Odp: Fotografia produktowa - jaki sprzęt wybrać?
Rok czy dwa lata temu robiłem dla klienta kilka zdjęć aparatem Druch i Smena , bo tak sobie zażyczył.Chciał mięć ten klimat na zdjęciu jak za tamtych lat. Efekt - wakacje za darmo ...
Teraz przygotowuję na maj zdjęcia antycznej zastawy stołowej z przełomu 18-19 wiek.Aparat -Nagel prawie 100 letni.
Mój znajomy zaczynał kompaktem , 2 lata -biżuteria, potem od razu wskoczył na FF.
Więc nie zawsze ilość pixeli przekłada się na zbyt:) Posiadam 5d mk IV,i pomimo 30 mln pikseli klient woli bezpikslowy ;)efekt z aparatu na kliszę :)
Dzięki. A czy mógłbyś podzielić się opinią o 5d Mark iv? W internecie widzę głównie negatywne relacje. Mówią że bateria szybko leci, że Nikon daje lepsze wyniki i tym podobne. Podzielisz się?
Jeśli chodzi o pracę z LV to dpaf Canona jest bezkonkurencyjny. W 5d brakuje tylko uchylonego wystetlacza.
Witam, proszę o pomoc w wyborze sprzętu. Fotografuję ubrania dziecięce, obecnie pracuje na canon 1200 ale szukam czegoś lepszego. Interesuje mnie 77D tylko nie wiem jaki obiektyw. Czy 18-55 bedzie wystarczajacy? Pozdrawiam :)
Trudno jest powiedzieć coś w ciemno, nie widząc twoich zdjęć, ale podejrzewam, że twoim problemem nie jest aparat, tylko światło.
1 załącznik(ów)
Oświetlenie posiadam, bardziej chodzi mi o ostrość i detale. Wrzucam przykładowe zdjęcie.Załącznik 445
Cytat:
Zamieszczone przez
Carmen
Oświetlenie posiadam
Jakiego rodzaju? Bo problem może być po stronie techniki oświetlenia i robienia zdjęć, a nie po stronie sprzętu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Carmen
bardziej chodzi mi o ostrość i detale
Jakie parametry miało to zdjęcie?
Do czego są używane zdjęcia (w jakim największym rozmiarze je używasz?
Ogólnie można napisać, że nowy aparat nic nie poprawi, a może pogorszyć "ostrość i detale".
Widzę plamę na bluzce - brudny obiektyw, albo matryca.
A ja na tle, tylko to nie ma nic wspólnego z pytaniem ;)
Trochę ma, bo to ważne przy fotografii produktowej, ale może się niepotrzebnie czepiam. ;) W takim razie mea culpa!