Odp: [recenzja] Tamron SP 70 - 300 f/4-5.6 USD VC + porównanie z 70 - 200 L f/4
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
Tak dla jasności... Zdjęcia są prezentowane w kolejności Tamron - Canon?
Tak oczywiście, zapomniałem dodać, mea culpa :)
Do czego to doszło? Żeby Tamron dawał cieplejszy zafarb niż L-ka Canona! Świat się kończy :) . Pomijając oczywiście różnice w samych puszkach.
Ja bym powiedzial, ze to 5d a nie tamron :D
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Ja bym powiedzial, ze to 5d a nie tamron :D
Skoro tak, to wolę obraz ze starszej puszki :) .
Dopiero kupiłem ten model Tamrona i mam pytanie jakie ustawienia macie na 5d ,bo dla przykładu nie jestem w stanie zrobić ani jednego ostrego zdjęcia pszczoły lub bąka na małych kwiatkach jeżyn.Mialem już 3 różne ustawienia AF ,zawsze na AV przysłona 5.6 70mm ISO 100 ,ale robiłem w słoneczny dzień.Portret bez problemu za to na 300mm reszta jak wyżej dwie osoby w ruchu i zdjęcie rozmazane pomimo włączonej stabilizacji. Po pierwszym dniu rozczarowanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eryk1
dwie osoby w ruchu i zdjęcie rozmazane pomimo włączonej stabilizacji
Chyba musisz trochę się dokształcić, bo oczekujesz niemożliwego :). Stabilizacja nie pomoże na osoby w ruchu. Stabilizacja zniweluje tylko drżenie Twoich rąk. Jeżeli chcesz fotografować obiekty w ruchu to potrzebujesz jasny obiektyw, który pozwoli skrócić czas migawki. Ewentualnie podbij tak ISO, żeby czas wyszedł krótki, ale nie oczekuj Od stabilizacji zamrożenia ruchu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eryk1
Dopiero kupiłem ten model Tamrona i mam pytanie jakie ustawienia macie na 5d ,bo dla przykładu nie jestem w stanie zrobić ani jednego ostrego zdjęcia pszczoły lub bąka na małych kwiatkach jeżyn.Mialem już 3 różne ustawienia AF ,zawsze na AV przysłona 5.6 70mm ISO 100 ,ale robiłem w słoneczny dzień.Portret bez problemu za to na 300mm reszta jak wyżej dwie osoby w ruchu i zdjęcie rozmazane pomimo włączonej stabilizacji. Po pierwszym dniu rozczarowanie.
Co do tych zdjęć pszczół to masz potwierdzenie ostrości w aparacie? Może za blisko podchodzisz jak na możliwości macro tego obiektywu? Sprawdź też, czy to nie jest stała tendencja, bo może masz FF lub BF. 5d niestety nie ma mikrokalibracji i w takim wypadku będziesz potrzebował tap-in console. Może też być tak, że pszczoła jest mniejsza niż punkt AF (ten kwadracik w wizjerze) i wtedy aparat nie złapie dobrze ostrości - spróbuj też łapać ostrość krawędzią kwadracika. Albo jeszcze inna przyczyna...
Właśnie pofocilem trochę z różnymi przyslonami i ISO. Zobaczę jak wrócę do domu.Wiem doskonale że to ciemny obiektyw i jak działa stabilizacja.Potwierdzenie ostrości mam dodatkowo włączony bip. Miałem Sony Alfa 200 parę lat włącznie z kitem 75-300 4.5-5.6 ale miał macro ,co robi różnicę :) Jak przegladne to się odezwe. Na forum ktoś pisał że seria zaczynająca się od 00 czasem ma jakieś problemy zobaczymy. Dziękuję za odzew.
Pofocilem na różnych przysłonach, ISO 100-800 w zakresie ogniskowych 200-300 i bąk i pszczoła nie ostra :( kwiaty ok ,ale w małym fragmencie kadru. Najlepsze foty to pies ,który akurat był u właściciela w ogrodzie. Af pojedynczy AV próbowałem 4-11. Sam niewiem widziałem tu na forum zdjęcie motyla i było ostre fakt motyl większy od bąka i się tak nie wierci.