Cytat:
Zamieszczone przez piast9
jak to słusznie zauważył Drivfer z opisu lampy - zdaje się że po to ktoś to pisze, żeby wykorzystywać inormacje :lol: :lol: :lol:
Wersja do druku
Cytat:
Zamieszczone przez piast9
jak to słusznie zauważył Drivfer z opisu lampy - zdaje się że po to ktoś to pisze, żeby wykorzystywać inormacje :lol: :lol: :lol:
dziekuje wszystkim za odpowiedzi:) bede teraz wyczulony i sprawdze czy te blyski sie powtorza.
Hm... AFAIK w kondensatorze dU/dt = I/C. Niezależnie od konstrukcji. To raczej układ ładowania jest specjalny, zapewniający większy niż w innych lampach prąd ładowania kondensatora. Prąd ładowania i tak jest wieeeeelokrotnie mniejszy od prądu rozładowania, także sama jego wartość nie powinna stanowić problemu dla kondensatora.Cytat:
Zamieszczone przez Driver
Aby np kondzioł flaszowy 220uF naładować do 300V w 1s trzeba 66mA. Uzyskanie takiego prądu @300V przy zasilaniu z 4 paluszków, który nie będzie sie jarał przy zdjęciach w serii to jest niebanalne zadanie. I tu widzę specjalność a nie same kondensatory.
W mojej 580 też delikatnie słychać pisk , ale tylko po włączeniu lub po zrobieniu zdjęcia - czyli jest to normalne zjawisko. Jeżeli włącza ci się stroboskop samoistnie - niestety jest to jakiś problem techniczny. Zwróć się do serwisu razem z body , bo niekoniecznie może jest to wada lampy. Sprawdź najpierw na innym body , czy to zjawisko występuje na innym body.
Sprawdz dokladnie gdzie w twoim body znajduje sie przycisk podgladu glebi ostrosci i uwazaj by przy foceniu z lampa nie przycisnac go niechcacy.Cytat:
Zamieszczone przez tyrachiel
To to jest poezja jakiegos sprzedawcy bajkopisarza a nie tekst od Canona.Cytat:
Zamieszczone przez Driver
Mozna to spokojnie miedzy bajki wlozyc...
Szybkosc nowych (pojecie wzgledne) lamp to nie super kondensatory i nawet nie duze prady z przetwornicy a glownie zasluga odpowiednio dobranej charakterystyki impulsow ladujacych z przetwornicy ladujacej kondensatory i przede wszystkim wprowadzenie ladowania z odpowiednio dobrana zmiana tych parametrow w stosunku do napiecia na kondensatorach zmieniajacego sie podczas ladowania.
Mozna sobie znalezc lacznie z wykresami, schematami i liczbami odpowiednio gleboko w patentach canona i paru innych firm fotograficznych (np. minolty).
to nie uruchamia sie samoistnie strobo tylko błysk modelujący. i nie samoistne tylko przy naciśnięciu przycisku podglądu głębi ostrości.
snow zaproponował mnie na podium w kategorii "trol" [sic!] a to dla mnie za mało jest:D a wątek znalazłem szukając informacji o battery packach:)
Ja wiem co sie stalo z lapma.