No to masz kiepski model. 24-105 polecam, imho nie ma nic lepszego na wyjazdy.
Wersja do druku
No to masz kiepski model. 24-105 polecam, imho nie ma nic lepszego na wyjazdy.
bierz 24-105 bedzie smigac :)
Canon 24-105 to bezpłciowe szkło dające brzydki obrazek. Nie jest warte swojej ceny. Jeśli chcesz zabrać jeden obiektyw to 16-35 lub 17-40.
Zwykle na wakacjach mam coś bardzo szerokiego np 17-40 i wąskiego jak 70-200/4. Taki zestaw najlepiej mi się sprawdza na wycieczkach krajoznawczych. W tym roku starałem się bardzo ograniczyć ze sprzętem, więc wziąłem tylko 24-105 a dodatkowo 100/2, żeby wypełnić luke w torbie. Dodatkowo to był odpoczynek raczej dla dzieciaków w wesołych miasteczkach, nie łażenie, więc tu niestety brakowało coś długiego. Po powrocie obrobiłem zdjęcia z obu obiektywów i niestety doszedłem do podobnego wniosku jak rollo. Pomimo że 24-105 jest bardzo uniwersalnym, w miare ostrym, kontrastowym i ogólnie fajnym obiektywem wakacyjnym, to zdjęcia z niego sa bezpłuciowe. Nie rozdrabniając się na pojedyncze piksele, ogólnie obrazek jest jak z dobrego kompakta.
Podsumowując 24-105 został właśnie wymieniony na 135/2.
nie sposob sie z kolega mkkaczy nie zgodzic
właściwie nie ma różnicy miedzy 24-105, zwykłym kompaktem do 300 zeta czy moim samsungiem telefonicznym
jeszcze trochę i moze doczekamy ze te 24-105 będą dodawać do osłony na 35f2is jako dodatek bo przecież stówę dać za zwykły plastyk to scandal
No wlasnie w domu jest 17-40. 50. i 70-200. Ale jako uniwersalne pewnie wezmę 24-105 i zobaczymy czy pujdziecie do Żyda po wycieczce czy zasili kolekcje. Wielkie dzieki za pomoc w podjęciu decyzji.
O widzisz, bardzo dobry przykład. O tym własnie pisałem. Co prawda napisałem dobry kompakt, jak np Canon G3X (też portrecik z bliska)
http://cweb.canon.jp/camera/dcam/lin...hoto03-org.jpg
Nie mniej jednak 24-105 to dobre szkło Uniwersalno-wycieczkowe.