Odp: Kalibracja obiektywu
Cytat:
Zamieszczone przez
novitum
@GalaktycznyMuczaczo
body: 50D
obiektyw: Tamron 17-50/2.8 bez VC
@mkamelg
Dzięki, za rady.
Co do pkt. 5 w instrukcji. W sumie mówię racja z tym LV, faktycznie fajnie by było bo matryca mierzy kontrast, a normalnie jest mierzona zmiana fazy, więc różnica była by widoczna. Zmieniając na 0, -10, +10. W LV jak i normalnie wychodzi to samo. Tak jakby korekta była brana dla jednego i drugiego...
@Tom77
Zrobiłem tak jak mówiłeś 10 x każda ogniskowa.
Wyszło 200 zdjęć (prawie 700MB). Przejrzę i może ograniczę się do 5 z każdej ogniskowej :)
Nie szkoda migawki? Wystarczy zrobić od -20 do +20 co 5 a jak znajdzie się najlepszy punkt to może i ze 3 w okolicach tego najlepszego co 2-3 działki. W ten sposób można bardzo dobrze wykalibrować i nie zwariować przy okazji :)
Pozdrawiam
@Lutek
Migawki, aż tak nie szkoda, mam niecałe 14k, a gwarancja do 100k :)
Jeśli ktoś ma chęć i chwilę czasu, zdjęcia pod linkiem:
http://bit.ly/1KtO0iL
Z góry dzięki!
Cytat:
Zamieszczone przez
novitum
@Lutek
Migawki, aż tak nie szkoda, mam niecałe 14k, a gwarancja do 100k :)
Jeśli ktoś ma chęć i chwilę czasu, zdjęcia pod linkiem:
http://bit.ly/1KtO0iL
Z góry dzięki!
Zawsze szkoda bo nie wiadomo kiedy padnie a paść może podczas pracy, pleneru albo unikalnego urlopu z rodziną.
Coś ty tam wrzucił pod tym linkiem...te 200 RAW-ów? :)
@Lutek
RAWy nie, jpg.
Kiedy migawka padnie nikt nie wie...
Z grubsza robiłem i właśnie myślę, że ostrość mieści się w zakresie 2-10.
Cytat:
Zamieszczone przez
novitum
@Lutek
RAWy nie, jpg.
Kiedy migawka padnie nikt nie wie...
Z grubsza robiłem i właśnie myślę, że ostrość mieści się w zakresie 2-10.
To ustaw na 5 czy na 4 i ciesz się aparatem :)
Aparatem się cieszę :D Ale jak robię zdjęcie i łapię ostrość na oko, a wychodzi mydlane to się trochę martwię...
Raczej to nie jest mój błąd. Nie łapię ostrości i przekadrowuję.
chłopie jest dobrze , przestan sie mazac i rob zdjecia, wlasnie je przejrzałem i poprostu na sile szukasz problemu.
@GalaktycznyMuczaczo
Mówisz, że ostrość jest akceptowalna?
Nie wiem, może za dużo wymagam o siebie i sprzętu...
Ostrość nie powinna być większa niż ta jaką widzi oko ludzkie w rzeczywistości...
Cytat:
Zamieszczone przez
Lutek
Ostrość nie powinna być większa niż ta jaką widzi oko ludzkie w rzeczywistości...
ostrość powinna być taka jaka pasuje do koncepcji (może nawet nie być jej wcale jeśli taki był zamysł), koncepcja że fotografia odtwarza rzeczywistość (lub co gorsza ma odtwarzać rzeczywistość) jest z gruntu fałszywa, rzeczywistość to rzeczywistość, a fotografia to fotografia i nie należy tego utożsamiać bo to droga prowadząca na manowce.