Poza tym przy założeniu 622C-TX na sanki w body odpada możliwość błyskania z 580EX zapiętej do aparatu (sterownik TX nie ma sanek do lampy) - no chyba, że ktoś dodatkowo używa jeszcze L-bracket'a.
Wersja do druku
Poza tym przy założeniu 622C-TX na sanki w body odpada możliwość błyskania z 580EX zapiętej do aparatu (sterownik TX nie ma sanek do lampy) - no chyba, że ktoś dodatkowo używa jeszcze L-bracket'a.
Po co Ci w lampach na statywach ttl? Tanio i w miarę dobre to YN z serii 560, można je bez problemu wyzwalać błyskiem lampy na body jednak minusem jest to, że jak goście "błyskają" to lampy też.
Jeśli wyzwalacze to YN 622.
Za około 1000zł (a jak używane to dużo taniej) masz 2 lampy i 3 wyzwalacze - nic więcej nie potrzeba :)
A czy lampy z serii 560 posiadają HSS, bo w pierwszym poście to był jeden z kilku warunków które lampa musi spełniać?
czy możesz uzasadnić na co ci te lampy na zabawie weselnej w HSS? co ci mają dać tak krótkie czasy? ja z powodzeniem zamrażam na weselu ruch na 1/160 , 1/200 a czasami nawet na dłuższych czasach, na salach weselnych nie ma tak dużo światła .. zapewniam cię...
pozdrawiam
paweł
--- Kolejny post ---
Druga sprawa: jesteś pewien, że chcesz błyskać na weselu w ETTL? jak też tak kiedyś myślałem ale jest to ślepa uliczka jeżeli chcesz używać kilku lamp, ten system jest tak zawodny i nie przewidywalny w połączeniu z wciąż zmiennym oświetleniem zespołu lub DJ'a , że po pierwszym a najdalej drugim weselem będziesz przeklinał ten system. Naucz się od razu ustawień lamp w manualu to naprawdę nie jest takie trudne. wymaga tylko kilku ćwiczeń a ustawienie tego przed pierwszym tańcem ogarniam w tracie jak goście jedzą obiad... ;-) jak i tak nie jadam gorącego rosołu.... :-)
pozdrawiam
Paweł
Ale nie mi to potrzebne tylko założycielowi wątku, więc jego pytaj.
HSS czy ETTL na weselach może i nie będzie mi potrzebny, ale przecież fotograf ślubny nie foci tylko na ciemnej sali weselnej. Mam zamiar używać lamp i w plenerze i w innych sesjach. Jeśli lampy mogą być wyposażone w te funkcje to czemu nie :)
W pierwszym poście określiłeś się jednoznacznie :-) , no ale jak się koncepcja zmieniła to ok....
pozdrawiam
Paweł
--- Kolejny post ---
Miałem taką sytuację w styczniu w 2015: gość na 10 min przed końcem roboty wleciał mi w statyw z yn-560III , lampa rozpadła się na 2 części - głowica osobno i część z bateriami osobno (aku wyleciały z obudowy) ... obie części dyndały luźno, łączyły się tylko przez przewody połączeniowe. .... na szczęście udało się to w domu naprawić. puściły złączki które łączą przód i tył głowicy - zastąpiłem je czym innym... Lampa działa nadal... ;-) ale została już tylko jako backup na kontrę od tyłu....
pozdrawiam
Paweł
3xyn560 zwykła i statywy z parasolkami