Odp: problem z bezprzewodowym wyzwoleniem canon speedlite 600ex-rt z canonem 600D
Kup st-e3-rt albo odpowiednik yongnuo.
Odp: problem z bezprzewodowym wyzwoleniem canon speedlite 600ex-rt z canonem 600D
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Instrukcja aparatu, str. 199, ta pierwsza możliwość - nie pomaga? (bo mam nadzieję, że nie liczysz na automat i ustawiasz moc lampy w trybie M, i aparat też jest w M)
Spróbuj ustawić krótszy czas naświetlania, ale nie krótszy od czasu synchronizacji.
Jeśli nie pomogło, a robisz w pomieszczeniu, to postaraj się odbić światło lampy wbudowanej i skierować np. na sufit albo na ścianę; ustaw 2-3cm przed palnikiem albo gruby biały kartonik, albo kuchenną folię alu (tą błyszcząca stroną do palnika), tylko uważaj, żeby to czego użyjesz nie dotykało palnika lampy.
Sprawdziłam isntrukcję , poszperałam , próbowałam przestawić i nic dalej świecą obie. Próbowałam zrobić low key. Ustawiłam f na 22 a czas na 1/200 (szybszego się nie da po włączeniu lampy wbudowanej), i uzyskałam całkiem czarne zdjęcie wtedy odpaliłam lampę zrobiłam zdjęcie i efekt powinien być taki że twarz jest oświetlona np a tło jest czarne. U mnie niestety i tak wszystko widać co jest z tyłu. Pomyślałam że to przez lampę wbudowaną ale niestety kiedy zakrywam ją ręką to mimo że się wyzwala błysk w speedlight zdjęcie jest całkiem czarne. Zgłupiałam już całkiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
matinka
... Pomyślałam że to przez lampę wbudowaną ale niestety kiedy zakrywam ją ręką to mimo że się wyzwala błysk w speedlight zdjęcie jest całkiem czarne. Zgłupiałam już całkiem.
Wygląda na problem z synchronizacją. Wydłuż czas na migawki, nie ma to żadnego znaczenia dla siły naświetlania przez lampę, to wpływa tylko i wyłącznie na to ile zastanego światła złapiesz. Jeśli w pomieszczeniu jest mało światła to czy ustawisz 1/60 czy 1/200 lampa błyśnie tak samo i tak samo naświetli zdjęcie (pod warunkiem prawidłowej synchronizacji).
Na siłę błysku lampy na wpływ przysłona i iso.
To się musi udać :)
Nie mam aparatu z lampą wbudowaną z trybem "Master", dlatego sprawdziłem na lampie zewnętrznej użytej jako sterownik "Master".
Ustawienia: tryb aparatu M, czas 1/160 (taki "bezpieczny"), przysłona 2.8 (dla testów z odległości 1m w małym pokoju jest ok), ISO100. Próba pierwsza, bez lamp: zdjęcie czarne.
Zakładam lampę jako sterownik czyli "Master" (Ty to ustawiasz na wbudowanej), ustawienia sterownika: tryb M, moc minimalna (1/128), błysk lampy-sterownika WYŁĄCZONY, palnik na wprost, zdjęcie próbne - nie jest całkiem czarne, widać przedmioty, zgodnie z tym co piszą w instrukcji (że światło sterownika może być widoczne na zdjęciu).
Odwracam palnik "do tyłu", zdjęcie próbne: czarne, czyli błysk sterujący odbity od ścian jest za słaby, aby wpływać na ekspozycję, czyli jest ok - u siebie zrobisz to odbijając błysk sterujący kartonikiem albo nawet dłonią (byle nie zakrywać całkiem palnika-to go może uszkodzić).
Włączam lampę "Slave", ustawiam ten sam kanał co w sterowniku, grupę A (w sterowniku ustawiłem pracę bez podziału na grupy), robię zdjęcie próbne (palnik sterownika na aparacie skierowany do tyłu) - "Slave" błysnął z minimalną mocą, światło obijało się od (prawie białych) ścian i sufitu, więc wszystko na zdjęciu jest lekko widoczne, tak powinno być czyli wszystko działa poprawnie.
Zrób dokładnie tak samo, po kolei, wszystkie kroki. Sprawdź kilka razy, czy lampa wewnętrzna na pewno jest ustawiona tylko jako sterownik, "bez błyskania" - w menu powinien być wybrany symbol tylko podniesionej lampy, ale bez "kresek" przed lampą ("z kreskami": lampa - sterownik także bierze udział w naświetlaniu zdjęcia, "bez kresek" - lampa ma być tylko sterownikiem, i właśnie tak ma być ustawiona), czy sterownik pracuje w trybie M, ustaw na sterowniku z jaką mocą ma błysnąć lampa zdalna (zacznij od minimalnej i rób zdjęcie tej zdalnej lampy, w taki sposób łatwo zobaczyć, czy błysnęła we właściwym momencie, i czy na zdjęciu widać coś jeszcze, tzn. światło z wbudowanej).
