I wyłącz al servo, w tych modelach aparatów to ściema. Zdjęcie rób odrazu po ustawieniu ostrości, przy psach zapomnij o kadrowaniu aparatem, no chyba, że siedzi i pozuje ;-)
Wersja do druku
I wyłącz al servo, w tych modelach aparatów to ściema. Zdjęcie rób odrazu po ustawieniu ostrości, przy psach zapomnij o kadrowaniu aparatem, no chyba, że siedzi i pozuje ;-)
Czyli co nawet ruchomym obiektom robic*na one shot?
Co do BF to szczerze mówiąć na nieruchomych przedmiotach go nie zauważyłam, ale jeśli się*mylę to mnie poprawcie, takie zrobione przy okazji dzisiaj. Zaszumione bo światło słabe i iso120, wszystko na f2.8 (af w trybie one shot).
ostroś na ostatnim drewienku
tu ostrość ustawiona na pierwsze wystające drewienko:
wydaje mi się, że z ostrością w statycznych zdjęciach problemu nie ma:.
ostrość była na prawe oko
To dla mnie nowość. Miałem 40D i servo działało nieźle na centralnym punkcie. W tym przypadku przyczepił bym sie raczej do obiektywu bo napęd STM pomimo że dokładny to jednak jest bardzo powolny i zanim wyostrzy to pies już jest bliżej, stąd BF. W każdym bądź razie ten aparat w połączeniu z 70-200/4L i nadbiegającym psem radził sobie dobrze. W swoim czasie 40D było reporterską puszką używaną chętnie przez ptasiarzy do ptaków w locie.
Złapać ptaka w locie (lecącego na nas) aparatem 40d, idealnie ostrego to loteria nawet z obiektywem klasy L. Do takich zadań są puszki z serii 1d ewentualnie 5d3, 7d.
Nie twierdze że tak nie jest. Nawet z tym sprzetem który mam nie wszystko jest zawsze ostre. Sam zmieniałem 40D na 7D którego AF w ciagłym śledzeniu był lepszy (głównie ze wzgledu na wiekszą ilość punktów wokół centrum) a nastepnie na 5dIII którego AF był jeszcze lepszy, jednak servo w 40D działa. Jeśli chodzi o aparaty to padliny jakiejś nie miałem, ale zauważyłem że przy śledzieniu dużo ważniejsze jest szkło niż puszka.
Akurat jesteś jedną z osób, która kompetentnie może powiedzieć ile jest odpadu a ile trafionych. Z jak dużej serii wybierasz te jedno?
Zawsze jest jakaś popularna puszka, każdą z nich robiono zdjęcia. Do al servo tamtych modeli mnie nie przkonasz ;-) może miałeś więcej cierpliwości ;-)
Jak koleżanka wykona serię zdjęć, pewnie któreś ostre wyjdzie. Ale nie będzie to każde zdjęcie. Im lepsze narzędzia tym komfort pracy też, stm nie używałem.
Dzięki, o to mi chodziło, narazie chcę dokupić obiektywy ale w nastepnej kolejności na pewno przyjdzie i czas na body wtedey pewnie skończy się na 7d.
Używałem 40D z serwo i np 70-200 więc może to wina obiektywu, masz możliwość to spróbuj na innnym
Możesz też sprawdzić na nieruchomym obiekcie czy obiektyw ustawia cały czas ostrość kiedy wciskasz spust migawki do połowy.
Wracam z nową porcją zdjęć i nadal jeśli ktoś*ma ochotę to bardzo proszę o rady. Póki co nadal eksperymentuję, czytam i próbuję robic lepsze technicznie zdjęcia tym co mam czyli 40d + 24 stm za jakiś miesiąc, dwa mam nadzieję dołączy do zestawu 85mm. Tym razem chciałam Wam pokazać znowu kilka zdjęć i poprosić o rady, głównie chodzi mi o techniczne aspekty, jestem perfekcjonistką i już sama nie wiem czy to ja za dużo wymagam czy faktycznie coś*z tym obiektywem lub moimi umiejętnościami jest nie tak jeśli chodzi o zdjęcia w ruchu.
Co wychodzi dobrze to obiekty nieruchome, portrety, małe przedmioty z bliska, generalnie mam wrażenie, że im bliżej jest obiekty tym zdjęcie ostrzejsze i lepsze jakościowo. Mogłąbym na tym skończyć i pokazać kilka udanych moim zdaniem zdjęć:
to już trochę mniej udane bo ostrość na lewym uchu zamiast na ocach, ale racej to moja wina
Nie wychodzą mi zaś*kompletie zdjęcia w ruchu i gdy obiekt jest dalej, tzn. pomniejszone wydaje się*całkiem znośne:
ale na powiększeniu 100% wygląda to tak:
i etraz moje pytanie czepiam się i jest ok? czy jeszcze cos mogę w tej kwesti poprawić i czy z lepszym obiektywem jest szansa, że będzie lepiej? Robione na centralnym punkcie z al servo, bez al servo w ogóle w ruchu nie ogarniam, nie wiem na co mam wtedy ostrzyć i jest jeszcze gorzej.
Tak ostatnio czytałam książkę o ekspozycji i natchnęło mnie, że jak ogniskowa jest krótka to dla aparatu obiekt znajdująćy sie bliżej potrzebuje krótszych czasów bo sprawia wrażenioe szybszego niż*obiekt będąćy kilka metrów dalej i tak sie*zastanawiam czy to kwestia za długich czasów? Ale nie wydaje mi się, wyszłam dzisiaj z domu i porobiłam kilka testów.
