HOYA UV SUPER HMC 67mm na Tamronie 28-75mm F/2.8 XR Di,
jedzie do mnie ;-) HOYA UV SUPER HMC 58mm z Sigmą 70-300/4-5.6APO DG Macro
Wersja do druku
HOYA UV SUPER HMC 67mm na Tamronie 28-75mm F/2.8 XR Di,
jedzie do mnie ;-) HOYA UV SUPER HMC 58mm z Sigmą 70-300/4-5.6APO DG Macro
a nie lepiej zamiast polarka kupić szary 4x lub połówkowy gradacyjny 25 lub 50% ?
Ja używam filtrów B+W, wcześniej miałem HOYA SHMC i z pełną satysfakcją mogę B+W polecić. Drogie, ale naprawdę dobre
Nie, bo niby jak szary miałby Ci zrekompensować brak polara?Cytat:
Zamieszczone przez Loram
Szarym przecież w żaden sposób nie spolaryzujesz światła ani nie wpłyniesz na kontrastowość sceny; za to polarem w ostateczności ograniczysz ilość światła, czyli uzyjesz go jako szarego :-)
Połówkowy już prędzej, ale raczej obok polara a nie zamiast. Może być zamiast bezsensownej UV-ki :-)Cytat:
Zamieszczone przez Loram
Z tym, ze ja np. połówki nie mam, bo zdaję sobie sprawę z ograniczeń, jakie niesie ze sobą taka połówka w wykonaniu okrągłym; zaś na Cokina się jeszcze nie zdecydowałem :-)
Nie wiem, czy stopka aktualna? ale IMHO trochę na wyrost te filtry masz ;-) Nie lepiej byłoby te pieniądze w obiektywy zainwestować...?Cytat:
Zamieszczone przez Loram
to UV nie przyda sie do ochrony obiektywu i w gorach?
Do ochrony obiektywu to służy czarny dekielek :-)Cytat:
Zamieszczone przez fmagik
fmagik
Bez przesady z tą ochroną - przy "rozsądnym" użytkowaniu spokojnie się bez niego obędziesz, poza tym do kita 18-55 to już zupełnie bym go sobie podarował ;)
Jestem zdania, ze poza obiektywami L za kilka tysięcy oraz ekstremalnymi warunkami (typu sztorm na morzu) stosowanie filtra "ochronnego" nie ma sensu.Cytat:
Lepiej zainwestować w osłonkę przeciwsłoneczną, która tak jak napisałem wcześniej, ma szansę poprawić jakość zdjęć, a nie pogorszyć jak tani UV.
Ponadto taka osłonka również chroni obiektyw np. w czasie deszczu oraz przyjmie na siebie uderzenie w razie upadku aparatu z obiektywem.
Oczywiście niezastąpiony do ochrony jest również filtr jednolicie czarny nieprzeźroczysty :-)
Wybierasz się gdzieś w okolice 4000m n.p.m.?Cytat:
http://www.fotosite.pl/index.php?tit...m_z_filtrem_UVCytat:
Mam Heliopana, nie używam. Generalnie to używałbym filtrów do ochrony szkła gdy zajdzie taka potrzeba (Wodospad Niagara, zawody motocross w deszczu, bezpośrednie zagrożenie ze strony jęzorów zwierząt fotografowanych).
Zamiast filtrów polecam osłony do obiektywów. Te od 24-70L i 135L wystarczająco dobrze chronią i szkło i jak zajdzie potrzeba Ciebie :)
filtry tańsze jak obiektywy :wink: Wiem jaką optykę dokupię więc mam filtry pod określone średnice lub większe (przejściówkę "w górę" zawsze mozna założyc). Z tele tamrona jestem zadowolony, a niebawem dojdzie jeszcze tamron 28-75 i pewnie canon 50mm 1.8 oraz ewentualnie canon 85mm 1.8Cytat:
Zamieszczone przez gwozdzt
Ja używam filtrów i osłon -przezorny zawsze ubezpieczony , rezygnacja z kupna filtru za 100-160zł nie pomoże mi w zaoszczędzeniu na obiektyw za 3000 -6000zł ;-)