za późno robione to zdjęcie
Wersja do druku
za późno robione to zdjęcie
na tle niebieskiego nieba światła tez dominują a zdjęcie się podoba
Trzeba chyba trochę popracać na warstwach.
"Jaśniejsza" bardziej mi się podoba, ale przyciemniłbym niebo i zwiększył trochę kontrast.
jp
otóż to. aż się prosi gradient. jaśniejszy dół i ciemniejsza góra, bo światła np. na pałacu w jaśniejszej wersji są imho zbyt jasne i nie wyglądają dobrze.
a co do "kiepskości" kadru... nie jest tak źle, ale wybrałbym miejsce, w którym nie ma krzaków na pierwszym planie, tylko sama woda...
wg mnie jaśniejsze lepsze, ale generalnie nie są zbyt ostre. Jakim szkłem robiłeś przy jakich ustawieniach? Z jakiego miejsca te zdjęcia były robione? Filtry?
Witam!
Odpowiadając na pytania:
1) To zdjęcie nie było w żaden sposób przetwarzane na warstwach. Lekko kręciłem jasnością i wyeksportowałem do jpg w DPP 4.3
2) Było pytanie o obiektyw. Otóż robiłem to 18-135 IS STM. Robiłem też próbki 50mm/1.8 STM ale tym drugim nie wychodziły ze względu na długie czasy expozycji a ja stałem na końcu mostu gdańskiego a co chwila coś przejeżdżało i most zwyczajnie się kołysał, więc nie było innego sposobu jak obiektyw z IS.
3) Miejsce robienia zdjęcia tez było pewnym kompromisem
Ktoś sugerował, ze zdjęcie zrobiłem za późno. Otóz mam jakąś tam wcześniejszą próbkę: https://onedrive.live.com/redir?resi...nt=photo%2cJPG
Szczerze, ostatnie zdjęcie jest najgorsze.
Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka
Lepsze jaśniejsze, nr 3 odpada. Jeśli chodzi o nr 2 to zdecydowanie musisz poszukać miejsca bez krzaków, które wprowadzają tylko chaos na zdjęciu.