Odp: przesiadka z 40d na..?
Miałem 40d, 70d a teraz 6d i napiszę tak: nigdy więcej cropa.
Warto przesiąść się z 40d na 70d a jeszcze bardziej warto na 6d.
Cytat:
Zamieszczone przez
kulek855
Miałem 40d, 70d a teraz 6d i napiszę tak: nigdy więcej cropa.
Warto przesiąść się z 40d na 70d a jeszcze bardziej warto na 6d.
Do portretu bym nie wrócił do FF ale crop ma inne zalety
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Do portretu bym nie wrócił do FF ale crop ma inne zalety
Nie wróciłbym do cropa robiąc portrety miało być
A ktoś może wie jak 6D współpracuje z tokiną 100mm 2.8 macro?
Mam i cropa 7D2, i FF 5D2.
Teraz praktycznie używam tylko cropa, to naprawdę świetny aparat i o jego zaletach już prawie wszystko napisano.
Dlaczego nie można cropa używać do portretów - można - tylko trzeba jasne szkła.
Przesiadka z 40D na 7D2, to jak z VW Polo III do Audi A6 c6 - przepraszam za moje samochodziarskie porównanie.
Klikniesz raz migawką i będziesz wiedziała, że taki delikatny "klik" jest najlepszy.
Ale władowałem kij w mrowisko :)
Porównaj foty i zobacz, czy GO i "plastyka" będzie wystarczająco dobra.
Canon EOS 6D kontra 7D Mark II - który aparat powinienem wybrać? | Fotoblogia.pl
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Teraz praktycznie używam tylko cropa, to naprawdę świetny aparat i o jego zaletach już prawie wszystko napisano.
Dlaczego nie można cropa używać do portretów - można - tylko trzeba jasne szkła.
Przesiadka z 40D na 7D2, to jak z VW Polo III do Audi A6 c6 - przepraszam za moje samochodziarskie porównanie.
Klikniesz raz migawką i będziesz wiedziała, że taki delikatny "klik" jest najlepszy.
Ale władowałem kij w mrowisko
Hi, hi :) Jakbym słyszał siebie, dokładnie rok temu:)
Cytat:
Zamieszczone przez
paula21
Cześć!
Jestem posiadaczką canona 40d, wcześniej miałam 450d, tak więc znowu przyszedł czas na zmiany.
Rozmyślam nad 70d i 7d mark II. Naczytałam się, ale nie wiem jak to w praktyce wygląda, niby jestem zdecydowana na 7d mark II... Wątki też wszystkie podobne, ale każdy w swoim szuka czegoś dla siebie. Ja proszę więc Was o radę!
Obiektywy jakie posiadam: 55-250 (kit), 50 1.4, 85 1.8 - głównie bazuję na 50 i 85 do fotek portretowych. Czasami wyjdę popstrykać ptaki, psy no i chciałam się zająć fotografią ślubów i dzieciaków w niedalekiej przyszłości.
Zależy mi na szybkości, jakości i dobrej pracy ze stałkami w mniej oświetlonych miejscach.
Nie wiem czy jest sens przesiadać się z 40stki na 70... dużo bajerów, zdecydowanie szybszy.. trochę podobny do 7d, ale jednak lepszy, jednak to ta sama półka i nie wiem czy nie będę miała wrażenia, że stoję w miejscu?
Dlatego mam pytanko: czy uważacie, że to dobry pomysł (z moimi preferencjami) aby przenosić się na 7d mark II? Wiadomo, że cenowo 70D wypada lżej dla kieszeni, ale nawet nie chodzi już o pieniądze, bo chciałabym zainwestować w coś, co posłuży mi przez kolejne dobre kilka lat, szczególnie liczę na jakość (chciałabym już powoli zacząć zarabiać na zdjęciach). Może macie już doświadczenie, albo też zmienialiście 40stkę na coś lepszego i potraficie coś powiedzieć w temacie? może jakieś inne typy?
Proszę o pomoc :)
i... thank you from the mountain :mrgreen:
no, to czas na 50d
Niebawem wyjdzie 80D wiec ceny lekko spadna. Do tego momentu zastanow sie nad 70D lub 6D.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
no, to czas na 50d
Dzięki za radę. Nie skorzystam :shock:
Cytat:
Zamieszczone przez
paula21
Dzięki za radę. Nie skorzystam :shock:
To nie tak że tylko FF zrobi się dobre zdjęcie. FF to początek drogiej drogi, jasne obiektywy kosztują.
Przy twoich szkłach większa uwagę skupiłbym na obiektywach a nie puszce.
7D/7DII to puszka reporterska, tobie nieopotrzebna
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Ale władowałem kij w mrowisko :)
Porównaj foty i zobacz, czy GO i "plastyka" będzie wystarczająco dobra.
Canon EOS 6D kontra 7D Mark II - który aparat powinienem wybrać? | Fotoblogia.pl
Na samochodach się nie znam, więc nie wiem o co chodzi. :lol: W każdym bądź razie dzięki za link.
Szczerze to ja nie wiem czego się spodziewać po pełnej klatce, bo nigdy nie miałam okazji focić takim aparatem. Nie wiem jak mi podpasują te obiektywy i którymi będzie mi lepiej robić zdjęcia.. i nie wiem jakie ew. później będą pasować, bo nie znalazłam żadnej info co do np tokiny 100mm 2.8 macro, którą miałam w planach kupić później. Ale z drugiej strony tyle osób poleca 6D, że prawie jestem zdecydowana. Jeżeli mam teraz okazję na FF to chyba się jej złapię, bo kusi. 40D zawsze sobie mogę zostawić jako zastępczy, bo sprzedaż nie za bardzo się opłaca.. Jak za długo o tym myślę to już mam mętlik w głowie :)
--- Kolejny post ---
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
To nie tak że tylko FF zrobi się dobre zdjęcie. FF to początek drogiej drogi, jasne obiektywy kosztują.
Przy twoich szkłach większa uwagę skupiłbym na obiektywach a nie puszce.
7D/7DII to puszka reporterska, tobie nieopotrzebna
Doskonale to rozumiem.
Zdaję sobie sprawę z kosztów obiektywów do FF, ale skoro teraz mam okazję na wymianę puszki to chcę to zrobić, tym bardziej, że te obiektywy pod APS-C mi pasują, więc nie do końca rozumiem czemu mam uwagę zwracać na szkła? Czy jeżeli kupię FF to oznacza, że muszę mieć 50 1.2 , a nie 1.4? Wiadomo, że nie od razu mur chiński zbudowano :P Za coś trzeba się wziąć, a ja chcę zacząć od puszki.