Odp: Czy warto zmieniać obiektyw?
Wiec tak, pozwolilem sobie w domu zrobic porownanie tak na oko 35 zdjec, z ktorych jestem "bardziej" dumny i wyszlo mi tak, ze 18-30mm = 20 zdjec // 31-35mm = 4 zdj // 36-55mm = 8 zdj i 55-135mm = 4 zdj . Wiec, sam nie wiem, czy nie brakowaloby mi troche tych wymiarow powyzej 30 :D, bo jednak nie sa az tak pomijane przeze mnie xD i tez fakt moze byc taki, ze nie umiem za dobrze kadrowac i zawalam za duzo na zdjeciach :D. Gdyby komus chcialo sie rzucic okiem i ocenic pomijajac te pare zdj z przodu, czy faktycznie w moim przypadku taki bylby dobry bylbym wdzieczny :).
https://www.flickr.com/photos/113383863@N05/
A ogolnie powiedzcie mi, czy jest cos w cenie nie wiecej niz te 700 co by pasowalo "do mnie" :)?
Cytat:
Zamieszczone przez
Drakoniq
Wiec tak, pozwolilem sobie w domu zrobic porownanie tak na oko 35 zdjec, z ktorych jestem "bardziej" dumny i wyszlo mi tak, ze 18-30mm = 20 zdjec // 31-35mm = 4 zdj // 36-55mm = 8 zdj i 55-135mm = 4 zdj . Wiec, sam nie wiem, czy nie brakowaloby mi troche tych wymiarow powyzej 30 :D, bo jednak nie sa az tak pomijane przeze mnie xD i tez fakt moze byc taki, ze nie umiem za dobrze kadrowac i zawalam za duzo na zdjeciach :D. Gdyby komus chcialo sie rzucic okiem i ocenic pomijajac te pare zdj z przodu, czy faktycznie w moim przypadku taki bylby dobry bylbym wdzieczny :).
https://www.flickr.com/photos/113383863@N05/
A ogolnie powiedzcie mi, czy jest cos w cenie nie wiecej niz te 700 co by pasowalo "do mnie" :)?
Tamron 17-50 2,8
A jest jakas zauwazalna roznica miedzy tym tamronem a moim canonem poza swiatlem? Bo troche szkoda by mi bylo sprzedawac tego 18-135, tylko na rzecz swiatla, tracac odgniskowe 50-135 :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Drakoniq
A jest jakas zauwazalna roznica miedzy tym tamronem a moim canonem poza swiatlem? Bo troche szkoda by mi bylo sprzedawac tego 18-135, tylko na rzecz swiatla, tracac odgniskowe 50-135 :D
Tamron jest lepszy na 2,8
Ale, czy warto za ten obiektyw dac az 1500-1600 ze stabilizacja, w porownaniu do tego 18-135 ;)? Ogolnie nie tak dawno wymienialem 18-55 na ten wiekszy i dokupilem do niego dosyc drogi polar bo za 200 cos xD i jakos tak nie wiem powaznie, czy to jest "tego" warte ;), bo tak to bym tego musial raczej sprzedac i polar i kupowac nowy, poniewaz nie ma sensu powielac ogniskowe :p.
Cytat:
Zamieszczone przez
Drakoniq
Ale, czy warto za ten obiektyw dac az 1500-1600 ze stabilizacja, w porownaniu do tego 18-135 ;)? Ogolnie nie tak dawno wymienialem 18-55 na ten wiekszy i dokupilem do niego dosyc drogi polar bo za 200 cos xD i jakos tak nie wiem powaznie, czy to jest "tego" warte ;), bo tak to bym tego musial raczej sprzedac i polar i kupowac nowy, poniewaz nie ma sensu powielac ogniskowe :p.
Zostaw ten obiektyw co masz.
Do czego ci potrzeby ten polar za 200zł ?
Po co ci 50 1.8 ?
Przeciez wiesz raczej do czego sie uzywa filtrow polaryzacyjnych :D? Ogolnie ten 50 1.8 trudno mi powiedziec do konca. Przekonuje cena, swiatlo jakie daje, oraz opis tego, jaka swietna ostrosc ma ten obiektyw. Czesto w canonie trudno mi powiedziec, ale czegos mi jednak brakuje kurcze :c. Zawsze mam wrazenie, lekkiego rozmycia i takiego braku ostrosci, chyba ze wiekszosc zdjec bede robil w granicach 8-11f to moze wtedy cos z tego wychodzi fajniej.
Twój apetyt na coś, trudno powiedzieć co, przypomina mi apetyt ciężarnej kobiety, która coś by zjadła, ale nie wie czy ma ochotę na ogórka małosolnego, czy lody.:?
Kup 50 mm 1.8 i sam zobacz jaki jest ostry. Na pewno ostrzejszy niż Twój zoom na tych samych otworach, bo w zakresie powyżej 3.5 w zasadzie nic nie jest ostrzejsze, nawet od Niemca. Jak się nie spodoba, podaj dalej. Jeżeli nie stać Cię na takie ryzyko to chyba nie stać Cię na lustrzankę. Masz zuma, to możesz sobie sprawdzić co widać na 50 mm.
Nie całkiem rozumiem o co pytasz.
Cytat:
Zamieszczone przez
Drakoniq
ale juz samo 50mm było spoko :D a gdyby 17-50/2,8 kosztowal 500zł brałbys bez zastanowienia :D , rozjasnie ci to dosć łatwo, fotografia kosztuje , niestety, i ceny nie biorą sie z nikąd, zazwycaj dyktowane są jakością, chociaz zdarza sie ze firmą ale dlatego masz alternatywy ale mimo wszystko alernatywa tez swoje kosztuje, dobre szkło to wydatek okołoło 1500-2000zł na start , jezeli celujesz nizej w nowe szkło to nie spodziewaj się niewiadomo jak super jakości, moze być lepsza niz toco masz ale to takie skakanie o ćwierć kroku... rob tym co masz, bądz lepszy naprawde dobry w tym cor obisz, wypracuj styl i ucz sie a przez ten czas odkładaj kase a zobaczysz ze z wiedzą i doswiadczeniem przyjdzie też swiadomośc wyborów tego co chcesz kupić .
Nie samo 50mm xD, zle zrozumiales :), chodzi o dokupienie 50mm, a z tamronem to chodzilo mi o fakt sprzedania tego canona, ktory posiadam i wtedy kupienia takiego :p, ale wlasnie... Czy to byloby dobre czy tak jak mowisz, cwierc kroku i polsrodek :)? Ja bym najchetniej zamienil to co mam na jakis zoom duzo lepszy optycznie i jasniejszy ;), bo dosyc czesto z powodow braku swiatla i tego, ze nie mam przy sobie 24/7 statywu, musze robic zdjecia z iso w wysokosci 1000-1600 co przy canonie 600d juz nie wyglada zbyt "przekonujaco" :). Mi sie marza obiektywy typowo zoomowe, poniewaz bardzo sie kocham w fotografii podrozniczej i to co wyzej wlasnie zawiera sie w tej "dziedzinie" a to jednak wymaga zooma, poniewaz trudno targac sprzeciory, a do tego jeszcze zarelko i inne badziewia, poniewaz nie mam kondycji na 30-50km z moja waga + 50kg sprzetu xD... Silownia az tyle nie pomaga, zeby targac taki sprzet :). Ogolnie mi sie marzy c 24-70/ 2.8L, ale to juz troszenke (prawie niezauwazalnie, ale jednak xD) inna polka cenowa :D.