A ja mam takie
Wersja do druku
A ja mam takie
trzeba jednak przyznac, ze kolor istotnie rozny od stanu sprzed zacmienia:
Jak zwykle zabraklo czasu i sprzetu do optymalnej kompozycji jednak przy powiekszeniu okolo okolo 30mm x czynnik cropa w Panasonicu lx100 tarczka zaczyna wygladac ciekawie:
aparacik ten, swoja droga idealny do zastosowan poranno-dzienno-wieczornych jednak wykazuje pewne istotne ograniczenia w zakresie ogniskowej a także iso. Z drugiej strony musze jednak przyznac, ze jak na ambitna małpke w tych cokolwiek ekstremalnej dla niego warunkach spisał sie całkiem niezle. Duza lupa ostrosci oraz focus peaking jednak sie przydadza - tego drugiego nie uswiadczysz niestety w fabrycznym sofcie lustrzanek canona. Tu mi sie przydało.
gdzies niedaloko był idealny balans pomiedzy czasem naswietlania, ogniskowa, przysłona, tak by i gwiazdy byłyby widoczne. Za duze powiekszenie juz niestety eliminuje gwiazdy. Wrzucajcie Wasze lub cudze foty tego ciekawego co by nie mowic zjawiska.
--- Kolejny post ---
[QUOTE=Leon007;1295729]A ja mam takie
no super. Na jakiej ogniskowej ?
420 mm przyczepione do 7D.
Zdjęcie było robione o 4:12:30, czyli 2 minuty po wejściu w fazę pełnego zaćmienia. Potem przyszły chmury i poszedłem spać.
Chciałem zrobić też zdjęcia podobne do Twoich, czyli z jakimś sztafażem - krótszą ogniskową, ale moje okoliczności przyrody temu nie sprzyjały.
Moje okolice (warszawa) w ogole sa dosc tragiczne do astrofotograficznych zdjec z krajobrazem na 1 planie: najgorsze mozliwe położenie geograficzne - zanieczyszczenie swietlne, teren płaski jak stół. Jedynym ratunkiem sa wlasnie drzewa. i pomyslec ,ze miałem byc w miniony weekend w Tatrach zainspirowany galeria jednego z forumowiczow. Wyobrazasz sobie takie zacmienie np na tle szczytow gorskich?:) Najlepiej jeszcze z niskimi chmurami na dole. Na szczescie dla mnie jednak pogoda w weekend w Tatrach nie dopisała wiec nie zgrzytałem zebami z żalu.
Tu
APOD: 2015 September 29 - Supermoon Total Lunar Eclipse and Lightning Storm
niejaki Jose Antonio zrobił ładne zdjęcie.
Też niezłe jest na profilu: https://www.facebook.com/PawelUchorc...ia?ref=profile
owszem fajne choc osobiscie nie przepadam za taka sklejanka. Byloby super z jednym ksiezycem a nie z 10.
Tu jeszcze raz wkleje pomniejszana wersje moich niesmialych prob bo chyba zly format zdjec zastosowalem powyzej i mi wycieli foty:
czyli gwiazdy bylo widac i to sporo, co jednak nie jest typowe dla nieprzeswietlonych fotek ksiezyca.
Robson - Twoje zdjecie super.Ten ksiezyc jest w sam raz, nie za duzy nie za maly. Poprosze o parametry ustwien i ogniskowa + czas.