Odp: Zdjęcie zimorodka pod wodą.
Jesli to maja byc portrety zwierząt, to praktycznie żadne zasady fotografii przyrodniczej nie obowiązuja. Zwierzaki w zoo wklatkach kuszone zarciem itd. Karmione z reki. Jesli to ma byc fotografia przyrody naturalnej to te zdjecia juz raczej pod to nie podpadaja. Zreszta temat jest duzo bardziej skomplikowany. Czy slynne tez na tym forum fotki drapoli z nęcisk to jeszcze fotografia przyrodnicza?:) a czym rozni sie wykladanie karmy i padliny w lesie by zrobi ujecie od karmieni w zoo? Tylko plotem powicie?;) no nie wiem. Temat rzeka.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zimki maja swoje miejsca, jeśli to stawy po zarybieniu, jest szansa że ryby są w tym samym miejscu i zimki też.
Jeśli to rzeka, zimek oblatuje rewir kilka razy dziennie w którym ma kilka miejsc. Szansa że siądzie w konkretnym miejscu i zacznie polować są.
Ustawienie akwarium w stawie nawet realne, w rzece...jakoś tego nie mogę sobie wyobrazić.
Po fotografiach zaprezentowanych obstawiam na zimki które nie przebywały w naturalnym środowisku.
Wyzwanie jest, większy zbiornik i nad stawy, przeleci może jakaś rybitwa a może czapla, o ile w zbiorniku będą rybki i postoi z kilka dni.
Fotografia nie ma zasad. To nie sport. Ważny jest efekt, a nie sposób, w jaki został osiągnięty. - tak sobie tylko zacytowałem pewnego tuza fotografii
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
Fotografia nie ma zasad. To nie sport. Ważny jest efekt, a nie sposób, w jaki został osiągnięty.
Fakt, można sfingować przyłożenie pistoletu do skroni i nacisnąć spust migawki - efekt jedna z głównych nagród foto.
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Fakt, można sfingować przyłożenie pistoletu do skroni i nacisnąć spust migawki - efekt jedna z głównych nagród foto.
To po prostu fotografia kreatywna i nie ma w tym nic złego, dopóki nie sprzedaje się jej jako reportaż. Wtedy to zwykłe oszustwo. W tym zakresie fotografia nie potrzebuje specjalnych zasad bo są uniwersalne.
Odkopuje, przykładowy set-up do "łapania" zimorodka.
https://www.youtube.com/watch?v=5Kb4STPEgY0
brakuje mi fotela bujanego, podglądu na jakimś większym ekranie, piwo w rękę i wyzwalacz zdalny.
Z tyłu grill i kiełbaski na ciepło, co chyba oczywiste bo weekend majowy :)
--- Kolejny post ---
Tu za to ładnie pokazany.
https://www.youtube.com/watch?v=MuSlwmqO9ww