Odp: Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR Di II VC a Canon EF-S 18-55 Kit
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
tamron i sigma optycznie sa porownywalne , jednak z lekkim wskazaniem na sigme - ale to moze tez byc kwestia konkretnego egzemplarza.
na pewno przejscie na jeden z tych obiektywow to ulatwienie w stosunku do tego , ktory masz.
najlepiej zobacz obydwa , jak juz pisano , sprawdz ktory lepiej ostrzy i wybierz, ten ktory bardziej odpowiada.
Raczej nie popelnisz bledu wybierajac jeden z tych obiektywow.
mialem T. w wersji bez stabilizacji i bylem b. zadowolony , ze stabilizacja moze byc tylko lepiej - na pewno nie jest to obiektyw na cale zycie , ale nie jest drogi.
cokolwiek wybierzesz , bedzie dobrze , obys tylko dokonal wyboru swiadomie porownujac prace autofocusa.
na ogol jest dobrze pod tym wzgledem , ale zdazaja sie wyjatki.
Ale to można w sklepie zapiąć obiektyw i spróbować jak robi zdjęcia? Bo chyba sprzedawca nie pozwoli za bardzo ?
Jeżeli kupujesz nowy i chcesz kupić w sklepie to pozwoli Ci podpiąć, pofocić i sprawdzić jakość zdjęć w domu. Tyle, że jeśli podczas prób poczujesz, że któryś Ci odpowiada to zapisz sobie numer, bo kolejnym razem w sklepie mogą Ci podać inny. Z reguły nie robią w sklepach problemu pod warunkiem, że nie idziesz z nim na miasto :).
Cytat:
Zamieszczone przez
andymis
Jeżeli kupujesz nowy i chcesz kupić w sklepie to pozwoli Ci podpiąć, pofocić i sprawdzić jakość zdjęć w domu. Tyle, że jeśli podczas prób poczujesz, że któryś Ci odpowiada to zapisz sobie numer, bo kolejnym razem w sklepie mogą Ci podać inny. Z reguły nie robią w sklepach problemu pod warunkiem, że nie idziesz z nim na miasto :).
A teraz jeszcze jedno pytanie z serii ciężkich. Czy zamiast zmieniać kitowy 18-55 na ta Sigme gdzie mogę nie zauważyć super wielkiego efektu kupic sobie rybie samjaang 8mm 3.5? Co myślicie?
popracuj najpierw nad interpunkcją, bo nie kumam, o co ci biega
Cytat:
Zamieszczone przez
ecniv
A teraz jeszcze jedno pytanie z serii ciężkich. Czy zamiast zmieniać kitowy 18-55 na ta Sigme gdzie mogę nie zauważyć super wielkiego efektu kupic sobie rybie samjaang 8mm 3.5? Co myślicie?
A o jaki super wielki efekt Ci chodzi? Fish to inna bajka niż szkła, o które pytasz.
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
A o jaki super wielki efekt Ci chodzi? Fish to inna bajka niż szkła, o które pytasz.
Sorki za interpunkcję, pisałem z telefonu. Chodzi mi o to, że skoro mam wydać ponad tysiaka na nowy obiektyw, to na ile warto brać tą Sigme skoro kitowy 18-55 nie jest zły? Może lepiej za te pieniądze kupić to rybie ? Tak naprawdę chodzi mi o jak najlepszy uniwersalny obiektyw w niskiej cenie, aby był jasny i robił tak dobre zdjęcia jak np. 50mm stałka 1/8 z Canona, bo ona wg. mnie powala 18-55 jakością. Czy podobą różnicę poczuję między w/w Sigmą, a kitowym 18-55 ?
Fish eye raczej uniwersalny nie jest, właśnie ze względu na ten efekt.
Cytat:
Zamieszczone przez
ecniv
mysle , ze nic nie potrzebujesz. gdybys potrzebowal , to wiedzialbys co kupic.
jesli chcesz sobie sprawic przyjemnosc przez zakup to kupuj - wszystko jedno co , jesli chodzi o super wielki efekt to najwiekszy super efekt daje i to bezplatnie jak sie sciska jajka drzwiami.
Cytat:
Zamieszczone przez
ecniv
skoro kitowy 18-55 nie jest zły?
Skoro dochodzisz jednak do wniosku, że dla Ciebie kitowy nie jest zły to przy nim zostań :) a zainwestuj w cokolwiek innego filtry itp..
Osobiście niedawno miałem podobny dylemat i zastanawiałem się nad Sigmą 17-50 2.8. Finalnie skończyłem z 18-55 IS STM stwierdzając, że na moje potrzeby w zupełności to szkło wystarczy.
kup coś pod M42, będziesz miał zajęcie (manualne)