Odp: 50mm f 1.4 DO Canona, niekoniecznie OD Canona
Jeśli musisz mieć AF to chyba tylko Canon 1.4 zostaje... bo ta Sigma to ech... niby jest AF a co z tego, jak lepiej ostrzyć ręcznie, no i optycznie to słabizna, znacznie gorsza od Canona, przynajmniej ta sztuka, którą kiedyś chciałam kupić. Ja jestem zadowolona bardzo z Canona 1.4, ale jak tak patrzę po wąteczkach to chyba mam jakiś niewiarygodnie cudowny egzemplarz :D Fakt, że ja nie eksploatuje jakoś bardzo tej mojej pięćdziesiątki, bo tej ogniskowej nie używam często.
Jeśli AF jesteś w stanie poświęcić, a Zeiss za drogo wypada, to jest takie szkiełko jak Chinon auto 55mm f1.4, które jest bardzo miłe w obsłudze. Nie wiem ile teraz kosztuje, bo ja mam je "od zawsze" ale powinno się zamykać w czterech stówach max, bo to nic kultowego. Jakby co to mogę podesłać jakieś fotki testowe krzaczorów w ogródku na maila :)
Odp: 50mm f 1.4 DO Canona, niekoniecznie OD Canona
Sigma 1.4 DG - nie A bo za droga... , nie że demon szybkości... ale jak dla mnie powala Canona 1.4 - testowałem a Sigmę wziąłem w ciemno , używkę i nie żałuję ni trochę, tego szkła nigdy się nie pozbędę