Odp: Jaka lampa do 5D Mark III ?
Dostałeś dwie konkretne sugestie:
600 ex
90 ex.
Jeżeli pytasz o to którą lampę, bo się nie znasz, bo szybko , bo musisz zdjęcia zrobić "na wczoraj" itepe itede. to może zleć komuś zrobienie tych zdjęć? Skoro pytasz o lampę to zakładam że obycia nie masz a to może doprowadzić do katastrofy...
Druga propozycja - jeśli to mają być zdjęcia we wnętrzu, i ma to być szybki zakup, "na już", na te zdjęcia, to możesz spokojnie kupić YN560 (III albo IV, która akurat będzie tańsza), bardzo wielu użytkowników ją chwali.
Cytat:
Zamieszczone przez
memoryzone
Nie wiem co jest nie tak w szukaniu szybszych i lepszych rozwiązań, czerpiąc z wiedzy i doświadczenia innych...
Dokładnie, masz rację, nie ma sensu wyważać już wcześniej otwartych drzwi, przecież dlatego istnieje to forum, na którym możesz znaleźć 40 stron wątków na temat wybory lamp oraz użycia lamp reporterskich, po prostu wejdź, poszukaj i korzystaj :)
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
a tak to wygląda "mam kupe kasy na wydaniu, która ma mnie uczynic profi foto, powiedzcie mi szybko jak to zrobic, bo od jutra chce byc zawodowcem"
Nie zawsze o to chodzi. Warto przyjąć do wiadomości, że na forach pojawiają się ludzie dla których zakup 5d III nie jest jakimś specjalnym wyzwaniem, i którzy go kupują, bo w sklepie powiedzieli, że to najlepszy aparat. Nie każdy kupujący coś takiego musi od razu stawać się zawodowcem (kiedyś poznałem człowieka, któremu ktoś polecił 1ds III do celów wakacyjno-rodzinnych, kupił, do tego kilka eLek - też kupił, bo "najlepsze", tylko niezbyt chętnie używał, bo duże i ciężkie).
Dziękuję za sugestie. Niestety nie mogę zlecić tego komuś innemu, a jak już kupować to coś na dłuższy czas, więc zależy mi aby było lepsze niż gorsze...
Którą z tych dwóch należałoby wybrać?
600 ex
90 ex.
?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Druga propozycja - jeśli to mają być zdjęcia we wnętrzu, i ma to być szybki zakup, "na już", na te zdjęcia, to możesz spokojnie kupić YN560 (III albo IV, która akurat będzie tańsza), bardzo wielu użytkowników ją chwali.
Dokładnie, masz rację, nie ma sensu wyważać już wcześniej otwartych drzwi, przecież dlatego istnieje to forum, na którym możesz znaleźć 40 stron wątków na temat wybory lamp oraz użycia lamp reporterskich, po prostu wejdź, poszukaj i korzystaj :)
Nie zawsze o to chodzi. Warto przyjąć do wiadomości, że na forach pojawiają się ludzie dla których zakup 5d III nie jest jakimś specjalnym wyzwaniem, i którzy go kupują, bo w sklepie powiedzieli, że to najlepszy aparat. Nie każdy kupujący coś takiego musi od razu stawać się zawodowcem (kiedyś poznałem człowieka, któremu ktoś polecił 1ds III do celów wakacyjno-rodzinnych, kupił, do tego kilka eLek - też kupił, bo "najlepsze", tylko niezbyt chętnie używał, bo duże i ciężkie).
Canon 5D Mark 3 daje wiele możliwości, można pobawić się Magic Lantern, kręcić filmy lepszą rozdzielczością, poza tym jeśli ktoś chce mieć dobry i przyszłościowy sprzęt, to dlaczego od razu trzeba go za to krytykować, zwłaszcza nie mając wiedzy o całej sytuacji?
90 ex to był łach...
Ja mam 600ex rt. Pod 5D2 działa aż miło. Jak chcesz na dłużej i z kasą się nie szczypiesz to walnij se tą. Będziesz miał na wieki wieków. A z czasem się dokształcisz.
Cytat:
Zamieszczone przez
memoryzone
Którą z tych dwóch należałoby wybrać?
600 ex
90 ex.
?
Ale z Ciebie ignorant i leń. Jakby Ci polecili halogen budowlany to też byś brał w ciemno?
Cytat:
Zamieszczone przez
Element7th
Ale z Ciebie ignorant i leń. Jakby Ci polecili halogen budowlany to też byś brał w ciemno?
Halogen w ciemno??
Dobre :D
:D Ogólnie kupowanie jakiejkolwiek lampy w ciemno jest ryzykowne ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Element7th
:D Ogólnie kupowanie jakiejkolwiek lampy w ciemno jest ryzykowne ;)
Czaję. Ale fajna gra słów wyszła ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Element7th
Liczę, że tutaj są przyzwoici i przyjacielsko nastawieni ludzie...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
trothlik
90 ex to był łach...
Ja mam 600ex rt. Pod 5D2 działa aż miło. Jak chcesz na dłużej i z kasą się nie szczypiesz to walnij se tą. Będziesz miał na wieki wieków. A z czasem się dokształcisz.
Dziękuję za profesjonalną odpowiedź (bez uszczypliwości...). Wybiorę więc 600ex rt.
Duży PLUS dla Ciebie Trothlik :) Aż miło spotkać tutaj Takich Ludzi, którzy bez krytyki pomogą początkującym i z wyrozumiałością doradzą. Dzięki!
A czy ewentualnie coś jeszcze innego niż 600ex rt? Nie musi być najdroższe :)
Czy yongnuo YN-600ex-rt działa podobnie?
Cytat:
Zamieszczone przez
memoryzone
Dziękuję za profesjonalną odpowiedź (bez uszczypliwości...). Wybiorę więc 600ex rt.
Duży PLUS dla Ciebie Trothlik :) Aż miło spotkać tutaj Takich Ludzi, którzy bez krytyki pomogą początkującym i z wyrozumiałością doradzą. Dzięki!
Dzięki.
I jeszcze jedna rzecz. Poczytaj o akumulatorach. Ja jak na razie jakoś nie miałem okazji żeby takowe zakupić i jadę cały czas na bateriach. Równie kosztowne co upierdliwe. A z tego co wiem to wydatek który ci się opłaci. Na bateryjkach po "kilku" strzałach lampa ładuje się wyraźnie dłużej niż na nowych. A to też może kosztować fajne ujęcie. Więc albo "makulatorki" albo zapas paluszków...
Na weselach znajomy kotleciarz nikoniarz używa właśnie aku, ja jadę na bateryjkach. Różnicę widać bardzo szybko. A wymiana bateryjek na imprezie nie jest najszczęśliwsza tym bardziej że umykają ujęcia.