Dziękuję za rady , ale jestem już w 99% przekonany do stałek 28mm f/2,8 oraz 35mm f/2.
Co myślicie o takim wyborze ,macie doświadczenia z tymi obiektywami?
Pozdrawiam
Wersja do druku
Dziękuję za rady , ale jestem już w 99% przekonany do stałek 28mm f/2,8 oraz 35mm f/2.
Co myślicie o takim wyborze ,macie doświadczenia z tymi obiektywami?
Pozdrawiam
Czy nikt nie ma zdania na temat użytkowania tychże obiektywów .
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez serbio
A kolega czyta też czasami forum, czy tylko pisze?;)Cytat:
Bo jeśli chodzi o 28/2,8 to moje doświadczenia z nim opisałem w jednym z bieżących wątków:
http://canon-board.info/showpost.php...31&postcount=2
http://canon-board.info/showpost.php...6&postcount=15
Natomiast z 35/2,0 nie miałem do czynienia. Na Twoim miejscu jednak nie kupowałbym obydwu tych obiektywów łacznie. Jesli już decydujesz się wchodzic w stalki, to zdecydowałbym sie na jedną z dwóch par:
- 28/2,8 + 50/1,8 (tak mam)
lub
- 24/2,8 + 35/2,0 (sporo drozej, ale powiedzmy, ze tak chciałbym mieć ;-))
Natomiast wracając do do tego, co napisałeś na początku:
wydaje mi się, że posiadając 50/1,8 oraz 70-300 w Twojej sytuacji zdecydowałbym się na EF 20-35/3,5-4,5.Cytat:
Zastanawiasz się tylko nad szkłami ze stajni Canona ?
35mm jest świetnym obiektywem do zdjęć rodzinnych w domu .Sprawdzałem na Kicie i jednak w domu robi się najwięcej z ogniskową 35mm.28już za szeroko a 50mm za wąsko.
Dlatego Canon że średnica i ciężar jest ok ,a ceny są przestępne jak na obiektywy stało ogniskowe.
Nie sposób zaprzeczyć, tyle ze nic o tym nie wspominałeś i od początku szukasz obiektywu "do widoczków, pejzaży, gór, itp."Cytat:
Dlatego też, skoro już zdecydowałeś sie na 35mm to 28mm jest IMHO zbyt blisko i brałbym do pary 24mm
Jeśli Canon 24/2,8 Ci za drogi to bierz analogiczną Sigmę 24/2,8. W niczym ona Canonowi nie ustępuje, kosztuje ze 4 stówki i razem z 35/2,0 w 1500zł się zmieścisz.
Sigma ma tylko jedną wadę: nie działa z cyfrowymi korpusami, ale też z cropnietą cyfrą ta ogniskowa nie jest już wcale tak atrakcyjna. A na cyfrową pełną klatkę przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać i chyba nie warto aż tak daleko wybiegać w przyszłość :-)
Witam
Co to jest IMHO?
Co do 24mm to chyba narazie się wstrzymama z zakupem ,skupię się jednak na 50mm - plenerek z osobami , 35mm- mieszanko z rodzinką a 28mm- widoczkiz wycieczek.Powyżej 50mm mam Sigmę 75-300mm Apo.
Czy taki zestaw jest odpowiedni dla amatora który chce się rozwijać , co o tym myślisz? Czy również w taki sposób fotografujesz stałkami? mam małe doświadczenie do fotografowania obiektywami typy stałki ,powiem nawet że wcale takiego nie mam .
Czy mógłbyś mi coś doradzić .
Zastanawiałem się się nad zoomami 24-85mm Canona USM , Tamronem 28-70mm i Sigma 24-70mm .Pierwszy polecaja choć przy 24mm podobno winietuje , świetnie ustawia ostrość ale gdzieś czytałem że do slajdów to jakoś nie tak ( gdzieś to wyczytałem na jakimś forum) ,drógi również jest zachwalany na tym forum ,trzeci cholernie ciężki 750g i podobno świszczy przy ustawiania ostrości no i ta średnica na filtr 82mm .I tak reasumując żeby być zadowolony z odbitek ,slajdów i podobno wszyscy zachwalają że jakość perfekcyjna moja propozycja padła na stałki Canona .Jak wcześnie pisałem średnica 52mm ,lekkie i cena jest przestępna
Co o tym myślisz co napisałem wszelkie uwagi mile widziane jak też i porady czy mój wybór jest trafny
Pozdrawiam.
