Odp: Szara karta - jak poprawnie używać ?
Cytat:
Zamieszczone przez
adamm
W przyszłym tygodniu będę miał gotowe biuro do którego przeniosę cały sprzęt to spróbuję jeszcze raz sprawdzić czy lepiej wyjdą zdjęcia z WB ustawianym na białym czy szarym.
Wczoraj wynająłem niewielkie biuro gdzie przy okazji wstawię sobie sprzęt bo powoli się rozbudowuje. Tylko że ściany były żółte i zastanawiałem się na jaki kolor pomalować. Biały czy szary.
Stanęło na białym matowym. Jeśli WB wyjdzie mi lepiej na szarym to będę strzelał sobie zdjęcie karty a od białych ścian przynajmniej będę mógł odbić trochę światła.
W sobotę powinienem zrobić meble i w niedzielę albo poniedziałek wszystko poprzewozić to popróbuję z tym balansem bieli i dam znać.
Dobrze jest pozbierać trochę informacji od innych bo można mieć najlepszy sprzęt a jak się z niego nie będzie potrafiło poprawnie korzystać to będzie lipa.
Pozdrawiam
adamm
Czy czytałeś instrukcję? Ręcznie w aparacie WB ustalasz na białym.
Ale podczas obróbki na PC na neutralnym szarym.
Popadanie w obsesję idealnego WB nie ma sensu, bo czasami zdjęcie lepiej wygląda po lekkiej korekcji niż w idealnie dobranym WB. Przykład - zdjęcia w "złotych" godzinach popołudniowych.
Wszystkie zabiegi typu ręczny WB na biały kolor, przesunięcie na wykresie BKT itd, to tylko wstępne nastawy. I tak trzeba to jeszcze minimalnie korygować na PC w zależności co chcemy otrzymać. Tak więc równie dobrze można robić na AUTO i korygować gruntownie.
W studiu nie pracujesz pod presją czasu. Można spokojnie eksperymentować.
--- Kolejny post ---
A czy ściany białe, czy szare. Oba kolory są OK. Bo i tak pewnie będziesz potrzebował dodatkowych rolet z tłem: http://www.artlook.com.pl/artlook/data/upimages/IMG_5837_1strona.jpg
Biała ściana z czasem będzie lekko szara. Ale szara na białą metamorfozę szans już nie ma :). Czyli jednak chyba lepiej wybrać kolor biały (matowy).
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Biała ściana z czasem będzie lekko szara. Ale szara na białą metamorfozę szans już nie ma :). Czyli jednak chyba lepiej wybrać kolor biały (matowy).
Masakra jakas. Czyli szara nie bedzie biala?
Sciany na bialo :)
To biała jest przeważnie szara po zrobienu zdjęcia....
Cytat:
Zamieszczone przez
adamm
Wczoraj wynająłem niewielkie biuro gdzie przy okazji wstawię sobie sprzęt bo powoli się rozbudowuje. Tylko że ściany były żółte i zastanawiałem się na jaki kolor pomalować. Biały czy szary. Stanęło na białym matowym.
I bardzo dobrze że na tym stanęło. Tak jest urządzone prawdopodobnie najlepsze studio (a właściwie zespół studiów) na świecie Smashbox Studios - Photo and Video Studio Rental in Los Angeles
Cytat:
Zamieszczone przez
Lutek
To biała jest przeważnie szara po zrobienu zdjęcia....
I w takim momencie przydaje sie fundamentalna wiedza, ktora pozwoli nam zmienic czarna sciane w sniezna biel.
Pisanie, ze z szarej nie da sie zrobic bialej swiadczy tylko o duzych brakach w teorii i praktyce.
Wystarczy naświetlić bardziej...
Albo inaczej, ustawiając na kartkę białą należy dodać EV....