-
Odp: Leica
Aparat kupiłem, bo potrzebowałem do podroży ten zakres ogniskowych przy jak najmniejszej wadze i jak najlepszym obrazku. Nie miałem nigdy specjalnego zamiaru robić nim zdjęć przy słabym oświetleniu. Tak się kiedyś stało, ze nie mając nic lepszego pod ręką zabrałem go na koncert do sali która znam i w której wielokrotnie fotografowałem za pomocą lustrzanki. Wrażenie było takie, ze AF ma duże trudności z ustawienie ostrości tak gdzie bym sobie tego życzył, co w połączeniu z mocno up...dliwym wyłączaniem się aparatu wywołało u mnie lekkie zdenerwowanie.
Myślę, ze AF przy kiepskim świetle nie jest gorszy od innych aparatów tego typu, ale do mojego zastosowania jego poziom powtarzalności i precyzji jest niewystarczający.
-
Dzięki wielkie Pawle :) Ja mam zamiar używać go głównie w podróżach, zdjęcia rodzinne, pamiątki, itp. Powinien spełnić oczekiwania.
-
No i chyba wyleczyłem sie z Leiki.....na lotnisku we Frankfurce miałem dwa egzemplarze w rękach i obydwa nie trafiały z AF. Przypadek? Zbieg okoliczności, że akurat dwa? Nie sądzę....
Sprzedawca objaśnił mi, że Lumix i Leica to nie te same aparaty, jedynie podobne, ponieważ Lumix ma obiektyw klasy B, a Leica klasy A (cokolwiek miałoby to oznaczać). Słyszeliście może o czymś takim?
Coś mi się wydaje, że na wyjazdy pozostanie 7D, jedynie dokupię jakiegoś ultra-zooma (np. T 16-300) i tyle w temacie. Leiki już nie chcę....