Odp: powrót do systemu FF Canon - wybór obiektywów do 6D
Sigma jest boska, ale musisz się liczyć z kalibracją USB dockiem.
Kilka razy na forum pisali, jak chcesz pewny af to mimo wszystko lepiej kupic c24-70 niz tamrona. Wszystko dla tamrona, ale AF na korzysc canona, zwlaszcza w trudniejszych warunkach
Ja polecam zakup 35L i 24-105. Uniwersalny zestaw na zdecydowaną większość okazji.
Szkoda, że Sigmy 18-25/1.8 które mam nie jest na FF :D
Niemniej jak już przesiądę się na 6D, to planuję zakupić 24-70/4.0 IS L
tele 70-200/4 Is L już mam od paru lat i bardzo polecam.
ze stałek mam 85/1.8 (też b. dobry), dorzucę sobie 35/1.4, ale Sigmy nie Canona. (może AF ciut wolniejszy, ale jest ostrzejszy niż Canon)
Canon 35L jest super ostry, a dodatkowo masz świetny AF. Najlepiej idź do sklepu i przestrzel kilka fotek, żebyś wiedział, jaki stopień ostrości daje ten obiektyw.
Cytat:
Zamieszczone przez
karni
Przeszedlem z Nikona a konkretnie d750
trawa u sąsiada jest zawsze bardziej zielona, sam kiedyś planowałem przejście na nikona ale wtedy wyszły problemy 600D i skończyło się
Cytat:
Zamieszczone przez
radiki
Canon 35L jest super ostry, a dodatkowo masz świetny AF.
Święta prawda. Pożyczyłem na parę dni od kolegi i na prawdę miażdży ostrością i celnością (zarówno na 6d jak i 50d). Do tej pory 85 1.8 wydawał mi się celny w porównaniu z 50 1.4 ale 35 jest bezkonkurencyjny.
Cytat:
Zamieszczone przez
karni
35mm f2 IS USM wydaje się sensowny ale jak zawsze jakieś musi być chcę zakupić "uniwersalny" zoom i tu skuszę się chyba na tamrona 24-70 2.8 + 17-40mm w dalszej dalszej perspektywie i nie wiem czy tamron nie zdubluje mi tej 35 nawet poprzez stabilizację
Obiektywy Canona takie jak:
- tanie i bardzo fajne C35/2 IS, C85/1.8,
- super ostre zoomy C16-35/4L IS, C70-200/4L IS
- niedoceniany uniwersalny C24-70/4L IS
to na dziś bardzo dobry wybór w systemie Canona. Tym bym się przyjrzał wedle uznania, potrzeb i kasy.
a co sądzicie, żeby wybrać na teraz 35mm F2 IS USM + 85mm 1.8 i zbierać na Canona 24-70 2.8 USM II - tylko tutaj pytanie kiedy będzie nowy cashback na niego ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
karni
a co sądzicie, żeby wybrać na teraz 35mm F2 IS USM + 85mm 1.8 i zbierać na Canona 24-70 2.8 USM II - tylko tutaj pytanie kiedy będzie nowy cashback na niego ;)
To jest bardzo dobry pomysł.