Odp: [Daniel_Daniel] Pasje różne i fotografia
Cytat:
Zamieszczone przez
Daniel_Daniel
Słowiczek - tego zdjęcia nr 10 mam kilkanaście ujęć -poszukam jakiegoś najfajniejszego na przyszłość.
Korki faktycznie urwały się 3 na 4. Takie życie ze starą whisky.
Co do zmiany tematu to tematów faktycznie jest kilka, aczkolwiek aparat, a później obiektywy kupiłem z myślą o whisky i mojej innej profesji. Latem jadę do Szkocji zwiedzać destylarnie, ale w dużym tempie. Będę chciał zrobić kilka moich pierwszych krajobrazów.
Whisky ma trochę wspólnego z różnymi światami:
- kulinarnym. Picie whisky ze szklanki z lodem to jak spożywanie wykwintnego posiłku w restauracji w tempie hot doga ze stacji paliw. (Whisky degustuje się w zasadzie wyłącznie w kieliszkach i bez lodu). Wbrew pozorom te wszystkie warzywa wokół butelki Bownore Devils Cask to symbol smaków w nim zawartych, a nie propozycja przegryzki do whisky. Teraz widzę jak bardzo nie udało mi się tego oddać.
- kolekcjonerskim/degustacyjnym. Konkretne destylarnie z konkretnych numerów beczek mają wręcz miano legendarnych ze względu na wyjątkowe wlory smakowe. Warte czasami po kilka tysięcy euro. (Longmorn z serii Antica Casa).
- kolekcjonerskim/inwestycyjnym - seria Antica Casa to dobra lokata kapitału ;) i mocne wzrosty. W sklepie do kupienia za 3,9k euro. No cóż a myśmy zrobili tak zwany buy back i otworzyliśmy prawie cały zestaw. Butelka jest limitowana ilość więc przy każdej otwartej i wypitej wartość pozostałych rośnie.
Mnie np. podoba się ostatnie zdjęcie z tamtej serii - może zbyt ostre, zbyt duży kontrast i etc. A jakoś mi pasuje ... ;) Pozdrawiam Was serdecznie i jeszcze jedno pytanie:
Czy zamieszczając zdjęcia pisać coś o whisky na nich zawartej, czy jednak pozwolić aby zdjęcia mówiły same za siebie?
-
Jak najbardziej dodawaj do zdjęć opisy, może jakieś śmieszne sytuacje, ciekawostki... Whisky to tylko alkohol, ale jest wszędzie i jej historia jest bogata, warto coś naklikać i podeprzeć odpowiednim zdjęciem. Będziesz zwiedzał destylarnie - masz okazję do ciekawego setu, o ile w takich miejscach wolno robić zdjęcia. A szkockich landszaftów też bym pooglądał, więc czekam:)
Kocham whisky...
Ale twoje zdjęcia nie pokazują nic oprócz butelek.
Żadnej historii, emocji...urwany korek może trafić się wszędzie. Mi też się trfiło niestety.
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
... Może zmień temat?
Pozdrawiam.
Chwilowa zmiana tematu ;)
21. Pałac.
22. Paw
23. Książę i Żebrak ;)
24. Książę i żebrak w kolorze (Który lepszy, kolor czy mono?)
Kolor jest lepszy, ale gdyby była ostrość na obu ptakach, to byłoby jeszcze lepiej :)
Kilka zdjęć whisky z destylarni Littlemill. Zamknięta destylarnia z regionu Lowland w Szkocji. Jej prestiż powoli rośnie tak jak i ceny ich butelek. Z przyjaciółmi zrobiłem degustację 5-ciu różnych pozycji. Jedna z butelek - Archives 1989 zainspirowała mnie do tych kilku zdjęć. ;) Pewnie kontrowersyjnych.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32. może troszkę jaśniej?
33. no nie bardzo, do kosza
39. bardzo fajne, klimatyczne
Pozdrawiam
Wracam do tematu whisky ... O zgrozo, to jeszcze nawet jak na mój gust mi nie idzie, ale cóż, nie piszę bo jestem mistrzem fotografii, a dlatego, że jest wręcz odwrotnie i z chęcią się czegoś dowiem.
Poniższe zdjęcia zrobione przy okazji degustacji, nie żadne studio i takie tam ... (niestety,). No ale miałem jedno światło.
Zgodnie z sugestią kilka słów wprowadzenia. Cztery whisky w kieliszkach poniżej mają łącznie 243 lata. Niestety nie miałem do dyspozycji pełnych pięknych butli. Łączna wartość pełnych to 25 tysięcy funtów, gdy była do kupienia 2 lata temu. Wartość tego co w kieliszku - trzeba podzielić przez 35. ;) Jak łatwo zrozumieć dodawanie jakiegokolwiek lodu do whisky podczas degustacji mija się z celem. Mrozi kubki smakowe i zabija smaki. Jakiekolwiek szklanki odpadają, gdyż nie zbierają bukietu aromatów. To samo w tym przypadku tyczy się wszelkich cygar i dymu. Dobrą whisky degustuje się w kieliszkach, a pije jak kto lubi ;)
Jak ktoś jest zainteresowany whisky to mogę na priv przesłać link do pełnego artykułu o tym secie.
Wszelkie porady mile widziane ...
41.
42.
43.
44. pod światło. Generalnie nie wyszło, ale chciałem pokazać moc kolorów.
45. Kolega redaktor-degustator przy pracy ...
46.
47.
48.
Ech, źle wybrałem swój zawód.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Ech, źle wybrałem swój zawód.
Życie. Zawód, lepiej nie pytaj. Whisky to hobby.
49.
50.
51.
52.