Odp: Czy takie zdjęcie to kwestia lampy makro?
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Tak coś czułem
Zobacz np. Dyfuzor do makro
Właśnie skończyłem robić taki dyfuzor.
Zamiast kartonu jako obudowę zastosowałem plastikową tabliczkę z instrukcją BHP.
Nawet się to trzyma.
Faktycznie z lampą YN600 na sankach i tym dyfuzorem spokojnie strzeli się zdjęcie z ISO100, 1/200 i nawet przy f18 też nieźle naświetlone.
A przy f18 to mam już głębię ostrości w okolicach 8-11 mm, czyli ostra wyjdzie cała mucha a nie tylko jej oczy (a takie mi właśnie wychodziły zdjęcia z bardzo małą GO)
Po takiej próbie na szybko to nie ma przepaleń i jest naświetlone tak że przy tamtej zabawce chińskiej to nawet nie mam o czym marzyć.
Jedyny minus to taki że nie oświetla dołu przedmiotu tak jak robi to ring.
Podziękował za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
adamm
Cytat:
Zamieszczone przez
adamm
Właśnie skończyłem robić taki dyfuzor.
Zamiast kartonu jako obudowę zastosowałem plastikową tabliczkę z instrukcją BHP.
Nawet się to trzyma.
Faktycznie z lampą YN600 na sankach i tym dyfuzorem spokojnie strzeli się zdjęcie z ISO100, 1/200 i nawet przy f18 też nieźle naświetlone.
A przy f18 to mam już głębię ostrości w okolicach 8-11 mm, czyli ostra wyjdzie cała mucha a nie tylko jej oczy (a takie mi właśnie wychodziły zdjęcia z bardzo małą GO)
Po takiej próbie na szybko to nie ma przepaleń i jest naświetlone tak że przy tamtej zabawce chińskiej to nawet nie mam o czym marzyć.
Jedyny minus to taki że nie oświetla dołu przedmiotu tak jak robi to ring.
Podziękował za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
adamm
Do rozjaśniania cieni od dołu potrzebny jest odbłyśnik. Coś podobnego do: Arkadiusz Stopa - Mała Galeria Makrofotografii
Cobalt, nie popadajmy w aż takie skrajności :)
Ja potrzebuję w miarę poręcznego sprzętu a idąc dalej tamtym tropem to mógłbym przymocować do obiektywu namiot bezcieniowy z lampami na zewnątrz i do środka wabić owady. Tylko po lesie trudno byłoby chodzić z takim czymś :mrgreen:
Generalnie dyfuzor w lesie sprawdził się lepiej niż tamta chińska makro co mam, ale jednak za duża różnica pomiędzy oświetleniem góry a zaciemnieniem dołu przedmiotu.
Poziomkę doświetlałem od spodu światłem odbitym od chusteczki higienicznej i było trochę lepiej, ale robala na liściu już nie za bardzo mogłem pokombinować bo się wiercił i nie chciałem go spłoszyć.
Bardziej będę celował w jakąś konkretniejszą lampę do makro tylko nie wiem jakie będą praktyczne różnice w zdjęciach robionych RingLite a TwinLite.
Tutaj jest bardzo fajny film o foto insektów. A muzykę dobrali do tego super.
https://www.youtube.com/watch?v=jzloh2R-jz0
Cytat:
Zamieszczone przez
adamm
Ja potrzebuję w miarę poręcznego sprzętu
To nie skrajność, tylko poręczny, zwarty zestaw do makro z dużym powiększeniem :D
Jeśli nie potrzebujesz mieszka ani pierścieni zestaw jest nieco mniejszy, ale i tak masz body, obiektyw, lampę, dyfuzor, potrzebujesz tylko jednego - "blendy" pod obiektywem, doświetlającej od dołu, na tamtych zdjęciach widać jak można ją zrobić.
Cytat:
Zamieszczone przez
adamm
Ja potrzebuję w miarę poręcznego sprzętu a idąc dalej tamtym tropem to mógłbym przymocować do obiektywu namiot bezcieniowy z lampami na zewnątrz i do środka wabić owady. Tylko po lesie trudno byłoby chodzić z takim czymś :mrgreen:
Generalnie dyfuzor w lesie sprawdził się lepiej niż tamta chińska makro co mam, ale jednak za duża różnica pomiędzy oświetleniem góry a zaciemnieniem dołu przedmiotu.
Poziomkę doświetlałem od spodu światłem odbitym od chusteczki higienicznej i było trochę lepiej, ale robala na liściu już nie za bardzo mogłem pokombinować bo się wiercił i nie chciałem go spłoszyć.
Bardziej będę celował w jakąś konkretniejszą lampę do makro tylko nie wiem jakie będą praktyczne różnice w zdjęciach robionych RingLite a TwinLite.
Tutaj jest bardzo fajny film o foto insektów. A muzykę dobrali do tego super.
https://www.youtube.com/watch?v=jzloh2R-jz0
Co Ci napisałem? "Do rozjaśniania cieni od dołu potrzebny jest odbłyśnik. Coś podobnego do: Arkadiusz Stopa - Mała Galeria Makrofotografii"
Chodzi o sam odbłyśnik.
Nie potrafisz czytać, to radź sobie sam.