Zdjęcie taśmy oraz uszkodzenia dla zainteresowanych https://drive.google.com/open?id=0Bw...U28&authuser=0
Wysłałem zapytanie na żytnią o wycenę taśmy. Ciekawy jestem ile za taką taśmę mogą skroić. Na allegro i ebayu nie ma.
Wersja do druku
Zdjęcie taśmy oraz uszkodzenia dla zainteresowanych https://drive.google.com/open?id=0Bw...U28&authuser=0
Wysłałem zapytanie na żytnią o wycenę taśmy. Ciekawy jestem ile za taką taśmę mogą skroić. Na allegro i ebayu nie ma.
Canon EF 17 40 mm 4 L USM FPC Zoom Flex Cable Original New Parts | eBay moze u tego zapytaj czy nie ma?
Takie to konstrukcje - bomby z opoznionym zaplonem. Nie powinno nic sie stac, jak przemierzysz sobie, ktore styki sa od zalaczania AF-u i te mozesz sobie na plycie polaczyc , tak, aby AF byl caly czas zalaczony, ewentualnie zlutuj sobie wyjscie tych sciezek na koncowce tasmy - tuz przy gniezdzie, tam powinno byc dosc miejsca. Odlaczenie tasiemki da ci permanentny brak AF-u, ale powinno dac sie fotografowac w manualu. Na pewno nie uszkodzisz tym obiektywu.
Obiektyw w serwisie. Niestety zytnia nie oferuje sprzedazy samych czesci. Czekam na wycene. Zobaczymy ile zaspiewaja.
To koniecznie daj znac - poznamy wymiar kary :-)
No ten temat już jest ponad miesiąc bez odzewu ale może ja coś dodam dla zainteresowanych.
Canon do tego obiektywu nie udostępnia samego przełącznika. Obudowa z przełącznikiem (YG2-2078) to koszt jakieś 120zł. Można spróbować wstawić przełącznik od 16-35 bo jest identyczny i kosz to jakieś 70zł.
Możesz podać czy bez przełącznika obiektyw był tylko w MF??
Okazalo sie ze serwis wycenil naprawe na dosyc sporo. Dodatkowo wcisneli czyszczenie i kalibracje i wymiane przedniego pierscienia. Suma robocizny byla wieksza niz samych czesci. Za calosc wychodzilo ok 600 zl. Wiec zrezygnowalem z naprawy. Tasme w serwisie zerwali do konca ale o dziwo obiektyw dziala bez problemu i to majac po prostu caly czas wlaczony af. Mysle ze sam byl bym w stanie wstawic czesci, tylko nie wiem skad zdobyc. Jakis czas temu przeszukiwalem ebay i to nie tylko polski ale i bezposrednio te zagraniczne i nic
To ci pewnie zrobili zworke na plycie glownej :? ,A jak ci zerwali tasiemke calkiem, to mozesz sie od nich teraz domagac nowej - lub w taki sam sposob naderwanej . Ewidentnie spowodowali pogorszenie jakosci sprzetu :D