Sprawdz w necie to zobaczysz co sie dzialo z matryca D810 :).
Wersja do druku
Sprawdz w necie to zobaczysz co sie dzialo z matryca D810 :).
Mam/mialem podobny problem w 100D. Mapowanie jak opisane powyzej troche pomoglo. Czasem hot pixele pojawiaja sie to tu, to tam, po mapowaniu znikaja zeby znow pojawic sie gdzie indziej za jakis czas. Biale, niebieskie, czerwone. Taka uroda. Moze nie mialem ich tyle co na pokazanych zdjeciach ale tez nie robilem az tak dlugich czasow tylko do max 1 min., ISO 200. Jak bardzo zalezy Ci na jakosci zostaje latwa korekta w postprocesie... Podobno wywolywarki RAW potrafia robic to automatycznie... Uroda cyfrowego swiata. Wczesniej byly pylki i wloski, teraz hot pixele.
Tak, wyglada na to, ze to faktycznie "uroda cyfrowego swiata"[emoji12]. Wczoraj mialem okazje sprwdzic 2 kolejne 6d i D7100- wynika taki sam. Chyba skupie sie spowrotem na radosci z robienia zdjec!
Wysłane z ... za pomocą Tapatalk
Wiem, wiem ;)
No dobra, a jak sie ma uzywanie live view do filmowania...? Nie zauwazylem takiego problemu. Chyba, ze trzeba by filmowac dluzej jednolity obraz i wtedy sprawdzic.
Jak filmujesz to masz na przyklad rozmiar FullHD czyli 1920x1080. Czyli troche ponad 2 mln pixeli. Matryca ma natomiast 18-20 mln pixeli. Zatem wyjsciowy obraz w czasie filmowania nie jest kopia tego co widzi matryca (jak w przypadku focenia) ale jest to obraz interpolowany. I pojedynczy hot pixel matrycy "ginie" podczas przetwarzania rozdzielczosci na duzo nizsza... A kolejnym krokiem przetwarzania obrazu ktory sie widzi w LV jest sam wyswietlacz ktory ma nieco ponad 1 mln pixeli... Tu jak widac kolejna czesc informacji moze "zniknac"... Za to moga dojsc bad pixele wyswietlacza :)
Ciekawe jak bedzie z hot pixelami gdy w ustawieniach zanizy sie wyjsciowa rozdzielczosc zdjecia. Tu powinno byc podobnie - czesc informacji "zniknie"... Trzeba by sprawidzic, teraz mi to do glowy przyszlo... Oczywiscie nie ma to wiekszego sensu bo po co focic z np. 8Mpix jak sie ma 18-20Mpix... ale z czysto teoretycznego punktu widzenia.
Zupelnie nie pomyslalem o roznicy w rozdzielczosci... [emoji26]... Ale wtopa...