Odp: Wartość 300mm f/2.8 non is?
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Ehhh, ciekawe ile osób już miało to szkło, taki gorący kartofel pewnie
no właśnie chyba nie, osoba która go sprzedaje twierdzi że jest pierwszym właścicielem, co zgadza się z wpisami tej osoby na jej blogu, w kwietniu 2015 szkło było naprawiane w serwisie, po czym ponoć leżało nie używane, ten fakt też się zgadza, bo owy obiektyw wystawiany był w cenie 7000 właśnie od kwietnia na olx i allegro, dobrze o tym wiem bo cały czas obserwowałem rynek,
jakieś obawy są, chociaż z drugiej strony mam teraz w obiektywie prawie wszystko wymienione i mało używane,
- silnik AF
- moduł IS
- czujnik AF
- włącznik automatyczny IS
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
no właśnie chyba nie, osoba która go sprzedaje twierdzi że jest pierwszym właścicielem, co zgadza się z wpisami tej osoby na jej blogu, w kwietniu 2015 szkło było naprawiane w serwisie, po czym ponoć leżało nie używane, ten fakt też się zgadza, bo owy obiektyw wystawiany był w cenie 7000 właśnie od kwietnia na olx i allegro, dobrze o tym wiem bo cały czas obserwowałem rynek,
jakieś obawy są, chociaż z drugiej strony mam teraz w obiektywie prawie wszystko wymienione i mało używane,
- silnik AF
- moduł IS
- czujnik AF
- włącznik automatyczny IS
Co innego złożone elementy w fabryce a co innego w serwisie.
2 razy był w serwisie i znowu są problemy
''goracy kartofel'' to ogolnie dobre okreslenie tego szkla niestety, zakres i swiatlo fajne ale sigma to sigma i af loteria, zyleta to tez nie jest
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
''goracy kartofel'' to ogolnie dobre okreslenie tego szkla niestety, zakres i swiatlo fajne ale sigma to sigma i af loteria, zyleta to tez nie jest
nie wiem jak na servo bo robiłem nim tylko na siatkówce, która bardziej wymagająca jest dla body, ale na one shot trafia w zasadzie zawsze, czym bylem mocno zaskoczony,
jeśli chodzi o ostrość, to jak Canon 300mm w skali od 1 - 6 ma 6 to ta Sigma ma 5, jest naprawdę bardzo dobrze, może gdzieś w swoim wątku sportowym wrzucę sample,
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
nie wiem jak na servo bo robiłem nim tylko na siatkówce, która bardziej wymagająca jest dla body, ale na one shot trafia w zasadzie zawsze, czym bylem mocno zaskoczony,
jeśli chodzi o ostrość, to jak Canon 300mm w skali od 1 - 6 ma 6 to ta Sigma ma 5, jest naprawdę bardzo dobrze, może gdzieś w swoim wątku sportowym wrzucę sample,
Wywnioskowałem z postów ze znowu są problemy, coś nieuważnie przeczytałem. Jak działa to czym się przejmujesz.
na servo jest ****, jak to sigma gubi sie nie wiadomo czemu po 1/2 pierwszych ktore sa w cely, wali 1/2 nieostre i 5 wchodzi znowu ostre (tak przykladowo :P mnie glownie na 3 sztuki nie wchodzilo to srodkowe + ewentualnie ostatnie), moja sztuka byla wyraznie mniej ostra od 70-200II wiec i do 300/2.8 bylo jej daleko
tak, starsza podobno byla duzo slbasza
Sigma 300 2.8 ma jedna przewage nad canonem, można robic nią z reki bo nie jest ciężka. Poza tym jest zauważalnie słabsza począwszy optycznie a nie mówiąc o AF
Cytat:
Zamieszczone przez
Marv84
Sigma 300 2.8 ma jedna przewage nad canonem, można robic nią z reki bo nie jest ciężka. Poza tym jest zauważalnie słabsza począwszy optycznie a nie mówiąc o AF
tylko, że Sigma 300mm 2.8 i Canon 300mm II IS 2.8 ważą dokładnie tyle samo 2,4 kg :-)
wersja I waży trochę więcej: 2,55kg
za to moja Sigma 120-300 OS waży 2,95kg ... i niestety robienie nią z ręki to już tortury, niby tylko 0,5 kg ale jednak.