Pomyślałam, że może na 2,8 obiekt ucieka mi z głębi ostrości, zwiększyłam wiec przysłonę do 5,6, nadal af centralny i al servo czas wyszedł 1/1000 więc no nie ma mowym, że za długi i dalej jest nieostro moim zdaniem:
nieruszany wycinek prosto z aparatu
Dobra, ten obiektyw nie jest do takich rzeczy stworzony, zrobiłam więc próbę na nieruchomych kwiatkach, przyszłona 3,5, iso250 czasy rzędu 1/1250-1/1600, trzy zdjęcia z różnych odległości ostrzone na tego damego kwiatka, daję już wycinki 100%
robione z b.bliska 20-30cm:
z jakichś 2m:
i z 4-5m:
zmniejszone pełne kadry kolejno, już w linkach żeby nie zaśmiecać:
http://fotowrzut.pl/tmp/upload/0KAS3B365C/1.jpg
http://fotowrzut.pl/tmp/upload/0KAS3B365C/2.jpg
http://fotowrzut.pl/tmp/upload/0KAS3B365C/3.jpg
Będę wdzięczna za pmoc bo już*sama nie wiem czy kombinuję czy to jest w porządku, będę w lipcu w Warszawie więc mogłabym go oddać na Żytnią*do sprawdzenia tylko chcę wiedzieć czy to nie mój brak umiejętności itd.
Jak będziesz miała z parę polskich stów w kieszeni to wyślij aparat plus obiektyw na Żytnią bo ewidentnie jest tu jakiś problem z ostrością. Niech zrobią regulację położenia matrycy + regulację układu AF do wzorca (te dwie usługi są ze sobą powiązane) oraz regulację AF obiektywu względem aparatu. Jeśli to możliwe to nie czekaj do lipca bo to jest sezon urlopowy i możesz się nie wstrzelić w okienko, przy okazji dadzą jakiegoś chłopaka na zastępstwo który będzie mniej ogarniał temat niż jakiś główny technik i będziesz niezadowolona z jakości wykonanej usługi.
https://e-csi.pl/uslugi-serwisowe
Co do techniki robienia zdjęć komuś/czemuś w ruchu za pomocą 40D:
40D and action photography settings - Photo.net Canon EOS Forum
Tam są ze trzy różne metody (w tym jedna stricte związana z fotografowaniem psa w ruchu) podane jedna pod drugą.
Ja bym sobie na Twoim miejscu zamiast 85mm (EF 85 mm f/1.8 USM?) kupił jakiegoś zooma (oczywiście najlepiej jak najjaśniejszego) - w cenie nowej 85mm jak się dobrze trafi to można upolować EF 70-200mm f/4L USM. Potem bym ustawił AI SERVO, zdjęcia seryjne, wypuścił psa żeby jak najdalej za czymś poleciał a potem wrócił, zanim zrobi nawrót pojechał z ogniskową jak najdalej się da w danych warunkach przyrodniczych, wyostrzył na psa za pomocą AF-ON i trzymając ten przycisk wciśnięty następnie wcisnął i trzymał spust migawki cofając ogniskową do tyłu czyli powiedzmy ze 135mm na 70mm oczywiście cały czas robiąc zdjęcia. Jak z kilka zdjęć ostrych nadających się do publikacji w Internecie czy na wydruku wyjdzie to będzie bardzo dobry wynik.
STM jest nieco? wolniejszy niż USM a zwłaszcza niż USM stosowany w obiektywach klasy L. Wyjątkiem jest chyba nowość Canona pod APS-C czyli Canon 18-135 mm f/3.5-5.6 EF-S IS USM Nano gdzie zastosowano silnik Nano USM - cichość STM w połączeniu z szybkością USM.
Źródło: Jedna z opinii na Cyfrowe.plCytat:
Rewelacja!
Jak wiekszosc osob dlugo zastanawialem sie nad wyborem obiektywu,szukalem uniwersalnego zoomu a wiec poniekad do wszystkiego bez zbednego wachlowania obiektywami bo ten za wąski a ten za szeroki.oczywiscie opcji bylo wiele ale ja postawilem na ten obiektyw bo:nie chcialem obiektywu ktory jest juz na rynku od kilku lub nawet kilkunastu lat a takich jest zdecydowana wiekszosc wiem postawilem na cos zupelnie nowego cos z tej epoki,glownie mam tu na mysli Nano usm czyli polaczenie STM-u z USM-em i powiem wam ze ten obiektyw ostrzy juz w momencie jak o tym pomyslicie jest niesamowicie szybki,dziala z predkoscia swiatla cos niebywalego...w dodatku bez najmnjejszego dzwieku,poprostu nic,cisza....po drugie obiektyw systemowy(to jedyny sluszny wybor) w moim przypadku 70D ostrosc zdjec jest niebywała.cena jak na nowowsc do przelkniecia.na wersje OEM czekalem 2 tygodnie ale oplacalo sie czekac.dadatkowo obiektyw jest uszczelniony co nie wszedzie mozna wyczytac,automatycznie rozpoznaje prace na statywie i panoramowanie.jest bardzo dobrze wykonany i super sie prezentuje.pieknie trafia w punkt ma super kolory,ostrosc no poprostu jest w tej klasie absolutnym mistrzem.mam nadzieje ze moja opinia bedzie pomocna dla przyszlych kupujacych i nie mogacych podjac jednoznacznej decyzji tym bardziej ze to pierwsza opinia na temat tego obiektywu.naprawde polecam