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Wygląda na problem z synchronizacją. Wydłuż czas na migawki, nie ma to żadnego znaczenia dla siły naświetlania przez lampę, to wpływa tylko i wyłącznie na to ile zastanego światła złapiesz. Jeśli w pomieszczeniu jest mało światła to czy ustawisz 1/60 czy 1/200 lampa błyśnie tak samo i tak samo naświetli zdjęcie (pod warunkiem prawidłowej synchronizacji).
Na siłę błysku lampy na wpływ przysłona i iso.
Nie mam doświadczenia ze sterowaniem optycznym, dlatego zasugerowałem skrócenie czasu.
Dla nas to oczywiste, że lampa błyśnie tak samo, ale tylko wtedy jeśli będzie ustawiona jako M (chodzi o manualną regulację mocy błysku, to "inne M" niż tryb M na aparacie), jeśli przypadkiem był ustawiony jakiś TTL, wyniki mogą być nieprzewidywalne.
Cytat:
Zamieszczone przez
matinka
Sprawdziłam isntrukcję , poszperałam , próbowałam przestawić i nic dalej świecą obie.
W taki sposób konfiguruje się układ Canon EOS 600D + jakaś zewnętrzna lampa lub lampy błyskowe od Canona mogące pracować w trybie SLAVE.
Using Easy Wireless mode for off-camera flash with EOS 600D
Tylko jest jeden problem. Aparaty Canon EOS 600D lub 650D posiadają fabryczną wadę w postaci najprawdopodobniej niedopracowanego firmware. Sprawdziłem czy są jakieś aktualizacje likwidujące ten problem ale nic nie znalazłem. Jak wbudowana lampa będzie ustawiona w menu aparatu jako "non-firing master" to i tak się odpali pełnym błyskiem.
Cytat:
If you set the EOS 600D or EOS 650D to the Easy Wireless mode then it sets the camera as a non-firing master, but obviously the built-in flash will still appear to fire.
Źródło: Why does a non-firing Speedlite master still flash?
Jedyną metodą obejścia tego problemu jest zakup Canon Speedlite Transmitter ST-E3-RT lub tańszego zamiennika Yongnuo YN-E3-RT który wg klientów sklepu B&H bez problemów współpracuje z Canon 600EX-RT Speedlite.
Albo jeszcze tańsza opcja czyli zakup i stworzenie sobie zestawu Yongnuo YNE3-RX (jest to odbiornik dedykowany dla Canon 600EX-RT Speedlite w który wsuwa się lampę a potem całość montuje np. na statywie) plus nadajnik (tu do wyboru Yongnuo YN568EX II, YN565C, YN468C II, YN467C II lub YN465C) który wsuwa się na "gorącą stopkę" aparatu.
A wtedy można zagłębić się w lekturę How to Use Your Canon Speedlite 600EX-RT - Tuts+ Photo & Video Article
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Aparaty Canon EOS 600D lub 650D posiadają fabryczną wadę w postaci najprawdopodobniej niedopracowanego firmware. Sprawdziłem czy są jakieś aktualizacje likwidujące ten problem ale nic nie znalazłem. Jak wbudowana lampa będzie ustawiona w menu aparatu jako "non-firing master" to i tak się odpali pełnym błyskiem.
Źródło:
Why does a non-firing Speedlite master still flash?
Nie jestem pewien, czy tak samo rozumiemy ten fragment.
Ja stawiałbym na to, że lampa wbudowana oczywiście będzie błyskać, bo błyskaniem komunikuje się z lampami Slave.
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Jedyną metodą obejścia tego problemu jest zakup Canon Speedlite Transmitter ST-E3-RT lub tańszego zamiennika Yongnuo YN-E3-RT który bez problemów współpracuje z Canon 600EX-RT Speedlite.
No właśnie, czy jedyną metodą?
Ja zacząłbym od sprawdzenia ustawień w menu sterowania lampami, czy na pewno wewnętrzna jest ustawiona tak, aby nie brała udziału w naświetlaniu zdjęcia.
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Albo jeszcze tańsza opcja czyli zakup i stworzenie sobie zestawu
Yongnuo YNE3-RX (jest to odbiornik dedykowany dla Canon 600EX-RT Speedlite w który wsuwa się lampę a potem całość montuje np. na statywie) plus nadajnik (tu do wyboru Yongnuo YN568EX II, YN565C, YN468C II, YN467C II lub YN465C) który wsuwa się na "gorącą stopkę" aparatu.
Przepraszam, ale albo czegoś nie zrozumiałem, albo proponujesz "pomieszanie z poplątaniem".
YN-E3-RX to odbiornik. Ten odbiornik może być sterowany albo z lampy 600EX-rt (Canon lub Yongnuo) albo ze sterownika ST-E3-RT albo YN-E3-RT.
Na ten odbiornik można założyć odpowiednią lampę, i ta lampa będzie pracowała jako "zdalna", sterowana radiowo.
