Do astro przydadzą Ci się krótkie i długie ogniskowe. Również w tym przypadku możesz sprawdzić posiadanym 18-135 jakie ogniskowe dają jakie efekty.
Wersja do druku
Do astro przydadzą Ci się krótkie i długie ogniskowe. Również w tym przypadku możesz sprawdzić posiadanym 18-135 jakie ogniskowe dają jakie efekty.
Jeśli to ma być obiektyw do astrofotografii, a lustrzanka nie będzie prowadzona na montażu, to tylko coś szerokiego i jasnego na statywie.
Z podanych przez Ciebie ogniskowych? 50 mm to albo C50/1.4 albo nowe 50/1.8 STM (choć tego drugiego w ręku nie miałem). Od Sigmy na pewno odstają jakością obrazu.
Na podane przez Ciebie 85/1.8 też ludzie nie narzekają. Osobiście mam 100/2.0 (nie mylić z 2.8) i jestem bardzo zadowolony i z AF i z ostrości na pełnej dziurze.
Jak chcesz jeszcze szerzej to problemów z AF raczej nie spotkasz w nowym 35/2.0 IS
Z każdym szkłem mogą być problemy z AF. Przy czym jest mniejsze prawdopodobieństwo, że problem wystapi ze szkłem C niż z S.
Jak chcesz celna i wspolpracujaca z twoim aparatem Sigme ( Rozumiem, ze chodzi o uzywke) to musisz jej szukac z aparatem w dloni i sprawdzic baaaaaaaardzo dokladnie przy zakupie. Mozna trafic perelki takie, ze Canon nie dorasta. Jak chcesz miec super-hiper szklo, to kup Sigme z nowych serii (A;C S) i docka - skutek nieprawdopodobny - to lepszy zestaw od szkiel Canonowskich, a jak chcesz miec dobry, celny obiektyw bez specjalnego sprawdzania ( ale, oczywiscie nie calkowicie bez sprawdzania - albo chcociaz z zapewnieniem i ewentualna mozliwoscia zwrotu), to kup jakiegos Canona - one powinny dawac sobie rade. A w koncu i tak, co kupisz, to bedziesz sie wkurzal, ze to nie to.
mam tę sigmę 50 1.4 ex i smigała z 350d, 40d, 70d i 5Dc bez problemu i śmiga nadal
Proponuję zakup 50 1.8 stm. Celny,ostry i niedrogi.Jeśli masz body z cropem to będzie 80mm. A więc 85mm będzie zdecydowanie za długie.Sigma 50 1.4 za droga i różnie bywa z egzemplarzami.No chyba,że mówimy o najnowszym wypuście z dopiskiem Art.
Na cropa, do portretu, sensowniejszym wyborem będzie 50mm.
Jeżeli chcesz kupić tę Sigmę, to jest to bardzo fajny obiektyw, jednak przejdź się do sklepu ze swoim aparatem - podepnij obiektyw i sprawdź czy ostrzy w punkt. Te Sigmy rysują świetnie, ale lubią nie trafiać. Jak jeden egz. nie trafia, sprawdź kolejne.
PS. Przez neta nie ma sensu kupować - loteria i na 99% trafi Ci się felerny egzemplarz. Ja tak miałem, kupiłem 50/1.4EX do mojego 550D. Leciał z Japonii ;) Nie trafiał. Robiłem zdjęcia na manualu. Teraz kupiłem 6D i trafia w punkt po mikrokalibracji +3.
Widziałem jakie fotografie wychodzą za pomocą tego obiektywu :) I to fakt świetnie rysuje i bardzo mnie zachęca aby zakupić tą Sigme. Tylko boli mnie jedynie że ta 50 potrafi czasami pudłować :/ Ale to nie zmienia faktu że jest to świetne szkło :) Postaram się wybrać do jakiegoś sklepu fotograficznego w Łodzi i popytam o ten obiektyw.