ostrość, lustro się unosi i robi zdjęcie
Sposób ustawia się w menu, wyraźnie słychać to klapnięcie
Twoje 2 obrazki, na moim monitorze, nie wygląda 0,8 na "statywowe" rozmycie ostrości.
Raczej na mniejszy kontrast.
Prześlij na jan.pawlak@onet.pl oba pliki "prosto z aparatu"
jp
Tomek De - te sample to 1:1 czy po zeskalowaniu? Bo jeśli to jest wycinek 1:1 to dla mnie jakiejś różnicy krytycznej nie ma. Zresztą gdyby wyrównać jasność pewnie byłoby identycznie.
Ja robię zdjęcia po kablu, steruję aparatem z poziomu EOS utility, działa to tak ze klikam "Live view shoot" podnosi się lustro i mam podgląd na monitorze, ustawiam ostrość w wybranym punkcie poprzez opcję Live mode jak uzyskam potwierdzenie ostrości klikam migawkę i tyle, nigdy nie zastanawiałem się co tam słychać, wydaje mi się że lustro opada i podnosi za chwilę ponownie.
Czy wiesz konkretnie w menu gdzie się to ustawia? bo jak rozumiem nie chodzi Ci o blokowanie lustra podniesionego?
Cholera tyle lat mam ten aparat a nigdy nie zgłębiałem się w takie szczegóły ustawień :)
Tak się zastanawiam czy problem jest z poruszeniem, czy może z powtarzalnym trafienie AF... Ostrzyłeś ponownie strzał na 0,8 ?
To są 1:1 różnica jest bardzo wyraźna w tifie, jak pisałem tu jej tak nie widać ale w tifie jest bardzo wyraźna, gdybym robił zdjęcia tylko dla siebie to naturalnie ne przejmowałbym się tym wcale, ale do komercyjnych zastosowań takie odchyły w jakości juz tworzą problem - moje zdjęcia są oglądane 1:1 bardzo szczegółowo, jakość to niestety podstawa.
--- Kolejny post ---
i tak i nie, w obu przypadkach to samo