tak glupio spytam
nie mozesz sobie kupic tego 6d i po prostu postrzelac nim przez tydzien/miesiac? szkla juz masz...
poprobowac, przetestowac wyciagnac wnioski i wtedy ewentualnie dopytac
to taki problem zrobic cos samemu?
Wersja do druku
tak glupio spytam
nie mozesz sobie kupic tego 6d i po prostu postrzelac nim przez tydzien/miesiac? szkla juz masz...
poprobowac, przetestowac wyciagnac wnioski i wtedy ewentualnie dopytac
to taki problem zrobic cos samemu?
A więc tak... Po zakupie puszki faktycznie 50-tka 1,4 oraz 17-40L zyskały nową moc. 50-tka mi teraz nawet bardziej odpowiada ;) a i 40-stka nie jest najgorsza.
Wystawiłem więc stare body, Samyanga i Sigmę 50-150 :( na sprzedaż i jestem zdecydowany kupić coś z zakresu 70-200 2,8.
Budżet to 2000zł (+-500).
Po przeczytaniu setek opinii i postów celuję najbardziej w Tamiego 70-200 2,8 Macro (bez stabilizacji) bądź Canona 70-200 2,8L (tutaj ciężko będzie dorwać coś pewnego w dobrej cenie).
Obawiam się, że za 2500 nie dostaniesz eLki 70-200 f/2.8. A jeśli by taka była, to bym bardzo podejrzliwie do niej podchodził w tej cenie, skoro typowo chadzają drożej. Myślę, że kiedyś sprawię sobie takie szkiełko w wersji IS - na razie starczy kundel za 1/5 ceny.
Zwróć uwagę na 85/1.8, niezłe szkiełko z szybkim AF-em, dobrym świałem, do focenia tańców jak znalazł.
Też nad nim myślałem, tylko że w przypadku tańców jest ten problem że zazwyczaj stoi sie w jednym miejscu przy parkiecie i wśród tłumu widowni nie da się zrobić kilku kroków w przód czy w tył. Ale skoro tak piszesz to poważnie wezmę to szkło pod uwagę bo zdarzało mi się że z CROP-em mi 50-tka spokojnie wystarczała a to w sumie podobna ogniskowa a wykadrować można zawsze. W dynamicznych sportach jak taniec czasem jest problem gdy trzeba zmieniać obiektywy podczas tańca bo para którą akurat chcesz uchwycić jest na drugim końcu parkietu.. Muszę to jednak jeszcze przemyśleć..
50 na cropie a 85 na FF, będzie podobnie. 70-200 powinno być w sam raz
Podepnę się i zapytam, czy szkło canona EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM będzie pasować do 6d?
Canonowskie szkła EF-S nie będą pracowały na pełnych klatkach (mocowanie EF).
Podpisać się da :) ale to jak z grzybami, wszystkie są jadalne, jednak niektóre tylko raz.