Odp: Przestroga przed oszustwem
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
A wysyła się kasę jeśli się nie ma towaru ?
Bez wahania. Bo przecież kupuje się tylko ze źródeł, do których ma się jakieś zaufanie. To nie jest symetryczne.
Ale żeby wysłać towar do Nigerii to trzeba palić coś bardzo mocnego....
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
autor pisze o allegro więc jak to sobie inaczej wyobrażasz? kupujący wybiera formę płatności i tyle.
Jak handluje bez allegro, to przy pobraniu biorę zaliczkę i dopiero wysyłam, chyba że kupujący nie ma obaw przed wysłaniem kasy na konto. Ja jako kupujący bez allegro biorę wysyłkę ze sprawdzeniem zawartości albo otwieram przy kurierze i tyle, kasy bez niczego nie wysyłam nigdy.
PROSTE ZASADY
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
paypal , payu , jezeli nie przez allegro to udokumentowanie sprzedaży i masz podkładkę w razie czego, jednakże paypal takie rzeczy rozwiązuje dość szybko :)
Ja właśnie wysłałem w poniedziałek komuś kogo nie znam lustrzankę kit. On już dostał towar, ja jeszcze nie mam pieniędzy.
Czy jestem zmartwiony? Jakoś nie, bo wiem, że on już zapłacił zanim wysłałem i mam jakieś tam zaufanie do paypal.
Mimo, że mógłbym wycisnać z tej sorzedaży parę dolarów więcej, podziękowałem za udział w aukcji na ebay potencjalnym kupcom z zagranicy i kupcom nie majacym konta na paypal. Jak ktoś lubi ryzyko i jest bardziej pazerny, może szukać kupców z Mongolii z kontem w banku na Madagaskarze.
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
paypal , payu , jezeli nie przez allegro to udokumentowanie sprzedaży i masz podkładkę w razie czego, jednakże paypal takie rzeczy rozwiązuje dość szybko :)
Allegro ma w dupie wszystkich. Niezależnie od sytuacji. Jak mi ładnie napisali jak mnie koleś wykiwał: oni są platformą sprzedażową... :|
Cytat:
Zamieszczone przez
polar3016
(…) zabezpieczenie takie wydawało mi się logiczne bo pomyślałem mają nas za przekręciaży więc są ostrożni. (…) .
Po to są systemy komentarzy na każdym portalu aukcyjnym, żeby ktoś, kto Cię uważa za przekręciarza, mógł się uspokoić. Wysyłanie komukolwiek sprzętu zanim się dostanie pieniądze to po prostu proszenie się o kłopoty.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
nastepnym razem wyslij im to
Becekpl, aż strach cokolwiek od Ciebie kupić :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
cubbus
Allegro ma w dupie wszystkich. Niezależnie od sytuacji. Jak mi ładnie napisali jak mnie koleś wykiwał: oni są platformą sprzedażową... :|
trzeba korzystać z ich opcji płatnosci typu PAYU a nie na dźwięk szekli zza wody szybciutko sprzedawać, zwłaszcza jak jakiś koleś z maczupikczu pisze ze chce 70-200 kupić, mi odrazu coś śmierdzi jak ktoś znikąd znajduje moje aukcje na ebayu w UK... chociaz ebay ogólnokrajowy tak allegro to platforma PL i kiedy jeszcze dostawalem pytania tego typu w PL to z bomby leciało to do kosza, to samo na OLX, czasem wole stracić coś z ceny jak stracić obiektyw. Szkoda mi autora wątku ale jak ktos juz napisał tutaj na w poście, selekcja naturalna.
Widzisz mógł posłać do Ciebie;) i potem podesłać nigera do Ciebie po odbiór z gotówką
Cytat:
Zamieszczone przez
polar3016
Otóż okazało się, że metoda "nigeryjska" nadal funkcjonuje.
No jasne, skoro wciąż znajdują takich, którzy się na to dają nabierać...
Kasę za kuriera z Nigerii też przelałeś?