też się zastanawiam nad jakimś tele...myślałem o wcześniej wspomnianj sigmie...teraz zastanawiam się nad canonem 100-300 tylko ta dziura między kitem....
Wersja do druku
też się zastanawiam nad jakimś tele...myślałem o wcześniej wspomnianj sigmie...teraz zastanawiam się nad canonem 100-300 tylko ta dziura między kitem....
Żadna pomyłka:)
Canon chyba do 2000-ego roku produkował obiektyw 100-300 5.6L.
I tak sie składa, że go mam:)
A dla niedowiarków jest test na photozone
http://www.photozone.de/8Reviews/len...0_56/index.htm
Ja bardzo polecam tego canona 100-300 mam go od 2 miesięcy i jestem bardzo zadowolony.Cytat:
Zamieszczone przez mattnick
1.jest szybki, 2.ostrzenie wewnętrzen, 3.mozliwość ostrzenia manual bez przechodzenia w tryb, 4.solidnie wykonany(1000X lepiej niz kit). Jęśli chodzi o dziure to jest to mały problem ale moza z tym żyć.
Tak tylko ze on u niech na stronie (na zdjęciach) nie wyglaa jak ten ktory pokazałeś.Cytat:
Zamieszczone przez Bartosz
A swoją drogą jak to 100-300 L szię sprawoje ?
Pozdrawiam Follman
Zasadniczo pytanie wejdzie do annałów jako przykład "jak nie należy zadawać pytania".Cytat:
Zamieszczone przez Patigol
Ale że bliskie memu sercu to pokrótce skompiluję na podstawie rozeznań z sieci (lista zredukowana do tych wartych uwagi):
Canon 70-210/3,5-4,5 - 800-900PLN używany już nie produkowany - podobno najlepszy tele "do tysiaca", a i światło niezłe.
Tamron 55-200/4-5,6 600PLN, testowany na optyczne.pl, malutki (taka sigma 70-300 to niezła armata), dobre uzupełnienie kit'a (jak rozumiem tylko jego masz) , f4 do 130mm.
Sigma 70-300/4-5,6 - 900PLN, Jakość porównywalna do 100-300, wolny AF ale makro 1:2.
Canon 100-300/4,5-5,6 - 1300PLN nowy. Dobry, szybki, podobno aberruje ale kogo to obchodzi :), zakres trochę nieciekawy w połączeniu z kitem (dziura między 55 a 100 ).
Canon 70-210/4L. "L" - nic dodać nic ująć, 2500PLN.
Pozdrowienia
maurycyj
ciekawe jakby do tego 1200mm dopiąć Tc2x:mrgreen:
Nic dodać nic ująć to jak by było f2,8 :>Cytat:
Zamieszczone przez maurycyj
Pozdrawiam
Follman
Mają błąd na stronie to fakt.Cytat:
Zamieszczone przez Follman
A odpowiadając na Twoje pytanie to jest bardzoooo stara konstrukcja - push-pull zoom, autofocus typu AFD i to raczej powolny, jeszcze trochę wolniejszy od sigmy 70-300.
Za to optycznie jest świetny. Oczywiście jest ciemny, ale nie trzeba przymykać - minimalne pogorszenie rozdzielczości widać jedynie ok 300mm i f5.6 - f6.3. Jednakże to kolory i kontrast wyróżniają go na tle Canona 75-300, którego miałem kiedyś.
Ja nie potrzebuje tak bardzo szybkiego AF i ten obiektyw zagości u mnie na dłużej.
pzdr
Bartek
Ps. dałem za niego rok temu 1000PLN
Jak z drugiej ręki to od siebie dodam: 80-200/2.8 - trudny do zdobycia chociaż ostatnio był jeden na Allegro. A jak coś dłuższego to również za kolegami 100-400 L
...ale w cenie 2500 :PCytat:
Zamieszczone przez Follman
Z drugiej strony jest 70-200/2,8 APO HSM DG EX za ca 3500 :) (i chyba przy użyciu HSM'a pozbyli się wolnego AF.
Poza tym nie sądzę żeby autor wątku startował do L'ki (ja zresztą też nie).
Pozdrowienia
MX
Ok, sorry za brak precyzji. Chodzi mi o tele do 7000 zł. Jako podstawowym szkłem dysponuję Sigmą 18-50 DC EX 2.8. Chciałbym uzupełnić zestaw o dobry optycznie tele. Mam na oku kilka obiektywów ale celowo ich nie wymieniam aby nie sugerować Wam czegokolwiek:)