Niestety nie rozumiem fragmentu, że "nadajnikami" mogą być nawet YN-465C.
Warto mieć duży zestaw, ale porada "a teraz wydaj jeszcze 1500" dla kogoś, kto właśnie kupił 600ex-rt chyba nie jest tym, co taka osoba chciałaby usłyszeć :)
Zrobiłem parę prób. Dotąd byłem przekonany, że jak dam sterowanie slavem i żeby błyskał tylko slave to to światło z flesza wbudowanego to tylko błyski sterujące do lampy slave. Ale faktycznie, ten błysk jest widoczny nieco na zdjęciu ale jest robiony minimalną mocą. Poniżej przykład. Slave (430EX) ustawiony z lewej, zdjęcie robione aparatem trzymanym w pionie, by wbudowany flesz był nieco z boku. Po cieniach widać, że flesz wbudowany błysnął o wiele słabiej. Zdjęcie robione z pół metra, przy większych odległościach tego światła będzie tyle co nic.
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
YN-E3-RX to odbiornik. Ten odbiornik może być sterowany albo z lampy 600EX-rt (Canon lub Yongnuo) albo ze sterownika ST-E3-RT albo YN-E3-RT. Na ten odbiornik można założyć odpowiednią lampę, i ta lampa będzie pracowała jako "zdalna", sterowana radiowo. Niestety nie rozumiem fragmentu, że "nadajnikami" mogą być nawet YN-465C.
Źródło: Yongnuo YNE3-RX Wireless Flash Receiver for Canon YNE3-RX B&H
Cytat:
Besides the 600EX-RT Speedlite, the receiver is compatible with Canon's 580EX II and 480EX II flashes as well as Yongnuo YN568EX II, YN565C II, YN468C II, YN467C II and YN465C flash units. The YNE3-RX requires purchase of Yongnuo YN568EX II, YN565C, YN468C II, YN467C II or YN465C transmitter for use.
Moim błędem było to że nie chciało mi się sprawdzić co kryje się pod hasłem "transmitter" w wyżej cytowanym fragmencie tekstu a to są po prostu lampy błyskowe od Yongnuo za co z góry przepraszam założycielkę tego wątku jak i inne osoby go czytające.
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Warto mieć duży zestaw, ale porada "a teraz wydaj jeszcze 1500" dla kogoś, kto właśnie kupił 600ex-rt chyba nie jest tym, co taka osoba chciałaby usłyszeć :)
W niecałych 700 zł się zmieści Aparaty cyfrowe, kamery cyfrowe, projektory, akcesoria fotograficzne - Sklep internetowy Cyfrowe.pl W niecałych 700 zł bo wystarczy że kupi tylko YN-E3-RT ponieważ:
Cytat:
Yongnuo YN-E3-RT to montowany na gorącej stopce aparatu radiowy wyzwalacz dedykowany do współpracy z lampami Canon. Pozwala na dwukierunkową komunikację pomiędzy lampą i aparatem. Urządzanie oferuje bezprzewodowe sterowanie lampą Canon 600EX-RT bez żadnych dodatkowych odbiorników.
Cytat:
Zamieszczone przez
piast9
Zrobiłem parę prób. Dotąd byłem przekonany, że jak dam sterowanie slavem i żeby błyskał tylko slave to to światło z flesza wbudowanego to tylko błyski sterujące do lampy slave. Ale faktycznie, ten błysk jest widoczny nieco na zdjęciu ale jest robiony minimalną mocą. Poniżej przykład. Slave (430EX) ustawiony z lewej, zdjęcie robione aparatem trzymanym w pionie, by wbudowany flesz był nieco z boku. Po cieniach widać, że flesz wbudowany błysnął o wiele słabiej. Zdjęcie robione z pół metra, przy większych odległościach tego światła będzie tyle co nic.
Dzięki za sprawdzenie, czyli i tak trzeba kombinować np. z odbijaniem błysku w górę/w bok.
@mkamelg: też się w to nie wczytałem :/
Fakt, radiowy sterownik Canona albo YN byłby najlepszy, ale myślę, że można spróbować z tym co już jest, ale (jak widać na przykładzie) odbijając błyski sterujące.
bardzo wam dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Muszę w ogóle poćwiczyć używanie lampy. Wcześniej jak robiłam low key to ustawiałam aparat na f1.8, 1000s. , ISO 800, światło mierzone punktowo i wyszło mi super ( próbowałam dodać zdjęcie ale nie dam rady)
ale zdjęcie robiłam przy lampce i mój syn twarz musiał mieć dosłownie przy samej żarówce a kupując lampę speedlight myślałam ,że z łatwością uzyskam taki efekt :
https://www.youtube.com/watch?v=yizUVBDi638
ale niestety nie wychodzi ;/ Zrobiłam tak jak radziliście i zdjęcia wyszły lepiej ale tło czarne i tak musiałabym rozłożyć bo widać nadal to co jest z tyłu no i przeszkadza ta lampa wbudowana.