Cytat:
IMHO
In My Humble Opinion
czyli najczęściej tłumaczone jako: moim skromnym zdaniem
Nie traktuj tego tak sztywno. Co stoi na przeszkodzie sfotografować jakiś widoczek 50mm? a w mieszkaniu też czasem możesz się nie zmieścić z 35mmm... Poczytaj i przemyśl:Cytat:
http://canon-board.info/showpost.php...34&postcount=1
Zestaw jest odpowiedni, w końcu to obiektywy amatorskie :-)Cytat:
Wydaje mi się jednak, że przyzwyczajony do zooma, chcesz koniecznie "zapełnić" wszystkie ogniskowe stałkami. Stałki zooma nie zastapią i moim zdaniem należy wybrać kilka ulubionych/potrzebnych ogniskowych, a nie brać po kolei, jak leci.
Nakupisz tych stałek gęsto jak napisy na pierścieniu zooma i co potem? Bedziesz nimi żonglował? Albo uchwyt rewelwerowy zastosujesz (tak jak w projektorze kinowym?) ;-)
Ja mając standard 50mm dokupiłem po prostu tylko 28mm, jako obiektyw szerokokątny, bez jakiegoś szczególnego określania do jakich motywów.Cytat:
Używam tej pary głownie do fotografowania na slajdach, kiedy zależy mi na jak najlepszej jakości. W zależności od koncepcji kadru lub samopoczucia ;-) używam jednego lub drugiego.
Też takiego mam i właśnie kiedy fotografuję na negatywie, to jest mój podstawowy obiektyw. Gdy mam bardzo mało światła lub chcę uzyskać większe rozmycie tła, zakładam 50/1,8.Cytat:
28/2,8 praktycznie na negatywie nie używam.
Żeby wszystko było jasne: slajdy oglądam przy pomocy rzutnika na ekranie 1,20x1,20m, zaś z negatywow nie robię specjalnie dużych powiększeń (w praktyce od 10x15 do 15x21)
Użyteczność porównywalna z 24-85.Cytat:
+ lepsze światło
+ lepsza optyka
- gosza budowa, mechanika, AF
- troche mniejszy zakres ogniskowych.
Mam o nim identyczne zdanie i nigdy blizej się tym obiektywem nie interesowałem. To samo Tokiny 28-70/2,8 i 28-80/2,8Cytat:
Wszystko fajnie z tymi stałkami, jednak nie zapominałbym, że czasami wygoda zooma bierze góre nad tą jakością.Cytat:
IMHO stałki nie powinny całkowicie zastępować zooma, a jedynie uzupełniać go w pewnych newralgicznych miejscach lub momentach, a te zaś zależą najbardziej od indywidualnych preferencji fotografującego.
Najkrótszy wniosek jaki mi się nasuwa, to ze zbyt gęsto chcesz posiać te stałki.Cytat:
Ja w tym zakresie używam 28/2,8 + 50/1,8 + Canon 24-85, co opisałem dość dokładnie :-)
Taki zestaw kiedyś skompletowałem, jednak bogatszy o wiedzę i doświadczenie odnosze wrażenie ze jeszcze lepszym (ale niestety też i droższym) wyborem w omawianym zakresie będzie 24/2,8 + 35/2,0 + Tamron 28-75/2,8.
Ostateczny wybór jednak nalezy do Ciebie!
Czy możesz mi napisać czy ten obiektyw 24-85 USM ,winietuje przy ogniskowej 24mm?
Stosujesz jakiś specjalne filtry UV ,poplar?
Pozdrawiam