Odp: 60d vs 650d - skad różnice w jakości
Nie powinno być żadnej różnicy. Jeśli jest, to AF w 650d nie trafia z jakiegoś powodu w tym hardwarowego typu ustawienia martrycy badź lustra. Chyba zrobiliście więcej niż jedno zdjęcie, więc jak wszystkie sa małoostre, nawet z STM, to jest problem. Nowy ten sprzęt czy używany?
Cytat:
Zamieszczone przez
bgnot
Chłopie, daj sobie luzu.. Koledzy pomagają a Ty się czepiasz. Jak korzystasz z live view to szacunek, bo mi tam jakoś nie wygodnie. A że nie używam, to wolę się upewnić że o jednym gadamy. Sęk w tym że już w opcjach grzebałem bo nie dawałem wiary że taka różnica jest .
Wrzuć zdjęcia z 650d
Bez zdjęć to se możemy gadać, pisać, dyskutować...
Cytat:
Zamieszczone przez
poszukiwacz2006
Bez zdjęć to se możemy gadać, pisać, dyskutować...
No i to by było na tyle ....
Spokojnie kolego Tom77 :) niektórzy chodzą do pracy..
No więc tak, pojawiły się nowe fakty, mianowicie okazało się że obiektyw 50 1.8 u kolegi działa równie ostro co u mnie. W takim wypadku chyba nie gra coś na linii obiektyw aparat.. Ale do rzeczy, oto zdjęcia:
60D vs 650D:
http://imagizer.imageshack.us/a/img911/5896/tupEjX.jpg
650D łapiący ostrość na Live View:
http://imageshack.com/a/img540/4143/rrnigv.jpg
650D z wstępnie uniesionym lustrem:
http://imageshack.com/a/img633/1681/YWNBAT.jpg
No i to co mnie zaskoczyło, z plastikową 50'tką:
http://imageshack.com/a/img537/3801/gd8ZmT.jpg
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Nowy ten sprzęt czy używany?
Używany.. To też może dawać do myślenia.. Ale śladów upadku nie posiada. Paczka przyszła z oryginalnym pudełkiem i wszystkimi kartonami, więc zabezpieczony w transporcie był OK. chyba że kurier gapa i upuścił.. :)
Kupiliście samo body czy z 18-135 ?
Z 18-135. Było w zestawie od nowości
Cytat:
Zamieszczone przez
bgnot
Z 18-135. Było w zestawie od nowości
W jakim zestawie ? Z 60D czy 650 D ?
w zestawie z 650D był obiektyw 18-135 IS STM. Od nowości, w pudełku i na obrazku :)
--- Kolejny post ---
Swoją drogą z 60D też dostałem 18-135 tyle że bez STM. Oba na moim body działają bez zarzutu, ten STM może nawet lepiej. Ale też oba na 650D dają nie ostry obraz...
panowie , ze sie wam chce tak dyskutowac.
przeciez odpowiedz jest natychmiastowa.
te konkretne obiektywy sa niedostrojone do tej konkretnej puszki 650 , albo mozna powiedziec i odwrotnie ta konkretna puszka nie jest dostrojona do tych obiektywow.
kazdy konkretny obiektyw wymaga dostrojenia do konkretnej puszki.
w nowszych aparatach , w ktorych istenieje mozliwosc dostrojenia aparat rozroznia numer obiektywu aby w przypadku stosowania podobnych obiektywow rozrozniac pomiedzy konkretnymi egzemplarzami.
niestety kazdy kto kupuje cxxx musi sie liczyc z tym ze moze miec :
a) szczescie i blad ostrzebnia bedzie na tyle maly , ze bedzie zyl w blogiej nieswiadomosci , ze jest ostro , nie zdajac sobie sprawy , ze mogloby byc lepiej.
b) moze byz zwyklym przypadkiem losowym swiadomym i rozpozna , ze obiektyw nie jest dopasowayny, ze trzeba skalibrowac z konkretna puszka i to co kilkanascie tysiecy wyzwolen . co zaoszczedzil przy cenie zakupu wyda co jakis czas na rekalibracje.
c) moze byc zwyklym przypadkiem losowym nieswiadomym i pogodzic sie z losem w przekonanmiu , ze tak ma byc - wowczas sa dwie mozliwosci:
ca) kombinuje sie ze sprzedaza aparatu jak to zrobil poprzedni wlasciciel
cb) udaje sie wobec siebie samego , ze jest niezle.
zwyczajnie trzeba uklad dostroic - tak bylo, jest i jeszcze jakis czas bedzie - taka jest detekcja fazy.
co do roznic w matrycach - nie sa one istotne ale matryce w cxx maja nieco inne mikrosoczewki na powierzchni , dzieki czemu zbieraja nieco wiecej swiatla , tym samym teoretycznie winen byc nieco lepszy obraz - ale tego to raczej nie da sie zauwazyc , moze w jakis trudnych warunkach oswietleniowych.
i tyle w temacie , dziekuje za uwage.